Jump to content

status HRVI retroaktivno od 2005.


severin

Preporučene objave

Upravo danas sam dobio nakon par godina čekanja prvostupanjsko rješenje sa priznatim statusom HRVI sa 20 % privremeno i to od 01.01.2005.g. do 30.11.2008.g., s tim da mi je utvrđeno 50 % oštećenja organizma i to MVI 40 % na osnovu ranjavanja od 1992.g., te HRVI 20 % na osnovu PTSD, po T238b. Istina sad se samo bojim da mi drugostupanjska ne sruši priznatih 20 % jer sam se u međuvremenu morao odreći MVI 40 %. Ali valjda ću i ja jednom imati sreće. Ne znam kako to ide i koliko se dugo čeka drugostupanjsko rješenje. Inače prvostupanjska komisija je u obrazloženju svog nalaza i mišljenja navela da sam sudionik rata od početka do kraja, sudionik akcija Maslenica, Una, Bljesak, Oluja, puno traumatskih događaja kao i trauma nakon ranjavanja, te da je PTSP direktna posljedica službe u HV-u, da mi je ukupno oštećenje organizma 50 % i da nastavim sa psih. liječenjem.

Kako sam u mirovini još od 2002.g. prvo kao DVO sa mirovinom od 1.197,00 kn, te od 16.12.2005.g. priznata mi je mirovina kao hrvatskom branitelju sa 60 % vojno i 40 % civilno, u slučaju da mi drugostupanjska komisija potvrdi HRVI 20 % da li mogu u HZMO tražiti novi izračun mirovine, na koji način, da li tražiti i novo vještačenje i mogu li tražiti da mi se izračuna i mirovina po HRVI od kad mi je i priznat status što znači od 01.01.2005.g.? Mislim sve to ako mi drugostupanjska prizna status i ne sruši 20 %.

Nego čuo sam od kolega kako nakon godinu dana na drugom vještačenju ruše tih 20 % invalidnosti ako nemaš bolničko liječenje PTSP-a. Ja se liječim još od kraja 90-ih, imao sam jedno bolničko liječenje PTSP-a, te par bolničkih liječenja u svezi posljedica mog ranjavanja, te ne želim više ni mrtav u bolnicu. Da li je istina da moraš jednom godišnje u bolnicu kako ne bi rušili invalidnost manje od 20 %?

Nadam se da će mi netko moći odgovoriti barem na neka moja pitanja, te vam unaprijed na istom zahvaljujem!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

puno pitanja u kratkom vremenu.šalim se.ovako ti možeš sa novom dokumentacijom pokrenuti postupak vještačenja istog momenta ako ti se stanje bitno promjenilo bezobzira da li imaš status HRVI-a.znaći ideš prvo kod svog liječnika opće prakse da ti napiše prijedlog za vještaćenje i to sve zajedno s med.dokumentacijom ratnim putom i svim potvrdama predaješ na mirovinsko.gledaj da ti dokumentacija ne bude starija od godinu dana.ovo drugo što ti pričaju ovisi o više faktora da li je potrebno ležanje,mislim da je preporučljivo imati bar dnevnu bolnicu koja se isto gleda kao i ležanje i to bar dva puta godišnje te normalno kontinuitet liječenja.ako to sve imaš praksa je da kod drugog izlaska na prvostupanjsku ne ruše postotak.no moraš vidjeti kako ćeš proći na drugostupanjskoj.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Što se tiče mog liječenja zbog PTSP-a idem redovito svaki drugi mjesec kako me psihić naručuje. Inače u mom mjestu je do sad bio samo jedan za nas oboljele od PTSP-a pa je bio običaj da dođeš a on ti se samo potpiše na papir da si bio i ne pita te ni kako si ni imaš li kakvih problema ili bilo što drugo. Sad smo dobili još jednog kod kojeg sam i ja prebačen ali ni tu nije ništa bolje. Također imam zdravstvenih problema kao posljedicu mog ranjavanja 1992.g. (u vojarni na dužnosti) za koje na moju žalost imam status MVI jer kad sam dobio prvo rješenje nisam se na vrijeme žalio jer sam tad bio na terenu (na moj zahtjev prekinuto liječenje kako bi se što prije vratio u postrojbu), i odgovor od suda je da sam vidljivo oštećen što se tiče priznavanja statusa ali da sad više ne mogu ostvariti status HRVI jer na osnovu istog imam MVI itd.- ukratko "proceduralna pogreška".

Što se tiče novog vještačenja na HZMO-u ne bih još ništa tražio, imam dosta nove liječničke dokumentacije, ali ja sam i sa ovom mirovinom zadovoljan jer za razliku od prve mirovine 2002.g. ova je i više nego duplo veća. Također sam zadovoljan i s omjerom koji sam dobio, a bez statusa HRVI-a 60 % vojno i 40 % civilno. Zato bih radije pričekao da vidim da li će mi drugostupanjska komisija potvrditi 20 % HRVI i u slučaju da potvrdi ne znam da li da tad u HZMO-u tražim novo vještačenje i da li će obračun mirovine kao HRVI biti od dana predaje zahtjeva ili od onog dana kad mi je priznat status jer u ovom prvostupanjskom rješenju priznat mi je status od 01.01.2005.g..

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

hm,ako prodjes sa 20% na dlp,pa ti onda kao vrate ispod 20% na plp,a ti si u medjuvremenu dobio dionice kao rvi,sta onda,hm,neznam,bez obzira na lijecnicke nalaze,osim ako prekines lijecenje,ako se redovito javljas na kontrole,bez dnevnih bolnica,lezanja,ako si to prije odradio,mislim da ces zadrzati 20%,ali se ne nadaj povecanju.moze li jos neciji komentar.hocu reci,dali onda vracas dionice :-(:-(:-(:-(

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

nisam baš siguran u te tvrdnje.naime ima slučajeva gdje branitelj u kojemu je postupak u tjeku jednostavnije ,imao je drugostupanjsko koje mu je isteklo pa mu je ponovno potvrđeno od plp 20% i sad ćeka dlp.u međuvremenu mu mirovinu skidaju za tu razliku koliko mu status hrvi-a nosi.na kraju prilikom dobijanja pozitivnog rješenja dlp-a vraćaju mu svu razliku za te mjesece dok mu je predmet bio u postupku.slučaj drugi.branitelj odlazi u mirovinu dok mu je rješenje dlp važeće i ćeka rješenje o izračunu.u međuvremenu mu istekne status po dlp-u

postupak je u tijeku pošto mu je plp ponovno potvrdilo status .u tom slučaju dobija rješenje o izračunu i visinu mirovine kao da ima status hrvi-a.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ZG-1 je napisao:

... al ako netko nije imao HRVI kad mu je priznata mirovina i kasnije ga ostvari,veću mirovinu dobiva prvi sljedeći mjesec nakon podnošenja zahtjeva

Tako je - čl. 122.:

(1) ...

(2) Novo rješenje donijet će se i onda kada se sazna za nove činjenice koje utječu na pravo osiguranika, odnosno osigurane osobe, a koje su nastale nakon donošenja rješenja o pravu.

(3) Osiguraniku, odnosno osiguranoj osobi pripada pravo na temelju rješenja donesenog prema odredbama stavka 1. i 2. ovoga članka od prvoga dana idućega mjeseca nakon podnošenja zahtjeva, a ako je postupak pokrenut po službenoj dužnosti - od prvoga dana idućega mjeseca nakon donošenja novog rješenja."

:propis:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovorima, znači ništa od bilo kakvih zaostataka bez obzira što sam godinama čekao rješenje svog statusa i što sam 4 godine bio na mizerno maloj mirovini i jedva s obitelji preživljavao. Nego meni ako 2. dpl prizna 20 % HRVI priznat će se od 01.01.2005.g. kako mi je priznato prvostupanjskim rješenjem i od tog datuma mi se prizna i invalidnina, a ja sam za sve to vrijeme primao invalidninu kao 40 % MVI što iznosi više nego 20 % HRVI i da li u tom slučaju ja moram vratiti razliku između tih invalidnina?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

severin je napisao:

... Nego meni ako 2. dpl prizna 20 % HRVI priznat će se od 01.01.2005.g. kako mi je priznato prvostupanjskim rješenjem i od tog datuma mi se prizna i invalidnina, a ja sam za sve to vrijeme primao invalidninu kao 40 % MVI što iznosi više nego 20 % HRVI i da li u tom slučaju ja moram vratiti razliku između tih invalidnina?

Nisam siguran da sam te u potpunosti razumio pa ću biti slobodan da napišem ono što mislim da je bitno u tvojem predmetu.

Ukoliko sam dobro razumio iz tvojih postova, trajni status MVI (po osnovi ranjavanja 1992.) si već imao u trenutku podnošenja zahtjeva za priznavanje statusa HRVI-a (po osnovi oboljenja PTSP).

Također si napisao da si "... u međuvremenu morao odreći MVI 40 %" - taj dio mi nije jasan jer se nemaš čega odreći. Vjerojatnije je da si dao izjavu na zapisnik kod prvostupanjskog tijela kojom si se odlučio da ti se - u slučaju priznavanja statusa HRVI-a - prizna status HRVI-a bez obzira za koje se oštećenju organizma, pri ocjenjivanju ukupnog postotka oštećenja, utvrdi najveći postotak. Prema tome, ti si se "odrekao" samo statusa MVI, ali ne i postotka koji on nosi.

Zbog toga, u izreci prvostupanjskog rješenja treba stajati da ti se priznaje status HRVI VII. skupine sa 50% oštećenja organizma i to po 20% osnovi oboljenja PTSP zadobivenog u obrani suvereniteta RH i 40% po osnovi ranjavanja izvan tih okolnosti. Uzrok invalidnosti je različit (20% uzrokovano u ratu, a 40% izvan ratnih okolnosti), ali su status (HRVI) i ukupna invalidnost (50%) jedinstveni.

Prema tome, tebi će se priznati - počevši od 01.01.2005. godine - pravo na pripadajući iznos osobne invalidnine za HRVI-a VII. skupine sa 50% oštećenja organizma, a razliku u iznosu između iznosa osobne invalidnine koju si dobivao kao MVI od 01.01.2005. godine i ovog novog iznosa, uzet će u obzir isplatno tijelo (ne zaboravi da ista tijela - prvostupanjsko i drugostupanjsko - odlučuje o oba statusa i da isplata ide preko njih).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

severin je napisao:

... Također imam zdravstvenih problema kao posljedicu mog ranjavanja 1992.g. (u vojarni na dužnosti) za koje na moju žalost imam status MVI jer kad sam dobio prvo rješenje nisam se na vrijeme žalio jer sam tad bio na terenu (na moj zahtjev prekinuto liječenje kako bi se što prije vratio u postrojbu), i odgovor od suda je da sam vidljivo oštećen što se tiče priznavanja statusa ali da sad više ne mogu ostvariti status HRVI jer na osnovu istog imam MVI itd.- ukratko "proceduralna pogreška".

Novi zakon drugačije (šire) određuje pojam "djelovanje u izravnoj svezi s oružanim otporom agresoru", te se tu sada ubraja npr.: i "obuka i priprema za odlazak na bojište". Zbog toga bi bilo dobro da se posavjetuješ s nekim iz struke oko ev. podnošenja novog zahtjeva za priznavanje statusa HRVI po osnovi ranjavanja iz 1992. godine. To nema nikakve veze sa rokom za žalbu niti sa bilo kakvim "proceduralnim greškama", već isključivo ovisi o okolnostima stradavanja.

Dalje, činjenica da po navedenoj osnovi već imaš priznat status MVI ne može biti zapreka da podneseš naprijed navedeni zahtjev. U slučaju da ti okolnosti stradavanja daju za pravo pa ti u tom novom postupku priznaju status HRVI-a za isto stradavanje za koje već imaš priznat status MVI-a, trebat ćeš dati izjavu da odustaješ od dosadašnjeg statusa MVI (obrati pažnju na moj prethodni post - ovo nije ista situacija) i od podnošenja zahtjeva ti se priznaje status HRVI-a.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

morskywuk je napisao:

...Zbog toga, u izreci prvostupanjskog rješenja treba stajati da ti se priznaje status HRVI VII. skupine sa 50% oštećenja organizma i to po osnovi oboljenja PTSP zadobivenog u obrani suvereniteta RH i 40% po osnovi ranjavanja izvan tih okolnosti. Uzrok invalidnosti je različit (20% uzrokovano u ratu, a 40% izvan ratnih okolnosti), ali su status (HRVI) i ukupna invalidnost (50%) jedinstveni...

Sad mi ništa nije jasno kao niti što mi je bilo jasno rješenje koje sam dobio, a citirat ću neke dijelove iz njega pa možda netko tko se bolje razumije u to može mi više objasniti:

"...priznaje se status hrvatskog ratnog vojnog invalida iz Domovinskog rata X skupine sa 20 % oštećenja organizma za privremeno do 30.11.2008. uslijed bolesti PTSP ..., pravo na osobnu invalidninu ... od 01.01.2005. do 30.11.2008..."

U obrazloženju rješenja između ostalog je navedeno:

"...Prvostupanjsko je tijelo u ponovnom postupku postupilo po nalogu drugostupanjsog tijela te:

- pribavilo nalaz i mišljenje Prvostupanjskog liječničkog povjerenstva ... prema kojem je utvrđeno da oštećenje organizma imenovanog iznosi 50% za privremeno do 30.11.2008. (po osnovi bolesti PTSP 20% prema T 238b i kao MVI 40% trajno)...Prema izjavi imenovanog na zapisnik ... odlučuje za status hrvatskog ratnog vojnog invalida ... Rješenje ... kojim je priznato pravno mirnodopskog vojnog invalida VIII skupine sa 40% oštećenja organizma stavljeno je izvan snage s obzirom da se imenovani odlučio za status hrvatskog ratnog vojnog invalida iz Domovinskog rata..."

Nisam se žalio jer sam sve do sad mislio da se oštećenja organizma po osnovi HRVI i MVI ne mogu objediniti tako da ne mogu ni biti 50% HRVI, već samo 20% kako je prvostupanjska liječnička komisija odredila. Sad baš ništa više ne znam.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Članka 65. stavak 2. ZOHBDR:

"Invalidu koji je zadobio više oštećenja organizma pod različitim okolnostima i to:

– u obrani suvereniteta Republike Hrvatske, na odsluženju obveznoga vojnog roka, mirnodopski vojni invalid (MVI) u svezi s ratnim događajima, civilni invalid rata (CIR) i u II. svjetskom ratu (NOR), pri ocjenjivanju postotka oštećenja organizma uzimaju se u obzir sva takva oštećenja organizma, a status se određuje prema oštećenju organizma za koje se, pri ocjenjivanju ukupnog postotka oštećenja, utvrdi najveći postotak osim ako se invalid ne odluči drukčije izjavom na zapisnik kod tijela koje vodi postupak."

Po onome što si napisao, prvostupanjsko tijelo nije pravilno napisalo izreku svojeg rješenja. U izreci mora stajati onako kako je napisalo PLP u svom nalazu (" ... prema kojem je utvrđeno da oštećenje organizma imenovanog iznosi 50% za privremeno do 30.11.2008. - po osnovi bolesti PTSP 20% prema T 238b i kao MVI 40% trajno.")

Mislim da je iz citiranog članka, te iz činjenice da si dao traženu izjavu na zapisnik, jasno zašto je u izreci trebalo pisati "priznaje se status HRVI VII. skupine sa 50% oštećenja organizma po osnovi oboljenja PTSP nastalog u obrani suvereniteta (20%) i ranjavanja izvan navedenih okolnosti (40%)".

Ako ti nije problem, navedi kakvu je uputu, osim pribavljanja novog nalaza PLP-a, drugostupanjsko tijelo dalo prvostupanjskom u svojem rješenju, a u vezi određivanja ukupnog % i statusa.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

morskywuk je napisao:

[Novi zakon drugačije (šire) određuje pojam "djelovanje u izravnoj svezi s oružanim otporom agresoru", te se tu sada ubraja npr.: i "obuka i priprema za odlazak na bojište". Zbog toga bi bilo dobro da se posavjetuješ s nekim iz struke oko ev. podnošenja novog zahtjeva za priznavanje statusa HRVI po osnovi ranjavanja iz 1992. godine. To nema nikakve veze sa rokom za žalbu niti sa bilo kakvim "proceduralnim greškama", već isključivo ovisi o okolnostima stradavanja.

Dalje, činjenica da po navedenoj osnovi već imaš priznat status MVI ne može biti zapreka da podneseš naprijed navedeni zahtjev. U slučaju da ti okolnosti stradavanja daju za pravo pa ti u tom novom postupku priznaju status HRVI-a za isto stradavanje za koje već imaš priznat status MVI-a, trebat ćeš dati izjavu da odustaješ od dosadašnjeg statusa MVI (obrati pažnju na moj prethodni post - ovo nije ista situacija) i od podnošenja zahtjeva ti se priznaje status HRVI-a.

Ja sam prije donošenja novog zakona podnio zahtjev za obnovu postupka za ranjavanje kao i priznavanja statusa HRVI i za PTSP, pa mi je odbijeno, zatim sam se žalio, pa na kraju i napisao uz pomoć odvjetnice tužbu. Upravni sud je prošle godine donio presudu kojom mi se tužba po osnovi ranjavanja odbacuje, a za priznavanje statusa HRVI po osnovi bolesti (PTSP) uvažava jer je u međuvremenu donešen novi zakon po kojem imam pravo na ponovni postupak za priznavanje statusa HRVI, citiram dio presude kojim mi se odbacuje tužba za priznavanje HRVI po osnovi ranjavanja "...za priznavanje statusa hrvatskog ratnog vojnog invalida po osnovi ranjavanja pretrpljenog 12.08.1992.g. u vojarni s obzirom da je tužitelju po osnovi tog ranjavanja utvrđen pravomoćno status mirnodopskog vojnog invalida, pa nema zakonske osnove da mu se utvrdi status HRVI zbog tog ozljeđivanja."

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

morskywuk je napisao:

..Ako ti nije problem, navedi kakvu je uputu, osim pribavljanja novog nalaza PLP-a, drugostupanjsko tijelo dalo prvostupanjskom u svojem rješenju, a u vezi određivanja ukupnog % i statusa.

Nakon presude Upravnog suda kojim mi se tužba usvaja i predlaže postupak po novom Zakonu (navedeno i u postu prije) prvostupanjsko tijelo je pokrenulo ponovni postupak za priznavanje statusa HRVI po osnovi bolesti, što znači i pregled kod PLP koje je u svom nalazu i mišljenju navedeno 50% oštećenje organizma (20% HRVI i 40% MVI).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

severin je napisao:

Ja sam prije donošenja novog zakona podnio zahtjev za obnovu postupka za ranjavanje kao i priznavanja statusa HRVI i za PTSP, pa mi je odbijeno, zatim sam se žalio, pa na kraju i napisao uz pomoć odvjetnice tužbu. Upravni sud je prošle godine donio presudu kojom mi se tužba po osnovi ranjavanja odbacuje, a za priznavanje statusa HRVI po osnovi bolesti (PTSP) uvažava jer je u međuvremenu donešen novi zakon po kojem imam pravo na ponovni postupak za priznavanje statusa HRVI, citiram dio presude kojim mi se odbacuje tužba za priznavanje HRVI po osnovi ranjavanja "...za priznavanje statusa hrvatskog ratnog vojnog invalida po osnovi ranjavanja pretrpljenog 12.08.1992.g. u vojarni s obzirom da je tužitelju po osnovi tog ranjavanja utvrđen pravomoćno status mirnodopskog vojnog invalida, pa nema zakonske osnove da mu se utvrdi status HRVI zbog tog ozljeđivanja."

Ne poznavajući okolnosti tvoga ranjavanja naveo sam samo načelno da su se promijenile neke stvari vezane za okolnosti pod kojima se podrazumijeva sudjelovanje u vezi sa oružanim otporom i to u smislu da sada u to spada i obuka i priprema za odlazak na bojište. Ono što sam htio naglasiti jest da po starim zakonima nije postojala mogućnost da se stradavanje prilkom obuke i pripreme za odlazak na bojište smatra kao sudjelovanje u vezi pružanja oružanog otpora. Svakako, ti ćeš najbolje znati da li tvoje ranjavanje spada u "obuku i pripremu za odlazak na bojište" - nije mi bila namjera da ti namećem drugo mišljenje, već da te navedem da o tim okolnostima razgovaraš s nekim iz struke.

Što se tiče obrazloženja odluke Upravnog suda - naravno da ne možeš imati istovremeno priznat status MVI-a i HRVI-a za isto stradavanje. Zato sam i naveo u prethodnom postu da se u tom slučaju daje izjava kod prvostupanjskog tijela da ćeš, okoliko ti priznaju status HRVI-a, odustati od statusa MVI-a za isto stradavanje. To nije ništa novo niti je moja dosjetka, već uobičajeni postupak u takvim slučajevima.

Stoga, i dalje mislim da te ništa ne košta da razgovaraš sa nekim iz struke o tome da li se okolnosti tvojeg stradavanja mogu podvesti pod "djelovanje u izravnoj svezi s tim otporom (odlazak u postrojbu, na borbeni položaj i povratak te obuka i priprema za odlazak na bojište) u vremenu od 5. kolovoza 1990. do 30. lipnja 1996."

Pozdrav i sretno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

severin je napisao:

Nakon presude Upravnog suda kojim mi se tužba usvaja i predlaže postupak po novom Zakonu (navedeno i u postu prije) prvostupanjsko tijelo je pokrenulo ponovni postupak za priznavanje statusa HRVI po osnovi bolesti, što znači i pregled kod PLP koje je u svom nalazu i mišljenju navedeno 50% oštećenje organizma (20% HRVI i 40% MVI).

Vjerujem da će drugostupanjsko tijelo pravilno primjeniti odredbe ranije navedenog članka 65. stavka 2. ZOPHBDR - nije im prvi put da rješavaju u takvim stvarima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Morskywuk hvala puno na odgovorima i savjetima. Ma ja sam umoran već od svega.

Inače ja sam za vrijeme ranjavanja bio pripadnik ratne postrojbe, vod vojne policije, a i mi v/p smo odlazili na terene. Taj dan kad sam ranjen 8. mj. 1992.g. bio sam na dužnosti stražara u vojnom pritvoru vojarne u Sisku kad me je drugi vojnik u alkoholiziranom stanju ranio iz TT i tom prilikom ja sam zadobio teške tjelesne povrede, prostrel kroz abdomen, itd. Ne znam ni sam kao bi se te okolnosti mog stradavanja smatrale jer nisam tad bio ni na obuci, niti na pripremama za teren, već sam samo bio na dužnosti stražara kao vojni policajac u vojnom pritvoru. Zbog toga i kako više nemam koga pitati, a i umoran sam više od svega (jer su mi i u odjelu branitelja već rekli da nemam pravo na taj status) mislim da neću ništa više pokretati.

Još jednom hvala puno na savjetima i odgovorima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija