Jump to content

prevara Čl. 224


igoro2

Preporučene objave

Štovani,

Molio bi Vas pomoč. Vlasnik sam d.O.o. koje je drugom d.O.o. prodalo robe u vrijednosti 155000 kn, u toku 6mj. U tom razdoblju navedeno poduzeće je prema meni podmirilo oko polovice duga, međutim u zadnje vrijeme su u blokadi i ništa ne uplačuju. Poslao sam im opomenu pred kaznenu prijavu za prevaru i nakon toga su mi u pošti uplatili 100kn, tj. dali mi do znanja da ne žele ništa rješavati. Šta mi je najpametnije raditi tj. da li da podnosim kaznenu prijavu, da li s tim nešto dobivam. Navodno im onda sud daje zatvorski uvjet da moraju platiti kaznu? Gdje se uopće podnosi kaznena prijava?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nije svako neplaćanje robe direktno kazneno djelo prijevare. Potrebna je prijevarna namjera u trenutku zaključenja ugovora. S obzirom da su ti platili oko pola pa još 100 kn. mislim da se tu ne stječu obiiježja kd. prijevare iz čl. 224 st. 1 i 4 KZ već se radi o građansko pravnom odnosu između tvoje i njihove firme. Ako podneseš prijavu državno odvjetništvo će ti je vrlo sigurno odbaciti. naime teško je dokazati da su te unaprijed htjli prevariti za pola love!

Preostaje ti da oih tužiš trgiovačkom sudu ili pokreneš stečaj ako su duže vrijeme u blokadi. Nakon dva mjesaca pošto ne plaćaju (nikome)njihov čl. uprave bi trebao sam pokrenuti stečaj ili je u kaz. djelu iz čl. 626 ZTD. Za to djelo možeš i ti podići kaznenu prijavu. Ukoliko padnu u stečaj možeš potraživanje prijaviti u stečajnu masu i naplatiti se ukoliko njihova firma ima imovine.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mnogi koriste kaznenu prijavu kao pritisak na dužnike.

Neću vam savjetovati što da radite, ali imate kao i svaki građanin mogućnost da prijavite dužnika i za kazneno djelo prijevare ili prijevare u gospodarskom poslovanju (čl.293 Kaznenog zakona).

 

Ako uspijete dokazati da su vas uspijeli zavarati predočavanjem lažnih činjenica da vi i dalje ispručivate robu, onda imate dobru šansu.

Međutim ako su se oni nadali da će sve ići dobro, ali zbog poslovnih problema nisu mogli isplatiti vas, onda ništa od uspjeha prijave.

 

Prijave se vrši poreko policije ili direktno državnom odvjetništvu

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

doista nije svako neplaćenje prevara

 

ali svako podnesite prijedlog za stečajem tada se ipak nađe neko rješenje

 

ili probajte razgovarati s ljudima da i vama daju zadužnice pa ih blokirajte i vi pa nije bitno kad se naplate ako se naplate

 

moj savjet je da bez obzira u kakvoj se situaciji vi našli, probajte zadržati kakav takav odnos sa dužnikom. osobito ako se problem ne "vuče" duže vremena

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija