Jump to content

tumačenje zakona o dosjelosti


ven

Preporučene objave

Molim da mi netko objasni koliko godina mora proteći za stjecanje prava dosjelosti na nekretnini koja je bila nacionalizirana.

Prema zakonu piše da vrijeme teče od 8.10.1991.

Nekretnina je bila nacionalizirana 1965.

Zanima me da li se vrijeme računa od 8.10.1991 do danas ili se tome pridodaje i vrijeme prije 1965.

Nigdje u zakonu nisam našao precizan tekst o tome.

Da li primjena zakona, odnosno računanje vremena za dosjelost mora biti ista svugdje ili se radi o slobodnom tumačenju zakona ovisno o tome na kojem se sudu vodi parnica?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

1. ne postoji zakon o dosjelosti.

2. prema zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima postoje točno određeni rokovi za dosjelost da bi se steklo pravo vlasništva na nekretnini koja ej u vlasništvu RH

3. ako je nešto nacionalizirano za to se primjenjivao zakon o povratu imovine oduzete za vrijeme jugoslavenske komunisticke vladavine.

Prema tom zakonu predavali su se zahtjevi za povrati.... a za to vam je odavno istekao rok

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala za odgovor.

Mi jesmo vlasnici sporne parcele od 1909 godine. Uredno smo uknjiženi u zemljišne knjige, tražili smo povrat nacionalizacijom i dobili zemljište natrag. Međutim susjedi pokušavaju dosjelošću upisati sebe kao vlasnike i nakon spora od godinu dana odvjetnik nas uvjerava da vjerojatno nećemo dobiti spor jer će se dosjelost računa od 8.10.1991 pa na dalje + period prije nacionalizacije. Nigdje nismo u zakonu našli takvu formulaciju već samo da se računa period od 8.10.1991. Objašnjeno nam je da zakon ne obavezuje suca, pa nam je sve skupa malo čudno

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ukoliko je nekretnina bila nacionalizirana a vi ste dobili rješenje o povratu, naturalnom i niste u njoj, to znači da su unutra osobe sa zaštićenim stanarskim pravom, odnosno oni kojima je nekretnina nakon nacionalizacije bila dodjeljena na korištenje, i uistinu ne vidim na koji bi se način oni, tj.nositelji stanarskog prava mogli upisati na temelju dosjelosti. Pročitajte malo zakon o vlasništvu i drugim stvarnim pravima i Zakon o naknadi za imovinu oduzetu za vrijeme jugoslavenske komunističke vladavine i za ime boga promjenite odvjetnika. :-D

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ovako, da i ja doprinesem raspravi. Zakon koji je bio na snazi prije 08. listopada1991. je bio stari Zakon o osnovnim vlasničkopravnim odnosima, a koji je zakon predviđao mogućnost da se na nekretninama stjeće pravo vlasništva dosjelošću, ali samo ako nije riječ o nekretninama koje su tada bile u društvenom vlasništvu. Dakle ako je nekretnina do 1991. bila uknjižena kao društveno vlasništvo, onda bi dosjelost počela teći od 08. listopada 1991. ( prilikom preuzimanja ZOVO uvedena je mogućnost stjecanja dosjelošću na nekretninama u državnom vlasništvu ) od kada je u pravni poredak Republike Hrvatsje uvedena mogućnost da se dosjelošću može steći vlasništvo nad imovinom upisanom kao vlasništvo države.

 

Druga je stvar ako je nekretnina prije 1991. bila upisana na Vas. Ako je bilo tako napominjem da je bivši ZOVO dopuštao da se vlasništvo stječe dosjelošću ako su upisane fizičke osobe, pa onda rok dosjelosti teće i prije 1991., što konkretno nači da je moguće da je istekao rok potreban za dosjelost ( niste napomenuli od kad su susjedi u posjedu nekretnine )

 

Za napomenuti je i da posjed mora biti određene kvalitete da bi bio podoban za primjenu instituta dosjelosti. I na kraju zakon obvezuje suca, a ko vam tvrdi suprotno je pravi :majstor:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija