Jump to content

zanimljivo pitanje o ingerencijama trgovačkih društava


upitnik

Preporučene objave

Jedno hipotetsko pitanje:

Trgovačko društvo Vlasnik posjeduje sve poslovne udjele u trgovačkim društvima Rob i Sluga. Predsjednici Uprava Roba i Sluge istodobno su i članovi Uprave Vlasnika. Dakle, radi se o tri neovisna poduzeća, od kojih je jedno poduzeće vlasnik drugih dvaju poduzeća. Ne radi se o korporaciji, ali se u javnosti ponekad to prikazuje kao korporacija, što je čista laž za javnost. Ima li pravo Vlasnik svojim odlukama određivati Robu i Sluzi obavljanje određenih poslova, a da to nigdje nikakvim dokumentom niti izjavom o osnivanju nije predviđeno? Ako Vlasnik svojim odlukama određuje obavljanje određenih radnji Sluzi i Robu, a za to nema pravne osnove, što se može poduzeti protiv Vlasnika i njegove odgovorne osobe? Hvala na odgovoru.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ZTD Odjeljak 3, Pododjeljak 1. Uprava, vođenje poslova društva, članak 422. stav 2.:

 

"Uprava vodi poslove društva u skladu s društvenim ugovorom, odlukama članova društva i obveznim uputama skupštine i nadzornog odbora, ako ga društvo ima:"

 

Ako su te upute usmene, onda si u gabuli, tj. onda pismeno izvjesti članove društva da si sukladno njihovoj uputi učinio to i to.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija