Jump to content

Rad stranaca


valenti

Preporučene objave

molim pomoć!! Možete li mi netko reći ima li policija pravo strance koji rade u Hrvatskoj protjerati i zabraniti ulazak 6 mj!! Naime radi se u o starnim državljanima koji u svojoj zemlji imaju sttatus glezbenika, imaju valjan ugovor s vlasnikom objekta koji je registriran za tu vrstu djelatnosti!! Mislim naime na čl 95.st.1 . toočka 10. zakona o strncima koji izričito navodi za koje kategorije starnih državljana radna dozvola nije potrebna! Napominjem da je ista policijska postaja za isti objekt već jedanput donijela takvo riješenje za isti objekt koje je poništeno i postupak vraćen na ponovno suđenje!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Strancu se može otkazati boravak ili može dobiti mjeru protjerivanja od suda. U oba slučaja ima pravo na žalbu. Umjetnici moraju u svojoj zemlji biti registrirani kao umjetnici i o tome posjedovati rješenje nadležnog tijela koje se izdaje npr. u Srbiji na godinu dana (pitajte u Savezu estradnih umjetnika u Beogradu- naziv im je malo duži no ne znam sad točno). Po ulasku u Hrvatsku stranci su dužni imati prijavljen boravak do 90 dana i sklopljen ugovor o djelu sa objektom u kojem sviraju. Za navedeni boravak MUP izdaje potvrdu o prijavi boravka temeljem čl.l 95.st.1.t.10 Zakona o strancima. Pod "glazbenike i umjetnike" vlasnici noćnih klubova i lokala pokušavaju uvaliti sve od "go-go plesačica" koje preko noći postaju "koreografi-plesači" u noćnim klubovima ili čak "animatori u turizmu". U MUP-u za izdavanje te potvrde o prijavi boravka morate podnijeti zahtjev i priložiti navedene dokumente (ugovor o djelu, potvrda o umjetničkom statusu, preslika putne isprave stranca).Od 01.01.2008. godine svaki stranac koji ne bude imao na taj način prijavljen boravak i bude zatečen u radu bez takve potvrde, smatrat će se da radi nezakonito i zna se što slijedi. Do sad je bilo razlike u postupanju među PU i PP, no u pravilu vam je to sve isto.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Moraju imati potvrdu o prijavi boravka od MUP-a u kojoj stoji da su stranci prijavili svoj boravak u RH i da će obavljati poslove glazbenika temeljem čl. xy za koji nije potrebna radna dozvola. Isto tako treba ovjeriti ugovor u poreznoj upravi. Ukoliko ih državni inspektorat, policija ili druge inspekcijske službe zateknu da obavljaju posao tj. izvode glazbu,a kod sebe nemaju te potvrde to se smatra nezakonitim radom. Sud može izreći zm protjerivanja od 3 mjeseca do 3 godine, a policija otkazati boravak na 6 mjeseci ili donijeti rješenje o protjerivanju, razdoblje se još uvijek ne zna jer nije donesen pravilnik, no vjerovatno će biti od 3 mj do 1 godine. To je kako bi se moglo zbrojiti dane u kojima će obavljati tu djelatnost. Iznimno će se moći podnijeti i zahtjev za privremeni boravak no najdulje čini mi se na 6 mjeseci. Kako će to sada funkcionirati, samo Bog zna, jer sa novim ZOSom i ZOPom nitko još nije na čistu obzirom se primjenjuje tek treći dan.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija