Jump to content

Nekontrolirano puštanje vode u zgradi


rinma

Preporučene objave

Pozdrav svima i isprike ukoliko je već bilo odgovoreno na ovo pitanje.

 

Stanar sam u zgradi i imam problem sa nekontroliranim puštanjem vode susjeda.

Problem ne bi bio toliko veliki da to nije non stop puštanje vode, malo u intervalima od 3 sek, malo u intervalima od 10 min. I tako od 7 satu ujutro do 01 sat u noći. Najveći problem je da svako puštanje vode stvara zvuk nalik na šum.

Kontaktirao sam susjedu iznad mene za koju mislim da to radi ali ona kaže da to ne radi, ali mislim da laže.

Obavijestio sam i predstavnka stanara, ali on kaže da ne može pomoći i da se neće mješati u međuljudske odnose :-?.

 

Molim vas odgovor kako dalje, odnosno kako da ju natjeram na normalno puštanje vode?

Kako uopće da dokažem da da to ona pušta vodu? Možda da pozovem vodoinstalatera?

 

Hvala svima na odgovorima.

 

P.S. Već sam stvarno tankih živaca :-(

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Rinma, ak Vi nemate nikakvu štetu od nekontroliranog puštanja vode u svom stanu, osim kako velite šuma, onda na vašu žalost nemrete niš.

Osim tog Vi i niste posve sigurni da li je tome razlog susjeda iznad Vas, jer nemate niti jedan siguran podatak da ona zaista i pušta nekontrolirano vodu, a može nekontrolirano puštati vodu ama baš svaki stanar u zgradi i iznad i ispod i s boka a da je Vi opet čujete - šumove?

Doznati možete tko pretjerano troši vodu u vašoj zgradi preko potrošnje vode - pojedinačnih računa svakog stanara....i potom eventualno utvrditi tko to zaista proizvodi šumove koji vama smetaju. :-?:vrti: Mislim da zbog šumova još nitko nije odgovarao ili možda je :neznam: al sumnjam. ;-)

A i vodoinstalater nije od pomoći za šumove...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Alfaro pozdrav i hvala na odgovoru.

Upravo je poanta u tom "šumu". Meni je jasno da svaki stanar ima pravo pravo na puštanje vode. Ali smatram da to treba biti u razumnoj mjeri, a ne na gore opisani način. Pogotovo ako to smeta meni, a bogme i susjedu dolje. Mislim da se mogu pozvati na čl.3 kućnog reda

"Vlasnici, najmoprimci i zakupci stanova odnosno poslovnih prostora (nastavno: korisnici) dužni su prostorije koristiti pažnjom dobrog gospodara, pazeći da druge vlasnike i korisnike ne ometaju u mirnom korištenju njihovih prostorija."

Mislim, svaki normalni čovjek bi poludio da mu se voda pušta svakih 5 min po 5 sek. intervala (ovo je doslovno tako), a pri tom svako puštanje vode se kod mene čuje kao mlinac za kavu.

Meni je jasno da susjeda kuha, pere, kupa se... ali pobogu zar to radi nonstop od 5 ujutro do 1 ponoći

:-?

 

Nažalost, naš sistem je zajednički i svi plaćamo vodu paušalno.

Ukoliko imaš još kakav prijedlog ili bilo tko drugi bio bi zahvalan.

I meni je u interesu da se ovo ljudski rješi, ali nekako sumnjam...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

rinma je napisao:

Mislim da se mogu pozvati na čl.3 kućnog reda

"Vlasnici, najmoprimci i zakupci stanova odnosno poslovnih prostora (nastavno: korisnici) dužni su prostorije koristiti pažnjom dobrog gospodara, pazeći da druge vlasnike i korisnike ne ometaju u mirnom korištenju njihovih prostorija."

Eto i napisali ste dužni su prostorije (ali ne i vodu) koristiti pažnjom dobrog gospodara.... i pazeći da druge vlasnike ne ometaju u mirnom korištenju njihovih prostorija (opet se voda ne spominje a niti šumovi)...No dobro. Vjerojatno je zgrada starijeg datuma gradnje i problem je dotrajalost instalacija, a to bi možda opet paušalno mogli rješiti svi stanari u zgradi u kontekstu održavanja zgrade i preko zajedničke pričuve koju pretpostavljam plačate, na način da se zamjene u cijelosti dotrajale instalacije i obavezno zvučno izoliraju...nek bude bešumno i

instalacije i novi sanitarni uređaji...

by the way bi i keramiku mogli zamjeniti?

To se isto može zvati pažnja dobrog gospodara i na mirni način rješenje problema, a i obnovili bi instalacije ili pak produžili bi vijek trajanja zgrade, kaj bi bilo korisno za svih. :ljubav:

:vjeruj:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovo je dobar savjet. Svakako ću inzistirati da vodoinstalater (koji dolazi sutra) utvrdi zbog čega se stvara buka kod puštanja vode (ventili, dotrajale cijevi, pipa, whatever..) i to mi da napismeno. Vjerujem da mi neće biti problem uključiti i ostale stanare u priču jer ovo svi čujemo (barem mi koji smo na istoj vertikali). A činjenica je da se to nije čulo prije par mjeseci. Pa ako treba mijenjati cijevi, neka ih mijenjaju, a možda i pločice usput :-)

Ali stvarno mi nije jasna ova moja susjeda gore. Žena kao da ima fetiš na puštanje vode. U jednom danu zna i od 300 puta pustiti vodu. I to bez pretjerivanja.

Btw. zgrada i nije tako stara, cca. 20 god.

 

Što se tiče članka 3. mislim da je ključan drugi dio članka "...pazeći da druge vlasnike i korisnike ne ometaju u mirnom korištenju njihovih prostorija." A to svakako radi sa pretjeranim puštanjem vode i sa stvaranjem buke pri tom postupku.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

rinma je napisao:

A činjenica je da se to nije čulo prije par mjeseci. Žena kao da ima fetiš na puštanje vode. U jednom danu zna i od 300 puta pustiti vodu. I to bez pretjerivanja.

Btw. zgrada i nije tako stara, cca. 20 god.

Zgrada stara 20-tak godina možda i nije tak stara ali instalacije -zajednički dijelovi zgrade- su sigurno dale svoje, u tim godinama su cijevi i armatura i sanitarna oprema već i više nego dotrajale....

A i keramičke pločice su sigurno već out, ak se slažete. Vrijeme je za obnovu.

To Vam je kao i kod auta: u kompletu auto može biti uvijek stariji, ali gume se mjenjaju na svakih 20.000km ili pak kočnice ili filteri i prije ili drugo.

Ak je gospa starija i ktomu još ima i upalu mjehura

onda je puštanje vode razumljivo, a maybe baybe Vam se i udvara. A cujte svasta se događa. :-P

Apropo buke -po propisima buka nebi smjela prelaziti danju 55 dBa odnosno 45 dBa noću. ;-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija