Jump to content

Geometri i "geometri"


mike06

Preporučene objave

Molim osobe koje su sigurne da mi mogu točno odgovoriti na slijedeće pitanje.

Moj susjed želi prodati parcelu koja graniči sa mojom.

Ja sam vlasnik te parcele oko 32 godine i nikad nisam imao problema oko međa. Taj susjed je tu parcelu kupio prije godinu dana i sad je želi raspoloviti na 2 dijela kako bi jedan dio prodao. Geometar je izmjerio širinu njegove parcele i moje i usporedio sa katarstarskim planom.

Mjere se slažu na papiru ali u naravi je drugačija situacija. Pošto drugi susjed sa druge strane nije bio nazočan, geometar je uzeo za shodno da mjeri na moju stranu a ne na suprotnu stranu. Ispalo je da bi susjedova parcela trebala "ući u moju" skoro za 1,5m. Na moju primjedbu zašto baš ulazi na moju stranu a ne na susjednu, odgovorio mi je nešto kao, drugog susjeda nema i td. Utkud geometru pravo da uzme za pravo da je upravo parcela drugog sujsjeda ispravna te da ona služi kao temelj za razmjeru.Napominjem da je taj drugi susjed na svojoj međi napravio betonsku ogradu koju kad pogledam i iz aviona se vidi da je ušao van svog posjeda.

Dao sam susjedu prijedlog da međe ostaju kao do sada a da se u katastarskom operatu izmijeni stanje, tako da se međe na terenu ne diraju.

On se time nije složio već traži sudski rasplet slučaja. Geometar mi je usput rekao da ću ako se ne složim sa izmjenom međe na terenu imati i ja sudski9h troškova oko uređenja međe.

Meni je međa OK i ja ne tražim nikakve akcije.

Da li ja mogu imati kakovih sudskih troškova ukoliko susjed pozove sud i zatraži rješenje svojih prava.

Unaprijed hvala na odgovoru

Srdačan pozdrav

Mike

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dragi gospodine ja bih vam dao savjet iz iskustva.Izlazak geodeta može platiti svako ko želi ali on ne može ništa mjenjati .Mjerodavan je samo sud.A pošto vama međa odgovara a nadam se da niste ništa na njoj mjenjali tih 30 godina vaš susjed nebi smio dobiti spor protiv vas jer bi vi lako mogli dokazati da se tu radi odosjelošću ,to jest poštenom posjedu.Za to vam trebaju pouzdani svjedoci. Naravno spor bi trebao pokrenuti susjed a vi svakako konzultirati odvjetnika jer tu ima mnogo caka.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija