Jump to content

Odbijen zahtjev za privremeni boravak


Emina

Preporučene objave

vec sam trazila savjet kako preseliti roditelje iz Srbije u Hrvatsku.Sestra i ja smo tu udane,u stalnom radnom odnosu,podnijele smo zahtjev za stalni boravak prije vremena i ovih dana ocekujemo rjesenje.Od proslog javljanja promijenilo se to da nam je majka preminula i otac je ostao sam,u mirovini i pomalo bolestan.Inace je bio plan da oni presele kod nas ali sad,posto obe imamo malene bebice,jednostavnije nam je brinuti o ocu ako je tu.Tamo nema vise nikoga od blize familije.Pokusali smo prosle godine traziti zahtjev za privremeni boravak i upravo su mi danas javili da je odbijen po nekom clanku zakona.Rjesenje cu dobiti u ponedjeljak.Da li netko ima vise informacija kome se obratiti? U zakonu se pominju humanitarne svrhe,zatim posebni osobni ili ozbiljni humanitarni razlozi za spajanje obitelji ali mi nitko ne zeli objasniti sta se pod time podrazumjeva.U policiji nas odbiju samo kazu to nije humanitarna svrha...

Da li stvarno nema sanse da otac bude sa nama?

MOLIM POMOC

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ima šanse i to tako da u Veleposlanstvu u Srbiji podnese zahtjev za prvi privremeni boravak u RH u svrhu spajanja obitelji. U slučaju vašeg oca, budući mu je preminula supruga i nema drugih bližih srodnika u Srbiji koji bi se brinuli o njemu, ispunjeni su uvjeti iz čl. 56. st. 4. Zakona o strancima. Citirana zakonska odredba propisala je, između ostalog, da se članom uže obitelji hrvatskog državljanina, stranca na privremenom ili stalnom boravku može smatrati i drugi srodnik (osim srodnika navedenih u čl. 56. st. 3.), ako postoje posebni osobni ili ozbiljni humanitarni razlozi za spajanje obitelji u Republici Hrvatskoj. To ne znači da će se njemu svakako odobriti privremeni boravak, naime on mora ispunjavati i druge uvjete predviđene Zakonom o strancima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ovo sto sada vidim u clanku 52. stoji :

Strancu će se odobriti privremeni boravak ako:

1. ima sredstva za uzdržavanje,

2. ima osigurano stanovanje,

3. ima zdravstveno osiguranje, odnosno priloži dokaz o podmirenim obvezama s navedene osnove,

4. ne postoje zapreke iz članka 34. ovoga Zakona,

5. je opravdao svrhu privremenog boravka

 

Otac ima trenutnu mirovinu oko 3150kn, to je privremena dok nedobije rijesenje,znaci biti ce i veca

2.stanovanje ima osigurano kod mene, njegove kceri,

3.zdravstveno osiguranje ce placati

4.kaznjavan nije

5. clanak 5 bio je sporan jer roditelje nesmatraju clanom uze obitelji.

Da li mislite da ima sanse pisati zalbu na rjesenje ili odmas podnijeti papire u Srbiji?

Da li vas smijem kontaktirati ako budem trebala savjet za dalje?

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

slažem se s Nikoletom. Što se tiče žalbe mislim da nećete moći uspjeti u žalbenom postupku ako niste priložili sve dokaze koji se traže da bi se odobrio privremeni boravak (sami ste ih prethodno nabrojali).

Detaljno se informirajte u MUP-u na koji način žele da budu formulirani dokazi prije nego što ih otac podnese u Veleposlanstvu - npr. da li izjave trebaju biti ovjerene kod bilježnika (kojima jamčite za njegovo stanovanje te da je njegova mirovina dostatna za podmirenje životnih troškova, ali i da ćete snositi financijske troškove u nepredviđenim situacijama) da li trebate podnijeti dokaze o vlasništvu nekretnine u kojoj živite i u kojoj će vaš otac stanovati (ako ste podstanari bilo bi dobro da se suglasi vaš najmodavac) itd.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija