Jump to content

'Mali' podstanarski problemi


Korry

Preporučene objave

Lijep pozdrav svima. Vec duze vrijeme citam forum, ali eto, sad bi mi i pokoji savjet dobro dosao.

 

Tocnije, imam samo jedno pitanje.

 

Prica je ovakva:

Prije tri mjeseca postali smo podstanari u stanu u Zagrebu. Vlasnici su odbili prijaviti nas (ne, nismo imali vremena traziti nekog tko sve radi legalno) uz promumljano objasnjenje da su oni stan kupili kao socijalni slucaj ili tako nesto, i da nas zbog tih povlastica ne mogu prijaviti. Osim toga, odbili su svaki nas zahtjev/molbu da na postanski sanducic dodamo svoje ime, i tako blize i tako dalje sitnice.

Prosli mjesec je izmedju nas i iznajmljivaca doslo do nekih nesuglasica (oni zapoceli) i mi smo odlucili iseliti. Prema usmenom dogovoru kod unajmljivanja stana, najavili smo iseljavanje mjesec dana unaprijed i uredno platili stanarinu za sijecanj, posljednji mjesec koji smo planirali provesti u stanu.

I tu sad idu problemi. Oni, naime jos od te najave iseljenja potrazuju da im isplatimo cca 600 eura za ciscenje stana dok odemo i za rezije za sijecanj.

Nije da bjezimo od svojih obaveza, ali svota je nerealna i mi smo nakanili platiti rezije sa zadnjim danom boravka u stanu (sto iznosi otprilike tisucu kuna) i eventualno platiti cistacice koje ce ocistiti stan, a nikako njima davati toliko novca. Oni se s tim ne slazu i od onda upadaju u stan nenajavljeno, zovu bar pet puta dnevno na telefon, zovu moje roditelje da im oni plate ako mi necemo, prijete se sudom i ovrhama i izvode jos hrpu drugih stvari koje nas kostaju i zivaca i vremena.

 

Ispricavam se na poduzem uvodu, moje pitanje je zapravo - imaju li oni pravo na takvo ponasanje i mogu li zbilja sudskim putem traziti taj novac? Osim toga, postoji li ista sto mi mozemo uraditi da si bar sacuvamo zivce i da nas prestanu tlaciti svakodnevno jos tih preostalih tjedan dana prije nego se iselimo?

 

Unaprijed hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kazna za ilegalne, neprijavljene podstanare po Općem poreznom zakonu koju može platiti vlasnik stana je od 500 do 200 000 kuna.

 

Stoga, nisam baš siguran da bi vlasnici stana htjeli imati posla sa policijom i sudom.

 

Onako usput im to spomenete i vjerojatno će nastati primirje, pogotovo ako nadodate da Vam nije teško otići do Državnog inspektorata i obrazložiti Vaš problem pa bi im umjesto čistačica stana mogao navratiti državni usisavač i počistiti novčanik.

d065.gif

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija