Jump to content

DPU i UPU


cameny

Preporučene objave

Jedno pitanje koje me strašno muči.

Kupili smo građevinsku česticu koja je u prostornom planu i postoji DPU.

Nedavno Grad mijenja UPU i stavlja ograničenja za gradnju kuće - primjerice 500m2 minimalna čestica i 6,5 metara visine

Naš DPU daje 400 m2 čestice i 7,5 metara visine

Problem je što je čestica koja je formirana prema DPU 440 m2 što znači da više ne možemo graditi, a i kad bi mogli kuća bi morala biti barem 1 m niža od okolnih (i niz drugih ograničenja)

UPU (I prostorni plan na koji se naginje) kaže da je DPU na snazi ("donošenjem ovog UPU-a ostaje na snazi... tja i taj DPU), ali u uredu za urbanizam ne dopuštaju da DPU daje drugačija ograničenja nego UPU

 

Što napraviti - izgubili smo veliku vrijednost a svima se "fućka" - urbanistički je to katastrofa jer su dobili neizgradivo zemljište gdje ne bi smjelo biti, a s druge strane i kad bi se moglo graditi kuća bi gabaritima bila patuljak među divovima (slažu se i arhitekti da bi to nakaradno izgledalo)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postovani

UPU - je urbanisticki plan uredjenja i prostorni plan viseg reda

DPU- je detaljni plan uredjenja i prostorni je plan nižeg reda

P ovome kaj ste napisali obzirom je UPU plan viseg reda kojim je regulirano koji se DPU-i planovi nizeg reda trebaju donesti ili ostaju na snazi.

Obzirom imate informaciju lokalne samouprave da i prema izmjenama i dopunama UPU-a ostaje i dalje na snazi DPU Vi onda mozete graditi i to prema uvjetima iz DPU -plana nizeg reda i to na cestici od minimalno 400m2 povrsine, te s visinom vijenca zgrade od 7,5m od okolnog terena. ;-):misli:

Dakle cameny vi legalno mozete graditi, po vazecem DPU-u, a to kaj vam vele u urbanistickom uredu nije istina, nego iznose dezinformacije iz neznanja! kaj i inace stvara nelagodu kod potencijalnih klijenata! :palac:

Slobodno mozete graditi, sredite si uvjete gradjenja i sve potrebne dozvole i to cim prije obavite da vam se zaista ne dogodi da izgubite

vrijednost nekretnine?

 

:jupii::jupii::jupii:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Mirna po propisu, ako je plan nizeg reda DPU ostavljen na snazi, po planu viseg reda UPU-u,

koalizije planova nema ili nije bitna...

 

O koaliziji planova se trebalo raspravljati u fazi izrade ili voditi racuna pri izradi DPU-a, a ne kad je DPU, vec i donesen a onda i ostavljen na snazi, jer se po DPU obradjuje uza zona i odnosi se samo na odredjenu zonu, pa i samo ime govori - detaljni plan uredjenja. Kolizija je u fazi tempi pasati....

 

A kad UPU ili drugi prostorni plan viseg reda ide naknadno u izmjene i dopune, po kojem se sira zona rjesava, vazno je za nastavak prije donesenog DPU-a da je ostavljen na snazi i da postoji Odluka lokalne samouprave objavljena u sluzbenim novinama, a koja i donosi sve te prostorne planove na svojem podrucju....

:-?:-o:-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Logično je za očekivati da će se kod izrade planova voditi računa o mogućoj koliziji, međutim u praksi to često nije slučaj. Zato je čl. 103. st. 3. Zakona o prostornom uređenju i gradnji propisano:

"U slučaju međusobne neusklađenosti dokumenta prostornog uređenja užega i širega područja, lokacijska dozvola se izdaje na temelju dokumenta prostornog uređenja šireg područja."

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mirna mozete svoja pitanja postaviti na obrascu pa vam struka bude profesionalno i strucno ogovorila:

Pitanje postaviti ili skinite obrazac na stranicama: http://www.arhitekti-hkaig.com/download/OBRAZAC_Primjedbe_na_ZOPUIG.doc

Najme DPU ili detaljni plan uredjenja je do sada uvijek zamjenjivao lokacijsku dozvolu, odnosno nije bilo potrebno i logicno je za struku na koju se to odnosi po ovlastenjima HKAIG, na temelju DPU-a ishoditi jos i lokacijsku dozvolu? Cemu onda sluzi DPU?, pravnicima vjerojatno nije jasno? :-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija