Jump to content

zabilježba


lusy.black

Preporučene objave

MOLIM POMOĆ!

OD SUDA MI JE STIGLO DA MI JE NA STAN KOJEG SAM JA VLASNIK NAPRAVLJENA ZABILJEŽBA OD UJAKA PUTEM NJEGOVE TUŽBE KOJU JA NISAM NI VIDJELA A NITI ZNAM DA MI JE TA TUŽBA DIGNUTA. TEK SAD KAD SAM DOBILA OBAVJEST OD OPĆINSKOG SUDA SAZNAJEM ZA TO, PREMDA JA NEMAM NIKAKVA DUGOVANJA PREMA NJEMU. REČENO MI JE DA SE MOGU ŽALITI ŽUPANIJSKOM I TO SAM NAPRAVILA. SAD MI PRILIKOM PREDAJE ŽALBE NA ZABILJEŽBU TRAŽE DA TREBAM PLATITI 250 KN SUDSKIH PRISTOJBI DA LI TO TREBA PLATITI?

 

HVALA!

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

plaća se sudska pristojba, samo nisam sigurna koliko, odnosno nisam

Zakon o sudskim pristojbama kaže 2. Upisi

Tar. br. 16.

(1) Za uknjižbu ili predbilježbu prava vlasništva i drugih stvarnih prava, plaća se pristojba od 200,00 kuna.

(2) Za zabilježbu se plaća pristojba u iznosu od 50,00 kuna.

provjerite na zemljišnoknjižnom odjelu

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na informaciji!!!!

Samo nije mi jasno kako me netko može tužiti i praviti zabilježbu na stan na koji sam ja uknjizena i ja sam vlasnik, a da ja tu tužbu nisam dobila od suda. Ustvari meni je zemljišnik poslao dopis da je vršena zabilježba na stan te da sam tužena i da se mogu žaliti županijskom sudu u roku od petnaest dana., što sam i učinila. Taj netko mi pravi tužbu a ja nisam nikakav dužnik prema njemu!!!! Kako je to moguće?

 

Unaprijed zahvaljujem!!!!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pretpostavljam da se radi o zabilježbi spora.

Spor se odnosi na tu vašu nekretninu i tužitelj ima pravo tražiti zabilježbu spora, odnosno time se u zemljišnoj knjizi učini vidljivim da se vodi nekakav spor u svezi te nekretnine.

Doista je normalno da prije dobijete zabilježbu nego tužbu, ali protiv te zabilježbe se možete samo žaliti u okviru tog zemljišno knjižnog predmeta,(što kažete da ste učinili, i, da, plaća se taksa 250 kn na žalbu). U ovoj fazi u svezi parničnog predmeta (tužbe) možete tek dati odgovor na tužbu kad vam bude dostavljena (dakle, nije potrebno da vam se dostavlja tužba prije upisa zabilježbe, jer ne možete utjecati na nju, ona se upisuje na temelju samog postojanja tužbe u kojo se takva zabilježba traži).

Tužiti može praktički svatko svakoga za gotovo bilo što. Drugo je pitanje da li će uspjeti u postupku. Npr. vama nitko ne brani da tužite susjedu da vam je dužna 5 milijuna kuna, ali treba to dokazati.

 

U svakom bi vam slučaju preporučila da posjetite odvjetnika.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

na obavijesti koju ste dobili piše temeljem kojeg postupka vam se stavlja zabilježba na nekretnini, dakle temeljem tog postupka za koji kažete da je pokrenut 2006.godine.

Ako vam uz rješenje o upisu zabilježbe nije dostavljena i ta tužba, ona mora biti na gruntovnici u sudskom spisu tako da ste je trebali pogledati na gruntovnici prije nego što ste podnosili žalbu.

Ako se stvarno tužba odnosi na pravo na nekretnini, onda nećete uspjeti sa žalbom protiv zabilježbe, ona će ostati upisana sve dok traje spor.

 

Svakako bih vam preporučila da odete na Općinski sud pogledati pod tim brojem spisa pod kojim se tužba vodi o čemu se radi. Može se dogoditi da vam je pokušana dostava tužbe, da ju je preuzeo netko od ukućana pa da nemate pojma da je stigla...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija