Jump to content

prevara političara


pcuser

Preporučene objave

Pa ukratko. Čitam i slušam izjave političara na vlasti prije i poslije izborne kampanje. I njihove izjeve su u suprotnosti. Zanima me da li ja imam pravnu osnovu tužiti političar ili njegovu stranku da su lažima privukli moj glas. Odnosno , oni su meni(nama) obečali javno neke stvari zbog kojih sam ja njima dao glas, a oni su sada to prekršili dano obečanje.

Da li postoji slučaj kod nas ili u svijetu da je netko digao takvu tužbu?

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Potegnuli ste vrlo zanimljivo pitanje.

Kazneni zakon:

Povreda slobode odlučivanja birača

Članak 116.

Tko silom, ozbiljnom prijetnjom, podmićivanjem ili na drugi protuzakonit način utječe na birača, da na izborima ili prigodom glasovanja glasuje za ili protiv određenog kandidata, odnosno glasuje za ili protiv opoziva, ili glasuje za ili protiv određenog prijedloga u referen¬dumu, ili uopće ne glasuje,

kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do jedne godine.

 

Prijevara

Članak 224.

(1) Tko s ciljem da sebi ili drugome pribavi protupravnu imovinsku korist dovede nekoga lažnim prikazivanjem ili prikrivanjem činjenica u zabludu ili ga održava u zabludi i time ga navede da na štetu svoje ili tuđe imovine nešto učini ili ne učini,

 

Za ispunjenje obilježja čl. 224. (prijevare) počinitelj treba postupati s namjerom da sebi ili drugom pribavi protupravnu imovinsku koristi ili štetu. Vrlo je teško dokazati da je netko išao u politiku da bi si pribavio protupravnu imovinsku korsti (iako znamo da su mnogi tu upravo zato).

 

S druge strane je zanimljiv čl. 116. jer je kod njega bitno dokazati i da je netko na "protuzakonit način" utjecao na volju birača da glasuje na određeni način. Postavlja se pitanje što je to "protuzakoonit način". Sama laž nije protuzakonita osim ako se izreče u upravnom, sudskom, javnobilježničkom ili drugom postupku koji predviđa odgovornost posebnim propisom. Drugim riječima dok god ne postoji doredba u izbornom zakonodavstvu da se tijekom izbora ne smiju davati lažna obećanja, naši lažljivci ne mogu odgovarati za laži koje izreknu prije izbora.

 

Ipak zanimljivo bi bilo čuti obrazloženje državnog odvjetništva kada bi netko podnio prijavu protiv nekog političara zbog predizbornog laganja.

 

Sakako ste pokrenuli jednu zanimljivu temu koja bi, po mišljenju ovog moderatora, jednog dana stvarno trebala ući u zakonodavstvo na način da se zabrani laganje u izbornoj kampanji s ciljem osvajanja glasova.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija