Jump to content

Parkiranje ispred ulaza u dvorište


borisp

Preporučene objave

Posjedujem građevinsko zemljište koje se sastoji od manjeg prilaznog dijela do javne površine, i većeg uvučenog dijela na kojem za sad nije započela gradnja - postoji lokacijska dozvola za gradnju obiteljske kuće.

 

Kako redovito, održavam i uređujem zemljište, na svoj trošak uredio sam prilaz (na mjestu kako je to predviđeno lokacijskom dozvolom) sa javne površine na prilazni dio moje parcele. Uređenje se sastojalo od polaganja betonskih cijevi u postojeći odvodni kanal uz cestu, betoniranja iznad položenih cijevi i nasipanja šljunka na površinu između ceste i nogostupa koji se proteže uz ogradu moje parcele (vidi link na fotke).

 

http://public.fotki.com/borisp/prilaz-na-parcelu/

 

Nedugo nakon toga djelatnice i vlasnica frizerskog salona koja ima poslovni prostor u susjednoj obiteljskoj kući počele su se parkirati na novouređeni ulaz na parcelu kako bi oslobodile parkirna mjesta za svoje klijente ispred salona, uz obrazloženje da se radi o javnoj površini, i da nikome ne smetaju obzirom da se pristup na parcelu ne koristi svakodnevno za ulaz i izlaz osoba i vozila.

 

Ja ipak smatram da je to irelevantno, te da je u skladu sa Zakonom o sigurnosti prometa, članak 82., stavak (1), točka 12) "ispred kolnoga ulaza u zgradu, sklonište, dvorište ili garažu, ...", zabranjeno zaustavljanje i parkiranje vozila na takvim mjestima. Nigdje se u Zakonu ne postoji ograničenje ili posebni uvjeti koliko često i u koje svrhe se koristi ulaz u dvorište...

 

Napominjem da niti sa jednim od ostalih susjeda nemam takvih problema i da smo svi u vrlo dobrim i korektnim odnosima.

 

Jesam li u pravu ili ne, te ako jesam na koji način u stvarnosti mogu ishoditi da se prekine s ovom praksom? Ukoliko trebam pozvati prometnu policiju, što učiniti ukoliko se ne žele odazvati izlasku na teren?

 

Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Imam sličan problem. U kući na moru imam kolni ulaz u svoje dvorište sa ulice širine 6m. Vrli susjed ("domaći") preko puta mog ulaza izgradio kuću sa ulazom tik do ruba ulice i sada lijepo ljeti površinu ulice ispred svog ulaza (dakle jedan prometni trak) nudi svojim gostima kao parking tako da ja vozilom nemogu skrenuti u dvorište ili izaći iz dvorišta na ulicu.. Na moje pristojne zamolbe da to ne čini ne reagira, kaže da je to dio ispred njegove kuće, da se on tu oduvijek parkira, čak da srušim zid ograde (koji je tu prije nego je on i znao da će ikada tu imati kuću) i proširim ulaz i sl. Jednom, kad sam izgubio živce, slučaj sam prijavio i policiji, ali ova nije regirala. Valjda se neće zamjeriti "domaćima" ili tako nešto. Pauka u mjestu nema. Molim za savjet. Kako da onemogućim parkiranje ispred mog ulaza.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija