Jump to content

Rješenje o ovrsi komunalne naknade


Marieta

Preporučene objave

Ovršne isprave zastarjevaju 10 godina od pravomoćnosti (presuda, sudska ili upravna nagodba, rješenje o ovrsi javnog bilježnika itd...)

 

Obveze koje nisu utvrđene ili naložene ovršnim ispravama zastarjevaju u različitim rokovima (komunalna naknada 1 godinu od dospijeća)

 

Dakle prepišite izreku rješenja da znamo o čemu se radi

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kolegica moderatorica Milly me je već upozorila da sam pogrešno naveo 1 godinu, pa ispravljam pogrešku i navodim neke izvatke

 

http://www.ritelefax.hr/stalnerubrike.asp?ib=534&sr=9

 

Iz članka 20. Zakona o komunalnom gospodarstvu proizlazi da se obveza plaćanja komunalne naknade utvrđuje rješenjem nadležnog upravnog odjela jedinica lokalne samouprave, kao i to da se rješenje o utvrđivanju komunalne naknade izvršava (naplaćuje) u postupku i na način određen propisima o prinudnoj naplati poreza na dohodak. Prema Općem poreznom zakonu pravo na naplatu poreza zastarijeva za tri godine računajući od dana kada je zastara počela teći tj. nakon isteka godine u kojoj je utvrđena obveza njegovog plaćanja. Ovo znači da, sukladno citiranoj odredbi Zakona o komunalnom gospodarstvu, pravo na naplatu komunalne naknade zastarijeva za tri godine nakon isteka godine u kojoj je ona utvrđena od strane nadležnog tijela jedinica lokalne samouprave. Ovo je tzv. relativni rok zastare, jer se njegov tijek zastare prekida svakom službenom radnjom nadležnog tijela koja je usmjerena na naplatu dužnog iznosa i koja je dužniku dostavljena na znanje. Nakon tih radnji zastarni rok od tri godine počinje ponovno teći. No nakon proteka roka od šest godina računajući od dana kada je zastara počela prvi put teći nastupa apsolutni rok zastare te više ne postoji pravni osnov za naplatu dužnog iznosa.

 

Opsežnije o komulanoj naknadi

http://hgk.biznet.hr/hgk/fileovi/11069.pdf

 

 

Zahvljujem svima na ispravci ;-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 godina kasnije...

Što napraviti, rješenje o ovrsi je doneseno 2002.godine, ovršenik se žalio, žalba odbijena i rješenje je postalo pravomoćno, međutim nikada nije provedeno.

 

U istoj stvari je doneseno novo rješenje o ovrsi 2008.godine, ovršenik se žalio, istakao prigovor zastare i predmet je vraćen prvostupanjskom tijelu na ponovni postupak jer nije priložena ni ovršna isprava.

 

E sad, što sa ovim prvim rješenjem o ovrsi, može li mi itko pravilno protumačit čl.233 Z00-a. Kako to sve riješit?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija