Marieta objavljeno: 17. ožujak 2008. Dijeli objavljeno: 17. ožujak 2008. Upravo mi je stiglo rješenje o ovrsi dok su neplačeni računi iz 1997 godine. Zanima me nakon koliko vremena dolazi do zastare dugovanja i kakve imam šanse za izbjeći plaćanje. Računi su za komunalnu naknadu. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Utjerivaczakona odgovoreno: 18. ožujak 2008. Dijeli odgovoreno: 18. ožujak 2008. Ovršne isprave zastarjevaju 10 godina od pravomoćnosti (presuda, sudska ili upravna nagodba, rješenje o ovrsi javnog bilježnika itd...) Obveze koje nisu utvrđene ili naložene ovršnim ispravama zastarjevaju u različitim rokovima (komunalna naknada 1 godinu od dospijeća) Dakle prepišite izreku rješenja da znamo o čemu se radi Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Zeljka_os odgovoreno: 18. ožujak 2008. Dijeli odgovoreno: 18. ožujak 2008. od kada je zastara 1 godina? Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Utjerivaczakona odgovoreno: 18. ožujak 2008. Dijeli odgovoreno: 18. ožujak 2008. Kolegica moderatorica Milly me je već upozorila da sam pogrešno naveo 1 godinu, pa ispravljam pogrešku i navodim neke izvatke http://www.ritelefax.hr/stalnerubrike.asp?ib=534&sr=9 Iz članka 20. Zakona o komunalnom gospodarstvu proizlazi da se obveza plaćanja komunalne naknade utvrđuje rješenjem nadležnog upravnog odjela jedinica lokalne samouprave, kao i to da se rješenje o utvrđivanju komunalne naknade izvršava (naplaćuje) u postupku i na način određen propisima o prinudnoj naplati poreza na dohodak. Prema Općem poreznom zakonu pravo na naplatu poreza zastarijeva za tri godine računajući od dana kada je zastara počela teći tj. nakon isteka godine u kojoj je utvrđena obveza njegovog plaćanja. Ovo znači da, sukladno citiranoj odredbi Zakona o komunalnom gospodarstvu, pravo na naplatu komunalne naknade zastarijeva za tri godine nakon isteka godine u kojoj je ona utvrđena od strane nadležnog tijela jedinica lokalne samouprave. Ovo je tzv. relativni rok zastare, jer se njegov tijek zastare prekida svakom službenom radnjom nadležnog tijela koja je usmjerena na naplatu dužnog iznosa i koja je dužniku dostavljena na znanje. Nakon tih radnji zastarni rok od tri godine počinje ponovno teći. No nakon proteka roka od šest godina računajući od dana kada je zastara počela prvi put teći nastupa apsolutni rok zastare te više ne postoji pravni osnov za naplatu dužnog iznosa. Opsežnije o komulanoj naknadi http://hgk.biznet.hr/hgk/fileovi/11069.pdf Zahvljujem svima na ispravci Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
anika7 odgovoreno: 19. ožujak 2008. Dijeli odgovoreno: 19. ožujak 2008. zastara za kom.nakn. je 3 godine. ali, morate istaknuti prigovor zastare. rok za žalbu je 8 dana od dostave rjesenja o ovrsi u ovom slucaju pa pravovremeno istaknite zastaru. sretno Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
nera888 odgovoreno: 3. travanj 2009. Dijeli odgovoreno: 3. travanj 2009. Što napraviti, rješenje o ovrsi je doneseno 2002.godine, ovršenik se žalio, žalba odbijena i rješenje je postalo pravomoćno, međutim nikada nije provedeno. U istoj stvari je doneseno novo rješenje o ovrsi 2008.godine, ovršenik se žalio, istakao prigovor zastare i predmet je vraćen prvostupanjskom tijelu na ponovni postupak jer nije priložena ni ovršna isprava. E sad, što sa ovim prvim rješenjem o ovrsi, može li mi itko pravilno protumačit čl.233 Z00-a. Kako to sve riješit? Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Preporučene objave
Uključi se u diskusiju
Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.