Jump to content

Obiteljska mirovina


PrEsVeTli

Preporučene objave

PrEsVeTli je napisao:

Ako umre branitelj koji koristi mirovinu po Zakonu o pravima Hrvatskih branitelja da li njegova obitelj ima pravo na korištenje mirovine i to:

- tko ima pravo koristiti tu mirovinu

- kako dugo

- koji je postupak za ostvarivanje prava

 

1. & 2. Nijedna mirovina nije naslijediva (prava iz mirovinskog osiguranja neotuđiva su osobna materijalna prava, ne mogu se prenijeti na drugoga niti se mogu naslijediti, dospjela novčana primanja koja nisu isplaćena do smrti korisnika mogu se nasljeđivati).

3. Članovi obitelji umrlog korisnika mirovine imaju pravo na obiteljsku mirovinu ukoliko ispunjavaju uvjete iz ZOMO-a. Zahtjev za priznavanje prava na obiteljsku mirovinu podnosi se nadležnoj PS HZMO-a.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

dsemovca je napisao:

U ZOPHB kreni od članka 24. :-D

 

Članovi obitelji smrtno stradaloga hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata čija je smrt prouzročena ranjavanjem, ozljedom, bolešću, pogoršanjem, odnosno pojavom bolesti zadobivenoj u obrani suvereniteta RH imaju pravo na obiteljsku mirovinu prema ZOPHBDR-a.

Znači, da bi članovi obitelji ostvarili pravo na obiteljsku mirovinu po ZOPHBDR-u mora se prvo utvrditi da je pokojnikova smrt prouzročena ranjavanjem, ozljedom, bolešću, pogoršanjem, odnosno pojavom bolesti zadobivenoj u obrani suvereniteta RH. Kada se to utvrdi (a, utvrđuje se u postupku priznavanja statusa člana obitelji smrtno stradalog HB iz DR i prava na obiteljsku invalidninu) tek tada se može tražiti priznavanje prava na obiteljsku mirovinu po odredbama ZOPHBDR. U protivnom - ako pokojnikova smrt nije prouzročena ranjavanjem, ozljedom, bolešću, pogoršanjem, odnosno pojavom bolesti zadobivenoj u obrani suvereniteta RH - članovi njegove obitelji mogu ostvariti pravo na obiteljsku mirovinu isključivo po odredbama ZOMO (naravno, ako ispunjavaju uvjete iz tog Zakona).

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija