Jump to content

Godisnji odmor u prvoj godini rada


rikki82

Preporučene objave

Ovako, poceo sam raditi, u stalnom radnom odnosu, 18.06.2007 (prva firma, bez ikakvog prijenosa godisnjeg).

 

Jasno mi je da tek nakon 6 mj. imam pravo na koristenje godisnjeg, ali me zanima za koju godinu: 2007. ili 2008.? Pretpostavljam za 2007. jer inace bi znacilo da se sve sto odradim u 2007. ne nagradjuje godisnjim odmorom, nego jos gore, uzima od godisnjeg za 2008.

 

Bilo kako bilo, meni su dali da idem na godisnji tokom 2007. kad sam ja htio i napomenuli da imam pravo na reciprocni dio godisnjeg (9 dana) koji sam i iskoristio. Sve bi bilo OK da pocetkom ove godine nisu rekli da imam za 2008. 9 (rijecima: devet) dana!?!?!! Kao, koristio sam 9 prosle godine, dakle ostaje mi 9...

 

Da li sam ja to krivo shvatio ili sam stvarno zakinut? Po mojoj racunici trebao bih imati za 2007. godinu 9 dana, a od 1.1.2008. jos dodatnih 18 (s time da ovih 9 moram iskoristiti do 1.6.2008., a ostalih 18 do 1.6.2009.). Kako sam svih od 2007. i iskoristio 2007., od 1.1.2008. ostaje mi 18 dana godisnjeg... Da? Ne? Molim lijepo objasnjenje...

 

Puno hvala!

 

Pozdrav!

 

Kruno

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

(1) Radnik ima za svaku kalendarsku godinu pravo na pla­će­ni godišnji odmor u trajanju od najmanje osamnaest radnih dana.

 

(2) Malodobni radnik ima za svaku kalendarsku godinu pravo na godišnji odmor u trajanju od najmanje dvadeset četiri radna dana.

 

(3) Radnik koji radi na poslovima na kojima, uz primjenu mjera zaštite na radu, nije moguće zaštititi radnika od štetnih utjecaja, ima za svaku kalendarsku godinu pravo na godišnji odmor u trajanju od najmanje trideset radnih dana.

 

(4) Poslovi iz stavka 3. ovoga članka te najkraće trajanje godišnjeg odmora na takvim poslovima, utvrđuju se kolektivnim ugovorom ili pravilnikom o radu.

 

(5) Ako poslovi iz stavka 3. ovoga članka te najkraće trajanje godišnjeg odmora na takvim poslovima nije utvrđeno kolektivnim ugovorom ili pravilnikom o radu, ministar nadležan za rad može na prijedlog osobe koja prema ovom Zakonu može biti stranka kolektivnog ugovora, a uz suglasnost ministra nadležnog za zdrav­stvo, donijeti pravilnik kojim se uređuju ta pitanja.

Rok stjecanja prava na godišnji odmor

 

Članak 50.

 

(1) Radnik koji se prvi put zaposli ili koji ima prekid rada između dva radna odnosa duži od osam dana, stječe pravo na godišnji odmor nakon šest mjeseci neprekidnoga rada.

 

(2) Privremena nesposobnost za rad, vojna služba ili drugi zakonom određeni slučaj opravdanog odsustvovanja s rada, ne smatra se prekidom rada u smislu stavka 1. ovoga članka.

 

Pravo na razmjerni dio godišnjeg odmora

 

Članak 51.

 

(1) Radnik ima pravo na jednu dvanaestinu godišnjeg odmora, određenog na način propisan člankom 40. ovoga Zakona, za svakih navršenih mjesec dana rada u slučaju:

 

– ako u kalendarskoj godini u kojoj je zasnovao radni odnos, zbog neispunjenja šestomjesečnoga roka iz članka 50. stavka 1. ovoga Zakona, nije stekao pravo na godišnji odmor,

 

– ako radni odnos prestane prije završetka šestomjesečnoga roka iz članka 50. stavka 1. ovoga Zakona,

 

– ako radni odnos prestane prije 1. srpnja.

 

(2) Pri izračunavanju trajanja godišnjeg odmora na način iz stavka 1. ovoga članka, najmanje polovica dana godišnjeg odmora zaokružuje se na cijeli dan godišnjeg odmora.

 

Po svemu što je meni poznato 18.12.2007. stekao si pravo na puni godišnji odmor, jer je proteklo 6 mjeseci, znači svih 18 dana. Odi u vašu kadrovsku službu, neka ti objasne na koji način se djelatnik zakida, ili netko ne zna tumačiti zakon o radu.. nisi napisao da li radiš kod privatnika - po načinu tretiranja radnika pretpostavljam da radiš, jer se takve hm greške rjeđe dešavaju u državnoj firmi

zadnja opcija, ako ne izvučeš godišnji, da se obratiš inspektorima za radne odnose

 

anyhow sretno u ostvarenju svojih prava

 

 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

A jesi radio neprekidno svih 8 mjeseci ili si radio sa prekidima??

Pretpostavljam sa prekidima, jer onda imaš pravo na razmjerni dio, samo kad imaš neprekidno rada 6 mjeseci imaš pravo na cijeli godišnji, ali ti opet mogu kvaku staviti u kolektivnom ugovoru npr. da ga koristiš u dva dijela

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

I po meni kada sam procitao zakon o radu je da bi nakon neprekidnog sestomjesecnog rada,trebalo biti ostvareno pravo na "puni" godisnji odmor...svi oni se vade na to da,cini mi se da je u prociscenom tekstu zakona o radu izbacena rijec "puni"..ocito je to nekome odgovaralo da ne pise. Hvala na ideji o pismenom upitu Inspektora rada ;-) ..pokusat cu sa time..

 

Pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

svi oni se vade na to da,cini mi se da je u prociscenom tekstu zakona o radu izbacena rijec "puni"

Rješenje Ustavnog suda Republike Hrvatske broj U-I-2597/2003 od 12. siječnja 2005.

 

[NN 11/2005.]

 

...prema stajalištu Ustavnog suda, pročišćeni tekst zakona po svojoj pravnoj naravi ne može smatrati zakonom u smislu članka 128. točke 1. Ustava, a pozivanje na odredbe pročišćenog teksta zakona nije obve­zujuće za adresate...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sto za 2007. imam pravo na cijeli godisnji!? 18 dana? Wow, to se zbilja da iscitati iz zakona kad malo bolje pogledas...

 

Al' kuzis, oni meni nisu dali ni 9 dana za sto sam prvotno smatrao da imam pravo. I za 2008. godinu su mi dali samo 9 dana, kao, prosle smo ti isli na ruku i dali 9 slobodnih dana pa ove imas 18 - 9 = 9 dana ukupno...

 

A nista, raspitat cu se jos... Hvala vam na odgovorima!

 

Pozdav!

 

Kruno

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija