Jump to content

Dokad plačati posjete lijećniku


branimir

Preporučene objave

Vidim Branimire da ti puno toga nije jasno pa ću pokušati biti čim jednostavniji. Dakle, ujutro kad se probudiš, upali Narodne novine, pa kad tamo bude nešto objavljeno po tom pitanju (a bude uskoro), pročitaj što piše na kraju, npr.Ovaj Zakon stupa na snagu danom objave u »Narodnim novinama«. ili Ova Odluka stupa na snagu danom objave u »Narodnim novinama«, a primjenjuje se od recimo 1. travnja 2008. godine, u međuvremenu nemoj se razbacivati frazama protu nešto, pogotovo ne na pravnom portalu, ispadaš nešto što vjerojatno nisi.

 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Rubense...na portalu pitanja smiju postavljati svi... čak i oni koji su pogledali dnevnik i pročitali tisak, a nisu pročitali ništa o frazama u smislu "stupa na snagu", "primjenjuje se"... zato su tu dobre dušice kao npr. tiiii... da im odgovore na pitanja i pojasne. Ali ne moraš ih zato ubiti u pojam...pa kaj sad ako su korištene i malo grublje kvalifikacije ...oni znaju vjerojatno nešto o nečem o čemu mi pravnici pojma nemamo.

:-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ajde, prihvačam kritiku, budem dobar i fin, obečavam.

 

Inače radi se nečemu što je apriori uređeno i propisano Zakonom, tak da je trebalo mijenjati isti, odnosno ukidati odredbu posojećeg važećeg Zakona, a za što je upravo Ustavom propisana procedura.

 

Čisto radi informacije Branimiru:

 

Vlada Republike Hrvatske obavlja izvršnu vlast u skladu s Ustavom i zakonom. Vlada Republike Hrvatske: predlaže zakone i druge akte Hrvatskom saboru.

 

Hrvatski sabor je predstavničko tijelo građana i nositelj zakonodavne vlasti u Republici Hrvatskoj.Hrvatski sabor: donosi zakone.

 

Prije nego što stupe na snagu zakoni i drugi propisi državnih tijela objavljuju se u »Narodnim novinama«, službenom listu Republike Hrvatske.Zakon stupa na snagu najranije osmi dan od dana njegove objave, osim ako nije zbog osobito opravdanih razloga zakonom drukčije određeno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nije mi jasno zašto se spominje 10 kn. kada dođeš kod liječnika opće prakse po uputnicu ili recept sestra ti uredno traži 30 kn. i izda račun.

Što se tiče odluke o ukidanju plaćanja, rečeno je da USKORO hrvatski građani neće više plaćati pristojbu,a kada je to uskoro vidićemo. :-o

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Rubens hvala na komentaru .Nismo svi pravnici kao ti.nas ovdije ima dosta običnih gradjana.Zato ovdje postojiš ti i tebi slični pravno potkovani danam objasnite neke pravne stvari.(naravno ako želite)a ne danas smatrate glupima, ja vrlo dobro znam da treba zakon biti objavljen u Narodnim Novinama.Samo neznam koliko vremenski treba po zakonu da izidje i dase počne primjenjivat. :-D hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ajde pusti sad ono prvo, bio sam malo iziritiran određenom kvalifikacijom, odnosno više njih koje si gore u prvom postu naveo, a bez obzira na stupanj i vrstu obrazovanja neke se bi stvari trebale barem otprilike znati, ak zbog ničeg drugog onda zbog samog sebe, al ajmo se mi vratiti na temu.

 

Najvjerojatnije će primjena toga biti od prvog u mjesecu, pretpostavljam od 1.travnja ili svibnja, ne samo zbog gore opisanog postupka već i iz tehničnih razloga, tak da strpimo se još malo, pak bumo vidli.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

HRVATSKI SABOR

1139

 

Na temelju članka 88. Ustava Republike Hrvatske, donosim

 

ODLUKU

O PROGLAŠENJU ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNI ZAKONA O OBVEZNOM ZDRAVSTVENOM OSIGURANJU

Proglašavam Zakon o izmjenama i dopuni Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju, kojega je Hrvatski sabor donio na sjednici 14. ožujka 2008. godine.

 

Klasa: 011-01/08-01/12

Urbroj: 71-05-03/1-08-2

Zagreb, 20. ožujka 2008.

 

Predsjednik

Republike Hrvatske

Stjepan Mesić, v. r.

 

 

ZAKON

O IZMJENAMA I DOPUNI ZAKONA O OBVEZNOM ZDRAVSTVENOM OSIGURANJU

Članak 1.

 

U Zakonu o obveznom zdravstvenom osiguranju (»Narodne novine«, br. 85/06., 105/06., 118/06., 77/07. i 111/07.) u članku 5. stavku 1. točki 10. podtočka d) briše se.

Iza točke 10. dodaje se točka 10.a koja glasi:

»10.a osobe s prebivalištem, odnosno odobrenim stalnim boravkom u Republici Hrvatskoj ako su se prijavile Zavodu u roku od 90 dana od dana isteka školske godine u kojoj su završile redovito školovanje,«.

Iza točke 21. točka se zamjenjuje zarezom i dodaje se točka 22. koja glasi:

»22. osobe kojima je priznato pravo na status roditelja njegovatelja prema posebnom propisu.«

 

Članak 2.

 

U članku 10. stavak 2. mijenja se i glasi:

»Osobe iz stavka 1. ovoga članka prava i obveze iz obveznoga zdravstvenog osiguranja stječu pod uvjetom da su prethodno jednokratno uplatile doprinos za obvezno zdravstveno osiguranje na najnižu osnovicu za obračun doprinosa za obvezno zdravstveno osiguranje od dana prestanka ranijeg statusa osigurane osobe, a najdulje za razdoblje od 12 mjeseci.«

Stavak 3. briše se.

 

Članak 3.

 

Članak 28. briše se.

 

Članak 4.

 

U članku 30. stavku 1. riječi: »točke 8. i točke 16.« zamjenjuju se riječima: »točke 8., točke 16. i točke 22.«.

 

Članak 5.

 

U članku 35. stavku 1. iza riječi: »proračuna« stavlja se točka, a tekst: »niti viša od najvišeg iznosa naknade plaće koja se isplaćuje na teret sredstava Zavoda iz članka 46. stavka 3. ovoga Zakona.« briše se.

 

Članak 6.

 

U članku 54. stavak 2. mijenja se i glasi:

»Zavod snosi troškove prijevoza umrle osigurane osobe do mjesta njezina prebivališta, ako je toj osobi izvršena eksplantacija organa u svrhu transplantacije izvan mjesta njezina prebivališta.«

 

Članak 7.

 

U članku 57. točka 7) briše se.

 

Članak 8.

 

Ovaj Zakon stupa na snagu osmoga dana od dana objave u »Narodnim novinama«.

 

Klasa: 500-01/08-01/02

Zagreb, 14. ožujka 2008.

 

HRVATSKI SABOR

Predsjednik

Hrvatskoga sabora

Luka Bebić, v. r.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija