Jump to content

pretjecanje s lijeve strane, tko je kriv?


franco180

Preporučene objave

što vi mislite, kako najbolje dalje...?

 

ja kao drugookrivljeni pretjecao sam vozilo prvookrivljenika. cesta je bila pregledna, izvan naselja, linija isprekidana, dakle svi su uvjeti bili ispunjeni za sigurno prejecanje. dao sam žmigavac i krenuo pretjecati. u trenutku kada smo bili skoro paralelni jedan s drugim, prvookrivljenik je iznenada skrenuo svojim lijevim prednjim krajem vozila u moj prednji desni kraj.

 

on se brani time da je dao žmigavac, ja u to ne vjerujem.

 

na prekršajnom sudu sutkinja je u izvješču napisala kako je "on obavljao radnju a da se pri tome nije uvjerio da li ugrožava druge sudionike u prometu ili imovinu, dok se ja nisam uvjerio da rečenu radnju mogu ućiniti bez opasnosti za druge sudionike u prometu"!

 

u čemu je tu razlika, dali uopće postoji?

 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pitanje:

 

on je skretao negdje, ima nekakva cesta na koju je skretao?

 

Inače, ako pitaš za razlike između jednog inkriminiranog djela i drugog, pa naravno da postoje, radi se o potpuno dvije različite situacije, dva različito opisana i kažnjiva ponašanja, koje su iz nekog po meni čudnog razloga u ovom postupku spojene, a to nikako ne bi trebale biti. Ukoliko je on započeo s radnjom nakon tebe, imaš dobre šanse, no na sudu je da procijeni tko je bio taj koji je skrivo nešto.

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Znam za identične slučajeve iz prakse i sve vam ovisi o tome gdje je bio položaj vašeg vozila, odnosno koliko ste vi već bili "uznapredovali" u vašem preetjecanju.

Naime ako su vaša vozila bila paralelna, nema govora o vašoj krivnji i obavzeno se branite jer bi tako utvrđeno činjenično stanje (da s niste uvjerili da možete obaviti radnju pretjecanja) imalo za posljedicu podjeljenu odgovornost za štetu, što opet znači da bi Vam osiguranje isplatlo nekih 50% štete.

 

To Vam nikako ne odgovara ako ste bili u paralelnom položaju u trenutku sudara. Naime ako ste bili paralalno, očito je da ste bili već uzanpredovali i da je vozilo koje ste pretjecali, bilo dužno obratiti pozornost na vas jer ste vi taj koji ima prednost, a on je taj koji treba poštivati Vašu prednost.

 

U Svemu tome je žmigavac manje bitna stvar, jer je kako rekoh, važno tko je bio u kojoj fazi, a ne tko je siglanilizrao određenu radnju

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija