Jump to content

kreditna kartica


ivan.z

Preporučene objave

radio sam u banci kreditnu karticu ljubaznos prema meni je bila odlična,, zatim trazim da mi daju karticu na kojom ču prilikom kupovine otipkati pin no rekli su mi da to nemogu dobiti jer kreditna kartica se autorizira samo sa potpism,, no dobro ja poslusa i odem,,

 

koda sam znao nakon par mjeseci karticu sa dokumentima mi ukradu uredno prijavim ,, ali posto je to iz auta kasno prijavim i lopov mi skida 10-tak tisuča kuna vjerovatno laziranim potpisom... lopova nema nigdje a ni meni novaca,, sta da radim..

 

TKOJI GLUPAN JE TO IZMISLIO DA KREDITNA KARTICA NEMA PIN PA BILO BI BOLJE DA JE PIN JER BI SE LAKSE OSIGURAO OD KRAĐE ,,, BANKA MI NE VRAČA NOVAC???? ŠTA RADITI????

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Evo drugi biser:

tvrdi službenica na banci kako kartica koja NIJE kreditna već kartica deviznog računa treba za korištenje autorizaciju PINom baš kao što je to obavezno za korištenje kartice tekućeg računa, dok u praksi doživljavaš da je u dućanu zapeglaju i zatraže- potpis. A na nekoliko puta ponovljene tvrdnje bankovnih službenika kažu: ma kakvi, pa vidite da je prošlo?!

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kreditne kartice nisu Maestro, i slične to su bankovne kartice pomoću kojih podižete novac i plaćate troškove u trgovinama. Da bi se kod kupnje ili podizanje novca znalo da je to vaše vlasništvo trebate se predstaviti, tj, indentificirati.

To se radi pomoću PIN-a (personal identification number)

Taj broj NESMIJE znati nitko osim vlasnika kartice.

 

Druge kartice koje ne koriste PIN su takozvane Revolving kartce na kojim vam se odobri određeni iznos.

 

Tamo netreba PIN jer se samo potpisom potvrđuje identitet. E. te kartice su opasne. Ukoliko je izgubite il vam je ukradu, u minuti ćete ostati bez možda stotinjak tisuća kuna (ovisno koliko je lopov brz). Što se događa, pri kupnji NITKO ali BAŠ NITKO ne provjerava stanje i identitet kupca.

 

Tako možeš neograničeno kupovat.

Stoga, pazite na kartice!

 

 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Za plaćanje bankovnim karticama tekućeg ili deviznog računa, ovisno o banci a ovisno i o mjestu kupnje NE traže autorizaciju PINom baš kao ni za kreditne kartice tipa npr. Mastercard i sl.

Naime, npr. bankovna kartica deviznog računa Zagrebačke banke se na isti način autorizira potpisom koji apsolutno nitko i nigdje ne provjerava, a isto se zbiva i za bankovnu karticu tekućeg računa ponekih banaka.

 

Između ostalog...

 

Tako, ukoliko posjedujete takvu karticu NE možete biti sigurni da neće običnim potpisivanjem u rukama neke druge osobe biti ostvarem promet po računu kupnjom a samo zato što netko drugi ne zna vaš PIN. Baš jednako kao i za predhodnospominjane kreditne/revolving kartice.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Štovano društvance,

podjelit ću sa vama pristiglu mi obavijest o spomenutoj temi, a pouka bi glasila baš kao i naslov ovog posta, uz dodatak: "...bilo čijoj ruci" :)

*****

Prema važećim pravilima u kartičnom poslovanju, identifikacija prilikom korištenja ovih kartica može biti uz PIN i/ili potpis i to na sljedeći način:

-Maestro kartica tekućeg računa -prilikom korištenja u Hrvatskoj korisnik kartice identificira se PIN-om, a kod korištenja kartice za plaćanje u inozemstvu identifikacija se provodi PIN-om i/ili potpisom na korisničkom računu, ovisno o definiranim pravilima banke prihvatitelja kartice kao sredstva plaćanja (prodajnog mjesta).

-VISA Electron International kartica deviznog računa -kako u Hrvatskoj tako i u inozemstvu identifikacija se provodi PIN-om i/ili potpisom, ovisno o definiranim pravilima banke prihvatitelja (prodajnog mjesta).

 

Želimo naglasiti da u svrhu zaštite klijenta prilikom gubitka ili krađe kartice, preporuka je da klijent odmah prijavi gubitak ili krađu kartice dežurnoj službi Banke koja provodi trenutačnu blokadu kartice, nakon čega se ista više ne može koristiti.

 

Također, zakonom nije propisano da je trgovac dužan tražiti identifikacijsku ispravu od osobe koja na njegovom prodajnom mjestu koristi karticu za plaćanje.

*****

Predhodnonavedenom dodajem poznato iskustvo kako npr. kartica tekućeg računa Splitske banke ne zahtjeva autorizaciju PIN-om, pa vjerojatno detalji ovise od banke do banke. Dok za kreditne priču već znamo...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija