Jump to content

žalba ministarstvu unutarnjih popslova


funkyy

Preporučene objave

dali se moze izjaviti žalab ministarstvu unutarnjih poslova protiv rješenja donesenog prije 2 mjeseca?

decko mi je deportiran iz RH zbok isteklog boravka na 1 godinu.

kad sam isla u policijsku postaju gdje je priveden raspitati se dali se moze podnjeti zalba u diplomatsko predstavnistvo, odgovorili su mi da se on nemoze zaliti i da nepokušavamo nista. sad su prošla 2 mjeseca i tek nam sad govore pa trebali ste se zaliti. nema gdje nismo isli pitati i gdje nismo sve zvali i pokusavali doznati dali mozemo smanjiti kaznu, niko nam nije nista htjeo objasniti ni reci., svi su nam poklapali slušalice i odbijali nas, tek sad su nam rekli da smo se mogli zaliti ali isteklo je vrjeme. decko nije kaznjen zbog nicega drugog, samo je deportiran jer mu je istekao boravak. molim vas recite nam dali postoji kakva mogucnost da se moze smanjiti ta kazna??????

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Niste naveli kakav boravak je vaš dečko imao kratkotrajni ili privremeni te da li je MUP donio rješenje o protjerivanju ili je postupio po izvršnom rješenju suda po izrečenoj zaštitnoj ili sigurnosnoj mjeri protjerivanja. Naime postoje razlike, ali napisat ću vam globalno ukoliko se radi o rješenju o protjerivanju radi nezakonitog boravka tj. prekoračenja kratkotrajnog boravka (iskoristio 90 dana) ili neposjedovanja vize ili odobrenja boravka.

 

Policijska postaja ili uprava donosi rješenje o protjerivanju temeljem čl. 89 Zakona o strancima (razlika u stavku i točkama). U rješenju vam moraju biti obrazloženi članci, stavci i točke zakona o strancima na temelju kojih je donesena ta odluka. Pred kraj rješenja mora vam biti navedena uputa ili pouka o pravnom lijeku u kojoj vam piše na koji način se možete žaliti. Ukoliko propustite taj rok žalbe jedino što možete je čekati da vam protekne mjera, jer će sve ostalo što budete poduzimali i žalili se trajati vjerovatno više od te mjere. Od Vašeg dečka su morali uzeti izjavu na zapisnik u upravnom postupku i upoznati ga s razlozima radi kojih se donosi rješenje, pravima koje ima konzulat, pravo na branitelja po vlastitom izboru i sl. i to je trebao potpisati.

 

Protiv rješenja o protjerivanju policijske uprave, odnosno policijske postaje može se izjaviti žalba Ministarstvu u roku od 8 dana od dana dostave.

Žalba protiv rješenja o protjerivanju stranca koji nezakonito boravi ili stranca na kratkotrajnom boravku ne odgađa izvršenje rješenja, što bi vam značilo da stranac mora napustiti RH.

 

O MUP-u ovisi da li će strancu dati zapovijed o napuštanju tj. rok u kojem mora napustiti RH ili će ga prisilno udaljiti.

 

Ukoliko je MUP izvršavao mjeru od suda tada se niti ona ne može umanjiti jer je pravomoćna i izvršna.

 

Napominjem, ukoliko vaš dečko nije podmirio troškove prisilnog udaljenja neće moći ući u RH niti nakon proteka mjere sve dok ne podmiri troškove. Zastara naplate nastupa nakon 4 godine.

 

Pročitajte si Zakon o strancima NN79/09naročito čl. od 86 do 91 i 99 do 113. i Pravilnik o postupanju prema strancimaNN36/08.

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

decko mi je imao ovdje obrt, i cekao je da dobije vizu ali nisu mu je dali jer je istjecala mu putovnica pa je isao u republiku srbiju napravit novu, te su mu zbog isticanja putovnice u RH dali 3mjseca boravka i rekli nakon sto napravi novu ce dobit vizu. medjutim trebao je duze cekati da dobije novu putovnicu. kad se je vratio u RH htjeli smo se vjencati ali njegove papire koje je imao nisu priznali(od unmika) i nismo nikako mogli sklopiti brak. po isteku 3mjeseca nije imao vise nikakve papire za ostanak te ga je policija uhvatila i bio je duzan napustiti RH. medutim on nije kaznjavan zbog nicega niti je pocinio neko kazneno djelo. za vrjeme boravak u mupu, tj.centru dje je bio prije napuštanja RH, nisu mu rekli niti da ima se pravo zaliti, nista mu zapravo nisu rekli i ponasali su se prema njemu kao prema najvecem zlocincu. nakon sto je deportiran, ja sam isla se raspitati u tu postaju dali se imamo pravo zaliti nasto su mi odgovorili da nemozemo nista uciniti, i da gubimo vrjeme, te su me prakticki potjerali van. mi smo obadvoje vrlo mladi i zivjeli smo zajedno, samo smo zeljeli da se neodvajamo jedno od drugog, zato on nije napustio drzavu u zadanom datumu. nitko nam nije zelio pomoc niti nakon njegovog deportiranja niti sad nakon 2 mjeseca. mi jednostavno neznamo sto da ucinimo. vrlo nam je tesko ovako, nemogu opisati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Greška vašeg dečka i vas je u tome što je kad su ga policajci zatekli i dali mu rok da napusti trebao izaći iz RH i podnijeti zahtjev za privremeni boravak u konzulatu, čekati da se odobri i ponovno ući u RH i raditi u svom obrtu. Kako on to nije učinio policija ga je nakon što je utvrdila da nije postupio po njihovoj zapovjedi smjestila u centar za strance i prisilno udaljila. Za sve postupke koje je policija napravila on je dobio nekakva rješenja ili zapovijedi, tako između ostalih i rješenje o smještaju u centar, rješenje o protjerivanju obračun troškova prisilnog udaljenja i upute o plaćanju. To je dugogodišnja praksa i strancima se to priopćava u centru. Na svakom od tih rješenja pisalo je pri dnu koji je pravni lijek tj. na koji način se na to može žaliti. Ukoliko pošaljete bilo kakav upit MUPu Odjelu za granicu i zatražite objašnjenje sigurno ćete ga i dobiti. Policija u pravilu postupa od blažeg prema strožem, pa je to učinila i u ovom slučaju. Dala mu je rok da napravi što po zakonu mora, on to nije napravio i sad je tu gdje je. Mladost i ljubav ga na žalost ne opravdava, a sad vam dodatno komplicira daljnji život. Nadam se da nije započeo rad u obrtu, jer ako je a obrt nije zatvoren nakalemit će mu se dugovanja i po osnovi mirovinskog invalidskog i drugih davanja državi, pa će nakon što mu mjera istekne biti dugova do grla. Odite u Ured za gospodarstvo i provjerite, u poreznu upravu, neka vam da punomoć i zatvorite obrt da vam ne teku dugovi. Što se tiče žalbe i smanjenja zabrane ulaska ništa od toga. Odite u Vašu policijsku postaju i zamolite policijskog službenika za nezakonite migracije da vam provjeri koliki iznos troškova udaljenja vaš dečko mora podmiriti. Znajte da ukoliko ne podmiri nema ulaska u RH, a zastara nastupa tek nakon četiri godine. To što je napravio bit će mu prepreka i veliki minus za odobravanje sljedećih ulazaka u RH. Ne začudite se ako i sve plati i dođe na granični prijelaz da mu ulazak u RH bude zapriječen, a ukoliko ste ga vi pozivali tada trošak eventualnog prisilnog udaljenja može biti naplaćen i od vas. Na vaše znanje trošak boravka po danu u centru je 250 kuna, ne znam koliko je avionska karta i prijevoz koji je bio od mjesta zaticanja do centra. Iznos nije sigurno manji od 5000 kn.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

decko je dobio kaznu za platiti 14 tisuca kuna. tamo je prespavao jednu noc i u pratnji 2 policajaca su ga dovezli do granicnog prelaza.

da li se moze ta kazna placati u ratam, na vise djelova?

da li bi utjecalo na smanjenje kazne kad bi mi sklopili brak u njegovoj drzavi i kad bi imali papire sto smo sklopili brak? hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Bitno je da se kazna plati. No za sigurnost raspitajte se u MUP-u, Odjel za granicu. Pošaljite im jedan dopis.

 

Smanjenje kazne, ako mislite na iznos troškova preprate, nećete dobiti jer je izračun troškova prisilnog udaljenja takav kakav je. Plaćaju se troškovi pratnje policije, smještaja u centru, trošak beznina i dr.

 

Sklapanje braka u njegovoj državi ili u RH vam ništa ne mjenja na stvari dok je zaštitna mjera na snazi. On u RH ne može dok je mjera na snazi i dok ne plati troškove prisilnog udaljenja i eventualnih novčanih kazni u prekršajnom postupku.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija