Jump to content

Udjeli-nasljedstvo


veteran.sb

Preporučene objave

Molim za pomoć.Prijateljica moje kćeri dobila je obavijest o udjelima u Fondu hrvatskih branitelja za pokojnog oca,a kako joj je i majka u međuvremenu umrla i ostali su ona i brat koji nasljeđuju između ostalog i udjele u fondu.U obabvijesti o udjelima savjetovano joj je da ode kod javnog bilježnika i da se udjeli prevedu na nju ili brata(oboje su punoljetni),bilježnik ju je uputio na sud da se mora pokrenuti sudski postupak,u sudu su ju uputili na palaču pravde.Pokušala je ići i u ministarstvo branitelja,tamo su kako kaže velike gužve i nije uspjela doći na red.Student je druge godine i nema baš previše slobodnog vremena.Mislim da je ovo dovoljno za pojašnjenje problema i zamolio bih ako je tko upoznat s ovom problematikom da pomogne.

pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ukoliko je provedena ostavinska rasprava iza oca koji je dobio udjele, mora naći staro rješenje, te kod suda koji je proveo ostavinu iza oca staviti prijedlog za naknadno pronađenu imovinu! Ako ostavina iza njega nije vođena, mora ishoditi smrtovnicu i pokrenuti ostavinski postupak kod nadležnoga suda, tj. suda prebivališta ostavitelja!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nažalost ne može riješiti problem nikako drugačije! Neka što prije izvadi potrebne papire i u borbu sa sustavom! Ali ja bih svejedno u sudu provjerila da li je vođena rasprava, to se može vrlo brzo utvrditi pregledom imenika za godinu u kojoj je otac umro. Matiči ured po službenoj dužnost za svaku umrlu osobu smrtovnicu šalje sudu radi pokretanja ostavinskog postupka. Djevojka je možda bila malodobna kada je otac umro, pa majka nije niti spominjala odlazak na ostavinsku.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

mislim da sada ostavinske postupke vode javni bilježnici. ako može pomoći i moj je brat umro u međuvremenu i javni bilježnik je proveo postupak i za nasljednika imenovao majku. prije par dana smo od fonda dobili obavijest da im dostavimo rješenje javnog bilježnika o nasljedniku da mogu bratove udjele istom dodijeliti. dakle, ne treba voditi borbu već samo potražiti ostavinsko rješenje od suda., a ako ga ne pronađe obratiti se javnom bilježniku poradi ostavinske rasprave i dostaviti u fond rješenje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne možete samo dostaviti staro ostavinsko rješenje, osim ako su istim već raspoređeni udjeli u fondu, u protivnom vam je potrebno rješenje o naknadno pronađenoj imovini. Istina je da po novom zakonu o nasljeđivanju ostavinske postupke provode javni bilježnici, ali smrtovnicu matični ured dostavlja sudu kod kojega se vodi upisnik i imenik ostavinskih predmeta i koji onda povjerava posebnim rješenjem provedbu ostavinskog postupka pojedinom javnom bilježniku.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija