Jump to content

Otkazni rok - hitno


TK

Preporučene objave

Molim vas da mi pomognete u slijedećem pitanju!

U jednoj tvrtki sam zaposlena već 5 godina (neprekidno) i u ugovoru o radu mi je otkazni rok 2 mjeseca. Pruža mi se izvrsna prilika preći u drugu tvrtku po boljim uvjetima ali je njima otkazni rok od 2 mjeseca predugačak. Da li postoji ikakva mogućnost da odradim otkazni rok mjesec dana??

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

naravno da da! bez obzira sto imate ugovoren otkazni rok od 2 mjeseca u slucaju da vi otkazujete ugovor o radu, primjenjuje se povoljnije pravo, dakle odredba zakona o radu koja kaze da u slucaju kada radnik otkazuje ugovor, otkazni rok ne moze biti dulji od mjesec dana ako radnik ima osobito vazan razlog za to (cl. 120, st.7), a osobito vazan razlog bi svakako bio prelazak kod drugog poslodavca!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

zapravo, malo drugačije...

 

ti možeš ODMAH dati izvanredan otkaz - ne moraš odrađivati otkazni rok.. ti si "slobodna" sa danom uručenja izvanrednog otkaza poslodavcu.

 

izvanredan otkaz se može dati kad postoji opravdan razlog, odnosno osobito važna činjenica zbog koje nastavak radnog odnosa između radnika i poslodavca nije moguć.

novi posao je svakako opravdan razlog, odnosno osobito važna činjenica. ne moraš čekati nijedan dan više.

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

mogla bi, imas pravo, ali onda riskira da ju poslodavac tuzi. ne znam bas da je novi posao opravdan razlog zbog kojeg bi radnik mogao dati takav otkaz. no, zbog troskova i dugotrajnosti sudskih sporova, vjerojatno ju ovaj niti nece tuziti :-D

 

no, zasto ostati u losim odnosima s bivsim poslodavcem? pa moze se probati i dogovoriti s poslodavcem o kracem otkaznom roku, a ne znam je li pokusala.

 

izvanredni otkaz bih ja dala bas ako je takva frka i ako imam posla s budalama.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

TK, moj savjet je da pokušate dogovoriti s poslodavcem sporazumni raskid radnog odnosa. U tom slučaju se možete dogovoriti o trajanju otkaznog roka. Objasnite mu u čemu je stvar i možda vam čovjek izađe u susret. Ako se uspijete dogovoriti i odredite kraći otkazni rok, svakako od tog novog poslodavca, kod kojeg vam se nudi bolji posao, zatražite pismo namjere, u kojem će vam na neki način garantirati da će vas zaposliti kad odradite otkazni rok kod starog poslodavca. Inače možete "izvisiti" na obje strane.

Izvanredni otkaz je "škakljiv" jer Zakon o radu ne propisuje eksplicitno u kojem se slučaju on može dati, već samo navodi da se može dati u ako se radi o osobito teškoj povredi obveza iz radnog odnosa ili zbog neke druge osobito važne činjenice. Da li je odlazak na bolji posao ta osobito važna činjenica nisam baš sigurna. Ako poslodavac tuži radnika zbog davanja izvanrednog otkaza, sud o opravdanosti takvog otkaza prosuđuje posebno za svaki konkretni slučaj. Da li će bolji posao uvažiti kao osobito važnu činjenicu, to sada ne možete znati. Uz to, izvanrednim otkazom stavljate poslodavca u nezgodnu situaciju da navrat-nanos mora tražiti novu osobu za vaše radno mjesto, što mu se sigurno neće svidjeti.

Dakle, prvo mu objasnite situaciju i pokušajte se dogovoriti.

Sretno! :-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala svima na odgovorima.

Definitivno ću se prvo pokušati dogovoriti na najbezbolniji mogućni način. Problem mi je u tome što su mi poslodavci poprilično zaribani a i prošle godine su im otišle dvije ključne osobe pa su dosta osjetljivi na otkaz.

U slučaju da se ne uspijem dogovoriti probala bi sa onom opcijom "dovoljno dobrog razloga" ali nisam sigurna da li je pronalazak posla dovoljno dobar razlog???

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

da, to je osobito vazan razlog sto se tice redovitog otkaza, ali sumnjam da bi se moglo podvesti pod opravdan razlog za izvanredni otkaz (eventualno ako je vas poslodavac krsio neka od vasih radnickih prava pa i to navedete). ako se ne uspijete dogovoriti oko kraceg otkaznog roka i sporazumno raskinuti radni odnos (sto svakako najprije probajte), dajte otkaz i navedite otkazni rok od mjesec dana. ne bih niti ja isla na izvanredni otkaz, ne treba rusiti mostove iza sebe i ici tako drasticno, a bas kao sto je kolegica rekla, ako vas tuze, od vas ce traziti naknadu stete. u svakom slucaju, ne mogu zahtijevati od vas da se vratite raditi :-D

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija