Jump to content

Koliko je u pitanju stan


Toba

Preporučene objave

Ovako

zivjeli smo u stanu moje majke. odlucila sam kupiti novi stan. prodali smo stan moje majke. majka je novce dobila na svoj racun. sa tog njenog racuna novci su prebaceni na racun izvodaca, razliku dizem kredit i jedina sam koja placa kredit razlike novaca.

imam namjeru da se rastanem. pa me sada znima, dokazati mogu da je majka prodala stan i uplatila novce na racun, mogu dokazati da sam digla kredit i da ga otplacujem. dvije godine zivimo u tom stanu.

mislim da moj muz ima udio u tom stanu koliko je kredita otplaceno, ali recimo on gradi i renovira neku starinu i odnosi novce gore. nikada nismo razgovarali o toj adaptaciji niti sto ja mislim, tako isto je kupio i auto. zanima me mogu li na taj nacin da ponistim to sto bi kao trebalo da pripadne njemu kao zajednicki stecena imovina. tako da nema u biti nikakve imovinske rasprave i rasprave oko nekoliko kvadrata plocica.

da li je ovo pravno imovinski sve cisto.

imamo jedno djete od 15 godina.

sto bi i kako trebalo. predati papire na sud otici i prijaviti se u taj centar. koliko moze potrajati do konacnog prekida braka, koliko vremena to sve traje cca. to mirenje i sve ostalo. s time da moj muz kaze da mi neda gusta i da mi neda rastavu?

hvala na odgovorima

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

 

Ukoliko možete dokazati da je dio stana kupljen novcem od prodaje stana vaše majke onda taj dio stana ne ulazi u bračnu stečevinu.Ostatak stana koji je kupljen na kredit predstavlja stečevinu u braku i djeli se nakon prekida bračne zajednice na jednake djelove.Dio kredita koji nije otplaćen također ulazi u bračnu stečevinu (pasiva).

 

Automobil i novčana vrijednost koja je uložena u adaptaciju ''starine'' predstavlja također bračnu stečevinu ukoliko je izvor novca za istu u iz rada bračnih drugova,odnosno ako nije stečen darovanjem,nasljedstvom i sl.

 

Pokušajte dogovoriti s vašim sadašnjim suprugom podjelu bračne stečevine, jer je to najjednostavniji put.Podjela u parničnom postupku je moguća ukoliko nema dogovora i zahtijeva da sud utvrdi što je bračna stečevina i tada je dijeli na jednake djelove.Parnični postupak za podjelu bračne stečevu+ine se vodi kao neovisan postupak u odnosu na brakorazvodnu parnicu.

 

Razvod braka pokreće se pred nadležnim općinskim sudom,tužbom ili zajedničkim zahtijevom oba bračna druga u slučaju sporazumnog razvoda.Uz tužbu ili sporazumni zahtijev je potrebno priložiti vjenčani list i rodni list za zajedničku malodobnu ili posvojenu djecu.

 

Nakon održanog sudskog ročišta,stranke koje imaju malodobnu djecu se upućuju na postupak posredovanja prije razvoda braka (najčešće na Centar za socijalnu skrb),koji će ispitati razloge poremećenih bračnih odnosa i upoznati supružnike s pravnim i psihosocijalnim posljedicama razvoda braka.Po obavljenom posredovanju dostavlja se nalaz i mišljenje o istom (dostavljaju ga stranke u postupku) nadležnom općinskom sudu.

 

Sud donoseći presudu u postupku razvoda braka odlučuje.:1.da se brak razvodi,2.da će malodobno dijete/djeca živjeti nakon razvoda s ocem ili majkom,3.određuje se visina mjesečnog novčanog uzdržavanja koje je dužan plaćati roditelj s kojim djetet/djeca neće nastaviti živjeti nakon razvoda i 4.načinu i vremenu susreta i druženje djeteta/djece s roditeljem s kojim ne žive.

 

Razvod braka se ''ne daje'' od strane jednog ili drugog supružnika Da li se pojedini brak treba razvesti,odlučuje sud u postupku.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vjerojatno će proći mjesec-dva dok vas pozovu na prvo ročište, uputiti će vas czss-u na posredovanje a oni bi ga trebali dovršiti u tri mjeseca što je iznimna rijetkost u slučaju razvoda koji nije sporazuman ukoliko ih na neki način ne "podsjetite" na to. A dalje... kako bude išlo. Od 6 mjeseci do dvije-tri godine sudeći po iskustvima raznih ljudi...

Naravno, to se odnosi na razvod, ne i diobu bračne stečevine sudskim putem...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

od 6 mjeseci do 2-3 god

ne razumijem zasto se o godinama radi. koji su razlozi za to. jasno mi je da mi je rekao da mi neda gusta, tj da mi nece dati gusta te da mi neda rastavu. ali zasto do 2-3 godine. koji su tu razlozi. nevezano za imovinsku raspravu bez toga. mislim djete zna s kime ce zivjeti, ovo ostalo ja ne zelim vise u toj zajednici biti. zasto me onda i iz kojega razloga zakon ometa u tome i u kom pogledu to moze toliko trajati. radi odustajanja ili ?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija