Jump to content

Privremeni boravak za stranca


Jerry27

Preporučene objave

Molim za pomoc, savjet...

Moja zarucnica je dosla u HR prije 2 mjeseca. Dobila je turisticki boravak od 90 dana. Brazilka je ali je jos krajem 2007. godine podnjela zahtjev za dobivanjem Portugalskog drzavljanstva. To joj je odobreno i danas je otisla u Lisabon po novu putovnicu i ID. Kada to sve obavi zelimo se ovdje vjencati, ali i podnijeti zahtjev za privremeni boravak sa brakom kao razlogom.

Kada na MUPu pitam koje sve papire treba, svaki puta i na različitim mjestima dobivam različite, nedorečene i dvosmislene odgovore. Da li netko zna kakva je procedura sada kada ona dobije EU (Portugalsko državljanstvo)?

Ono što znam da treba za brak je iduće:

1) Internacionalni rodni list (ŠTO MU TO DODJE INTERNACIONALNI?)

2) Potvrda o slobodnom bračnom stanju

3) Potvrda o državljanstvu

4) Potvrda da će Portugal priznati brak u RH

5) Kopija putovnice

 

Za privremeni boravak iduće:

1) Potvrda o nekažnjavanju

2) Kopija putovnice

3) Izvod iz Matične knjige vjenčanih

4) Izjava o uzdržavanju (ja ću ju uzdržavati dok ne nađe posao)

5) Izjava o stanovanju (u kući koja je vlasništvo mog oca)

Još nešto???

Ono što me zbunjuje je da su mi u nekoliko navrata spomenuli i POTPUNU LEGALIZACIJU dokumenata (potvrditi u institucijama tipa SUD, MVP, Hrvatska Ambasada u nadleznoj zemlji). Ajde, nek je i to ali nitko mi ne zna reci koje dokumente je potrebno i gdje se to tocno mora potvrditi. Ili se to odnosilo za slucaj da dokumente pribavlja iz Brazila?

I ajmo sad reći da za 2-3 tjedna ono to skupi i vrati se. Mi se vjencamo. Strane dokumente prevedemo kod sudskog tumaca i sve to fino odnesemo u LJubljanu (navodno se moze i tamo predati). Što onda? Na ovoj potvrdi o prijavi datum isteka je bio 1.6. Smije li ona boraviti tu do tada? Ili buduci da je izbivala 15 dana - od 1.6.+ 15 dana ili buduci da je predan zahtjev za privremenim boravkom (prvi puta) ima pravo biti tu do razrješenja zahtjeva?

Ja redovito hodocastim po svim obliznjim MUPovima, Brazilskoj i Portugalskoj ambasadi, svatko prica svoje, nista nije koordinirano, malo mi se sve to zgadilo.

Nadam se da bude tu vise srece :)

Unaprijed hvala svim dobrim ljudima!!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Slučaj ste stvarno zakomplicirali no probat ću početi od kratkotrajnog boravka.

 

Članak 38.

Stranac koji ima višestruko državljanstvo dužan je izaći iz Republike Hrvatske s putnom ispravom s kojom je ušao u Republiku Hrvatsku.

 

U vašem slučaju to znači ako je u RH ušla na temelju brazilske putne isprave na temelju nje mora i izaći.

 

U RH može boraviti turistički dok joj traje viza odnosno do 90 dana u periodu od 6 mjeseci, ukoliko za ulazak u RH ne treba viza. Ukoliko bude izlazila iz RH obavezno je odjavite jer samo na taj način dokazujete da nije boravila u RH više od dana koji je naveden na kartonu potvrde prijave boravka. Pogledajte sljedeće članke Zakona o strancima NN79/07

 

Članak 43.

Kratkotrajni boravak je boravak stranca u trajanju do 90 dana na temelju vize ili bez vize.

Stranac kojemu za ulazak u Republiku Hrvatsku ne treba viza može boraviti u Republici Hrvatskoj najduže 90 dana u vremenskom razdoblju od 6 mjeseci, računajući od dana prvog ulaska.

Stranac iz stavka 2. ovoga članka koji je iskoristio 90 dana boravka prije proteka vremenskog razdoblja od 6 mjeseci, može ponovno ući i boraviti u Republici Hrvatskoj kada protekne vremensko razdoblje od 6 mjeseci računajući od dana prvog ulaska.

Stranac kojem je otkazan kratkotrajni boravak može ponovno ući i boraviti u Republici Hrvatskoj kada protekne 90 dana računajući od dana napuštanja Republike Hrvatske.

Članak 44.

Kratkotrajni boravak prestaje strancu:

1. ako mu je zabranjen ulazak i boravak u Republici Hrvatskoj,

2. otkazom boravka,

3. istekom roka valjanosti vize,

4. ako je iskoristio vizu,

5. protekom roka iz članka 43. stavka 2. ovoga Zakona,

6. ako je vraćen na temelju međunarodnog ugovora radi nezakonitog prelaska državne granice.

 

Nemojte se igrati s dvije putovnice i dva državljanstva jer se radi o jednoj osobi i o 90 dana, da se ne bi desio otkaz boravka ili još gore protjerivanje radi nezakonitog boravka.

 

Internacionalni rodni list vam je obrazac rodnog lista na više jezika.

 

Što se tiče privremenog boravka isto je za strance iz EU i one ostale, jedino što oni iz EU mogu je da nemaju komplikacije s vizama, i mogu boraviti do 90 dana u periodu od 6 mjeseci, a oni s vizom onoliko koliko je viza izdana.

 

Pogledajte članke 46-62 Zakona o strancima Narodne novine 79/07 u vezi privremenog boravka.

 

U vezi dokumentacije potrebne za sklapanje braka te potrebi ovjera (apostile i sl. ) raspitajte se u Matičnom uredu prema mjestu stanovanja, a za privremeni boravak najbolje je otići u MUP prema mjestu vašeg budućeg boravka jer ćete sa njima i onako morati biti u stalnoj vezi. Oni će vam isto reći koji dokumenti moraju imati apostile.

 

Bit priče je da se zahtjev za prvi privremeni boravak podnosi u inozemstvu i ako vaša buduća supruga iskoristi 90 dana ne može ući u RH 3 mjeseca. Samo stranci koji podnose zahtjev u PP temeljem humanitarnih razloga prije isteka kratkotrajnog boravka može ostati u Republici Hrvatskoj do konačnosti odluke o zahtjevu,

(Čl. 48 Zakona o strancima) i oni koji podnose zahtjev za produženje privremenog boravka .

 

Pogledajte pravilnik o statusu i radu stranaca u RH i pravilnik o putnim ispravama za strance, vizama te o načinu postupanja prema strancima (NN 36/08

 

Moja sugestija da se najprije odlučite s kojim državljanstvom želite rješavati status vaše buduće supruge, jer ćete na taj način dobiti konkretne odgovore. Ukoliko počnete sa dva državljanstva kao što ste vidjeli prema dosadašnjim primjerima dobivat ćete svakakve odgovore.

 

Za podnošenje u konzulatu u Sloveniji se najprije raspitajte, može se desiti da vam ne žele zaprimiti zahtjev ili to morate u Brazilu ili Portugalu.

 

U svakom slučaju suradnja na liniji vi i vaša buduća supruga - konzulat u kojem podnosite zahtjev (ne sva tri na relaciji Slovenija, Portugal i Brazil jer ćete dobiti hrpu različitih informacija i izgubiti se u birokraciji)- mup prema mjestu boravka (ne svi MUPovi nego onaj koji vam rješava zahtjev prema mjestu boravka) i matični ured morat ćete dovesti do savršenstva.

 

Vjerujem da vam se sve već zgadilo od birokracije, a da još niste ni krenuli. Ne gubite bespotrebno živce. Udahnite duboko i krenite od početka i otvarajte vrata po vrata i zapisujte sve što vam "tete na šalterima" kažu.

 

Kad budete podnijeli zahtjev u veleposlanstvu-konzulatu budite u kontaktu s njima i MUPom koji vam rješava predmet. U praksi se dešava da još nešto fali od dokumentacije pa da se oni diplomatskom poštom dopisuju da vam jave što još treba dostaviti iz zemlje porjekla vaše supruge i sl. što vam potraje i do mjesec dana, a vi mislite kako se zahtjev rješava. Ako se čujete s "tetom" u MUPu ona će vam reći fali još to i to i vi donesete sutradan i priča ide dalje.

 

Bitno je da ne činite prekršaj tj. prekoračite boravak. Ukoliko ste gledali postove na ovu temu vidjet ćete da ima i protjeranih stranaca koji iz ljubavi nisu napustili RH u roku, pa su deportirani i moraju platiti troškove deportacije.

 

Sretno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Puno hvala na odgovoru.

Mislim da slucaj nismo zakomplicirali nego je do komplikacije doslo jednostavnom primjenom Murphyevih zakona na dvoje ljudi koji su se jako zaljubili i zele samo zivjeti zajedno, raditi i placati poreze jednoj drzavi poput Hrvatske, a ona nam ovako to vraca. Btw. sada po prvi puta u zivotu razmisljam o Lijepom nasem Novom Zelandu. Ok, ok, malo dramatiziram ali shvacate... Ma sve ce biti u redu...

Ja sam krenuo nju odjaviti prosli petak jer je u nedjelju odlazila. Ova na policiji je rekla "ma kakva odjava". Ona je mojoj zarucnici jos na pocetku kad sam ju prijavljivao (3 mjesec), na onaj papiric napisala pod datum odjave 1.6. Objasnio sam joj da ona odlazi za dva dana a ne 1.6. Kaze nema veze. Ono čemu sam se ja nadao je da se ovo vrijeme koje izbiva iz Hrvatske ne ulazi u onu kvotu od 90 dana i da se to moze dodati od 1.6. + toliko dana koliko je izbivala. Npr. sad je nece biti 10 dana - da li to znaci da onda moze biti u RH do 11.6. ili ne?

Što se tiče duplih putovnice, nije nam cilj igrati se s time. Ali kako god da bilo ona ce sada dobiti novu putovnicu jer to joj dolazi s novim državljanstvom. Ona je usla i izasla s Brazilskom. Sada ce uci s portugalskom i sve cemo dalje raditi s portugalskom (jer u Portugalu ona sada skuplja papire koji su potrebni za vjencanje i boravak).

Ono sto mi je u ovoj prici jako bitno je da znam da li ona ako preda zahtjev recimo pocetkom svibnja - svejedno mora izaci iz RH do 1.6. ili s obzirom da je predan zahtjev - moze cekati njegovo razrješenje ovdje?

Jer nemam pojma gdje cu s njom na 2-3 mjeseca koliko je potrebno da se izda rjesenje (nadam se pozitivno rjeseno).

Unaprijed hvala!

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Teta u MUP-u ju je trebala odjaviti s nedjeljom kada i odlazi, a ne s 01.06. no ako nije nadam se da je dobila pečat na izlazu iz RH. Ako je viza bila samo za jedan ulazak u RH tada to i nema neke velike razlike jer na istu ne bi mogla ući u RH. Problem nastaje ako nema pečata u putovnici ili nemate bilo kakav dokument kojim ćete dokazati da je putovala i izašla iz RH (karta od aviona, busa i sl.) Po novom zakonu o strancima dokazivanje ide na teret stranca, što bi značilo da ako je teta iz MUPa nije odjavila s onim danom, prilikom nove prijave službenicima za migracije koji obavljaju kontrolu stranaca nju će kompjuter izbaciti kao osobu koja je prekoračila boravak odnosno nezakonito boravi i tada će se dečki i/ili cure u plavom pojaviti kod vas na vratima i slijedi procedura ili prekršajni sud ili protjerivanje, a ako ste vatreni i temperamentni neće ispasti na dobro, jer se oni neće sa vama prepucavati nego napisati rješenje, a vi se onda žalite. To vam u praksi izgleda da vam žalba na rješenje o protjerivanju ne odgađa izvršenje i vaša buduća supruga mora van. Nije da vas strašim nego vam govorim o tome kako se u praksi dešava. Murphijev zakon vam neće pomoći, a Lijepi naš Novi Zeland će vam postati još privlačniji.

 

90 dana boravka na koje ima pravo je 90 dana, ne po putovnici nego po osobi, jer kompjuter prepoznaje iste osobe, tako da vam je osoba prekoračila boravak bilo sa putovnicom Turske, Grčke ili Bangladeša. Znači nakon 90 dana ona u RH ne može boraviti slijedećih 90, kamo ćete ju smjestiti to ćete morati vidjeti što je po vas najbolje i najjednostavnije rješenje.

 

Ovih 15 dana da je bila vani ćete sada morati dokazivati.

 

Još jedna sugestija, ako bude ulazila u RH sa portugalskom osobnom, a ne putovnicom zatražite potvrdu o kratkotrajnom boravku (to je nešto kao bivša granična propusnica) da se vidi kada je ušla u RH. Ako je u igri putovnica tražite da vam lupe pečat.

 

I ponovno se javite teti u MUP-u i recite da je buduća supruga otputovala i da je odjavi sa onim datumom kada je otputovala kako bi mogla koristiti ostatak do 90 dana u periodu od 6 mjeseci.

 

Ako teta bude zezala, javite se njezinom šefu upravnog odjela ili službeniku za migracije u toj PP, ako ne ide u PP odite u PU i ako treba do MUP-a.

 

Pozovite se na članak 43. ZOS-a i recite da će buduća supruga ubuduće ulaziti sa ispravama iz Portugala i da joj ne treba viza kako se teta iz MUP-a ne bi mogla pozivati na odredbe čl.25.st.2. ZOS-a tj. da je vaša buduća već boravila u RH 90 dana i već koristila vizu i da joj se druga ne može izdati. To oni mogu vidjeti prema potvrdi o kratkotrajnom boravku i provjeri koja je bila napravljena od pol. službenika za izdavanje vize.

 

PS Možda bi stvarno bilo lakše na Novom Zelandu, nisam pogledala njihove zakone. No nisam ni tu sigurna jer sam negdje čitala da dotična gospođa drž. Britanije nije mogla doći kod supruga drž. Novog Zelanda jer je bila predebela tj imala preveliki BMI. Kod nas bar tog nema još uvijek u zakonu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

I jos jednom hvala puno.

Ali i jos jedno pitanje. Iako cini mi se da je kroz vas tekst vec odgovoreno, ali ipak. Moja draga se uskoro vraca sa svim papirima koji su potrebni za podnosenje zahtjeva za privremeni boravak + u najskorijem roku se vjencamo i to sve odnesemo u HR ambasadu. Dakle - njen zahtjev sa svim potrebnim papirima je zaprimljen. Pitanje je, da li ona razrjesenje zahtjeva moze cekati u RH ili bez obzira na to mora ispostovati onaj 1.6.?

U Petrinjskoj su mi rekli da moze biti tu. U Zapresicu da ne. Pricao sam sa bivsim RH konzulom u Becu (ne prati vise zakone) ali veli da se uvijek moglo cekati u zemlji. Kakva je sad stvarno situacija?

:hvala:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Na rješenje zahtjeva u RH mogu čekati samo stranci koji zahtjev podnose iz humanitarnih razloga prije isteka kratkotrajnog boravka (spajanje obitelji s azilantom ...) kao što sam već navela i odgovor koji ste dobili u Zaprešiću je OK i prema Zakonu o strancima. U starom zakonu se moglo čekati, sada više ne. U većini konzulata koji do sada nisu imali veze sa zaoprimanjima zahtjeva za privremene boravke (zemlje iz kojih strancima za ulazak nije trebala viza) nisu se još uhodali tako da možete čuti svašta. Danas mi je čovjek rekao da su mu u Trstu zaprimili zahtjev za privremeni boravak, izdali potvrdu o zaprimanju zahtjeva / u pitanju je brak/ i rekli mu da se uopće više ne mora prijavljivati i odjavljivat kratkotrajni boravak, a on već prekoračio 90 dana. Izdala sam mu zapovijed o napuštanju i poslala ga da čeka u Italiji da mu ulijepe odobrenje boravka. Vjerujem da su mu to i rekli samo mi nije jasno na temelju čega jer to ne stoji u ZOSu ni u pravilnicima.

 

Znam da je to svima novo i da će trebati barem još 6 mjeseci da se sve ušalta kako treba. Konzulati u Rusiji i Ukrajini su i prije radili na isti način tako da se kod njih ništa novo nije desilo u odnosu na prije.

 

Na rješavanje zahtjeva u RH mogu čekati i osobe koje traže produženje privremenog boravka, znači da su ga već imale odobrenog i sada produžuju.

 

Svi ostali trebaju čekati vani nakon što ispucaju 90 dana ili ukoliko su boravili u RH na temelju vize onda kad ispucaju rok na koji je ona izdana.

 

Ukoliko to ne naprave, zavisi gdje se zateknu i na kojeg policijskog službenika nabasaju.

 

U vašem slučaju da se to dešava u Zaprešiću vašoj budućoj izdali bi zapovijed o napuštanju (dali rok od dan ili dva da napusti RH) uz obvezu javljanja na graničnom prelazu.

 

Ukoliko ne bi postupili po zapovijedi slijedila bi deportacija, rješenje o protjerivanju 3 mj do 1 godine i sl.

 

A u Petrinjskoj bi vas pustili da čamite čekajući dok ih netko sa strane ne bi probudio i rekao kako se radi, te bi na kraju ishod bio opet isti.

 

Samo vi pomalo rješavajte papire po sistemu, kamen po kamen palača i neće biti greške.

 

Ako bude pitanja, a ja budem znala odgovor ili vas barem mogla uputiti u nekom smijeru, rado ću pomoći.

 

Sretno i putno strpljenja.

 

:-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da ne otvaram novo pitanje a ista je tema.

Zarucnik mi je iz Egipta, i planiramo se isto vjencati krajem ove godine.

Samo mi bi to obavili Na Mauricijusu. Taj dio s vjencanjem mi je jasan.Donekle. Prijavimo se u maticnom uredu, on u svom ja i u svom skupimo papire i damo ih agenciji ona sve ostalo rijesi.

I nakon vjncanja tamo dobimo potvrde o sklopljenom braku i donosimo ih maticni ured i prijavljujemo se i dobimo vjencani list.

 

Ali, sto onda s njegovom vizom, da li trziti turisticku vizu prvo pa tu se prijavit u uredu da smo vjencani, pa s tim papirima zatrazit vizu s privremenim boravkom na temelju sklapanja obitelj?

Za tu vizu je potrebna adresa na kojoj cemo zivjeti.

Za sad je situacija da je on u postupku odobravanja poslovne vize( koja vrijedi 12 godina, i daje mogucnost da i obitelj dobije vizu za boravak tamo i sva ostala prava ) za englesku jer je tamo dobio posao. Tako da bi nakon vjencanja trebali biti tamo neko vrijeme. ( do 3 godine)

Da li ima opce smisla trziti takvu vizu, ako ne planiramo biti u hravatskoj? Zbog toga sto cemo konstantno putovati na relaciji, Cairo, Zagreb London, pa da svaki put ne trazimo vize i ne cekamo odobrenja za putovanje, nego da i ona i ja imam u putovnicama vizu sa slobodan ulaz u Hrvatsku /Egipat?

I ako se obratim prije vremeno Mup-u ,Mvpe-u i ambasadi za pomoc, da li bi oni jedva docekali da mu ne odobre i turisticku vizu pa da stvorimo jos vece probleme.

Jer sad kad ja idem U Cairo dobim vizu u 2 dana bez ikakvih problema , ali kad on dolazi ovdje to su procedure od 3 tjedna minimalno, i provjera policije kod odobravanja vize, i pozivna pisma potvrdena kod biljeznika itd...

U biti jos nista nije zapoceto, nego istrazujemo najbolje i najbrze rijesenje, pa ako imate neki savjet bila bi Vam jako zahvalna!

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija