Jump to content

dala sam otkaz-koje su obaveze


relaxed

Preporučene objave

..danas sam dala otkaz, automatski otišla s posla. prijavljena sam na određeno vrijeme od 08.01.2008 do 31.12.2008 . a prije toga sam utoj istoj firmi bila prijavljivana sve tako na određeno vrijeme , znači konstatrno sam radila 2 god. samo što je stalno bilo na određeno sa povremenim vremensakim razmacima sklapanja novog ugovora.

zanima me da li sam dužna odraditi otkazni rok?

da li se računa sam ova godina kolko sam radila ili se uzimaju u obzir i prošli ugovori ?

Naime, šef je vršio ogromni psihički pritisak na mene te jednostavno nisam mogla više izdržati pa sam u trenutku donela odluku o otkazu i otišla.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

1. Ako je ugovorom o radu na određeno vrijeme predviđena mogućnost redovitog otkaza, onda ste dužni odraditi otkazni rok, pod uvjetom da ste dali redoviti otkaz. U redovitom otkazu niste dužni navesti razlog otkaza. Evo članka iz Zakona o radu:

 

"Najmanje trajanje otkaznoga roka

 

Članak 120.

 

(1) U slučaju redovitog otkaza, otkazni rok je najmanje:

 

– dva tjedna, ako je radnik u radnom odnosu kod istog poslodavca proveo neprekidno manje od jedne godine,

 

– mjesec dana, ako je radnik u radnom odnosu kod istog poslodavca proveo neprekidno jednu godinu,

 

– mjesec dana i dva tjedna, ako je radnik u radnom odnosu kod istog poslodavca proveo neprekidno dvije godine,

 

– dva mjeseca, ako je radnik u radnom odnosu kod istog poslodavca proveo neprekidno pet godina,

 

– dva mjeseca i dva tjedna, ako je radnik u radnom odnosu kod istog poslodavca proveo neprekidno deset godina,

 

– tri mjeseca, ako je radnik u radnom odnosu kod istog poslodavca proveo neprekidno dvadeset godina.

 

(2) Otkazni rok iz stavka 1. ovoga članka radniku koji je kod poslodavca proveo u radnom odnosu neprekidno dvadeset godina, povećava se za dva tjedna ako je radnik navršio 50 godina života, a za mjesec dana ako je navršio 55 godina života.

 

(3) Radniku kojem se ugovor o radu otkazuje zbog kršenja obveza iz radnog odnosa (otkaz uvjetovan skrivljenim pona­ša­njem radnika) utvrđuje se otkazni rok u dužini polovice otkaznih rokova utvrđenih u stavku 1. i 2. ovoga članka.

 

(4) Ako radnik na zahtjev poslodavca prestane raditi prije isteka propisanog ili ugovorenoga otkaznog roka, poslodavac mu je dužan ispatiti naknadu plaće i priznati sva ostala prava kao da je radio do isteka otkaznoga roka.

 

(5) Za vrijeme otkaznog roka radnik ima pravo uz naknadu plaće odsustvovati s rada najmanje četiri sata tjedno radi traženja novog zaposlenja.

 

(6) Kolektivnim ugovorom ili ugovorom o radu može se odrediti kraći otkazni rok za radnika nego za poslodavca, od roka određenog u stavku 1. ovoga članka, za slučaj kada radnik otkazuje ugovor o radu.

 

(7) Ako radnik otkazuje ugovor o radu, otkazni rok ne može biti duži od mjesec dana, ako on za to ima osobito važan razlog."

 

 

2. Ako ste dali izvanredni otkaz i naveli da otkazujete s danom uručenja izvanrednog otkaza poslodavcu, onda nema otkaznog roka. Evo članka iz Zakona o radu:

 

"Izvanredni otkaz ugovora o radu

 

Članak 114.

 

(1) Poslodavac i radnik imaju opravdani razlog za otkaz ugovora o radu sklopljenog na neodređeno ili određeno vrijeme, bez obveze poštivanja propisanog ili ugovorenog otkaznoga roka (izvan­redni otkaz), ako zbog osobito teške povrede obveze iz rad­nog odnosa ili zbog neke druge osobito važne činjenice, uz uvažavanje svih okolnosti i interesa obiju ugovornih stranaka, nastavak radnog odnosa nije moguć.

 

(2) Ugovor o radu može se izvanredno otkazati samo u roku petnaest dana od dana saznanja za činjenicu na kojoj se izvanred­ni otkaz temelji.

 

(3) Stranka ugovora o radu koja, u slučaju iz stavka 1. ovoga članka izvanredno otkaže ugovor o radu, ima pravo od stranke koja je kriva za otkaz tražiti naknadu štete zbog neizvršenja ugovorom o radu preuzetih obveza."

 

 

3. Da li je poslodavac urudžbirao vaš otkaz, odnosno da li vam je potvrđen primitak otkaza (prijemni pečat na otkazu) ili ste ga poslali poštom, preporučeno uz povratnicu? To vas pitam zato što je važno da bude evidentirano da se tog i tog dana predali otkaz, jer od toga dana počinju teći rokovi.

 

4. Koliki je bio vremenski razmak između potpisivanja pojedinih ugovora o radu na određeno vrijeme?

 

U slučaju da ste dali redoviti otkaz i ne želite odrađivati otkazni rok, poslodavac vas može tužiti za naknadu štete.

Ako se dali redoviti otkaz i odlučite da ipak odradite otkazni rok, nemojte ići na bolovanje ili godišnji odmor, jer za vrijeme bolovanja i godišnjeg otkazni rok ne teče, pa ćete si ga na taj produžiti.

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija