Jump to content

nasljedstvo i bračna stečevina


anaid

Preporučene objave

Situacija je ovakva: Žena je za vrijeme braka naslijedilia kuću na moru, te istu prodala. Novac je spremila na račun. Godinu dana nakon toga žena i muž kupuju rohbau kuću u gradu, ona daje veći dio novca (od prodaje onog svog nasljedstva) ali i on sudjeluje novcem i u kupnji, u opremanju kuće, kupnji pokretnina, radom.... No kuća glasi na nju. Sad nakon 15 godina braka rastat će se. Ona kaže da ne da ni kune jer je kuću kupila novcem od svog nasljedstva, no to je samo djelomično točno, jer je ulagao i on. Traba li on dokazivati da je i on sudjelovao u dovršetku i održavanju kuće i kako? Ili to što je kuća kupljena u braku odmah ulazi u bračnu stečevinu? Ponavljam, on ne osporava da je ona dala većinu novaca, i ne traži podjelu pola-pola, ali traži neki manji dio koji je zaista uložio. Kako se na sudu tretiraju takvi slučajevi?

Računa od nekih radova on nema. Što da radi?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dio koji je uložen od prodanog nasljedstva je samo njezin dio.

Dio koji je ulagan za vrijeme braka od sredstava stečenih radom je bračna stečevina i dijeli se...

Ako nema nikakvih dokaza o tome, eventualno se može dokazati da iznosom koji je primljen od prodaje nasljedstva nije mogla biti zgrađena kuća, ali će trebati vještak. I to isto košta...

Bilo bi lijepo o riješiti sporazumno, ako se ikako može...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala.

No, ovo zadnje ne pomaže, jer je kuća u Zg kupljena za sličan iznos za koji je prodana ona na moru. No, žena nije baš sav novac dobiven od nasljedstva uložila u tu novu kupnju, dala je veći dio, a ostatak je sama trošila i za svoje potrebe i za djecu...

No, glavno pitanje koje me zanima je: ne podrazumijeva li se da je tijekom 15 godina braka taj čovijek ulagao u kuću u kojoj je živio, bez da to dokazuje računima ili izračunima? Što se ne podrazumijeva da je tu osim novaca utrošen i neki rad, vrijeme u održavanje, popravke, uređenje vrta, maljanje... Mislim, radi se o 15 godina!

To što je žena dobila nasljedstvo, ne znači automatski da je svo uložila samo u kuću.

Zar će se na parnici, ako do nje dođe, a izgledno je da hoće, tražiti samo računi?

Zar nije točno da, npr. u slučaju da jedan bračni drug ne radi, te je evidentno da je onaj drugi privređivao za kupnju stana, taj stan ipak dijeli u slučaju rastave jer se podrazumijeva da je i onaj drugi sudjelovao u stvaranju vrijednosti? U ovom slučaju je jedan bračni drug naslijedio novac, no zar to znači da onaj drugi mora DOKAZIVATI da je i on pridonio stavaranju bračne stečevine?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nije potrebno dokazivati da je netko doprinio bračnoj stečevini jer bez obzira tko je koliko stekao radom za vrijeme braka, bračna stečevina se dijeli na jednake djelove. Treba dokazati da spomenuta nekretnina bračna stečevina nekim dijelom jest i taj dio će se dijeliti.

Ako nije drugačije ugovoreno bračnim ugovorom, što i nije čest slučaj.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Treba dokazati da je ta kuća bračna stečevina? Što nije dovoljan dokaz to što je kupljena tijekom braka? A kako se uopće može dokazati da je to bračna stečevina?

Ponavljam činjenicu koju ovdje smatram najbitnijom: to što je žena za vrijeme braka naslijedila određen novac i to što je u tom braku kupljena kuća, ne znači automatski (i valjda ne bi ni na sudu trebalo značiti) da je sve što je u tom braku kupljeno kupljeno baš tim novcem od nasljedstva, pa da nije bračna stečevina!

To bi značilo da ako čim netko u nekom braku nešto naslijedi, da onaj drugi bračni drug nije ništa ulagao?

Newby, shvaćaš li što pitam? Zašto muž mora dokazivati da je ulagao u zajedničke nekretnine samo zato što je žena tijekom tog braka stekla nasljedstvo?

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

OK, okrenimo ovako ako je bolje za čuti, a opet dođe na isto:

on će zatražiti utvrđivanje bračne stečevine, pri tom navesti kuću, potom će ona reći da je većim dijelom stečena prodajom njenog nasljedstva i priložiti dokaz o tome, a onda će se utvrditi kolika je njena imovina koja ne proistječe iz bračne stečevine, a koliki je dio stečen u braku i taj dio koji je stečen u braku će njih dvoje podijeliti. Tako će se doći do omjera u vlasništvu: njoj onoliko koliko je uložila naslijeđenog plus dio bračne stečevine, njemu dio bračne stečevine.

 

Ionako se to rješava u zasebnom postupku a ne u okviru razvoda braka i priča će biti orjentirana na nasljeđeno-stečeno-dioba.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija