Jump to content

Godišnji odmor iz 2007.


ivonjska

Preporučene objave

Može li radnik, koji nije stekao pravo na puni godišnji odmor u 2007. godini i koji nije koristio razmjerni dio (krivnjom poslodavca), prenijeti taj neiskorišteni dio u 2008. i iskoristiti ga do 30. lipnja.

 

Na primjer: Ugovoreni GO je 24 dana. U prošloj godini sam radio 4 mjeseca. Nisam koristio ni jedan dan GO. Prema članku 51. ZOR-a razmjerni dio je 8 dana. Ima li poslodavac obavezu omogučiti mi korištenje tog razmjernog dijela?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Članak 55. Zakona o radu kaže:

 

"(1) Godišnji odmor, odnosno prvi dio godišnjeg odmora koji je prekinut ili nije korišten u kalendarskoj godini u kojoj je ste­čen, zbog bolesti ili rodiljnog dopusta, radnik ima pravo iskoristiti do 30. lipnja iduće godine, pod uvjetom da je radio najmanje šest mjeseci u godini koja prethodi godini u kojoj se vratio na rad."

 

S obzirom na ovu odredbu Zakona o radu, poslodavac vam nije dužan omogućiti korištenje tih 8 dana godišnjeg iz prošle godine jer u toj godini niste radili 6 mjeseci.

Naveli ste da razmjerni dio godišnjeg niste koristili u prošloj godini krivnjom poslodavca. Poslodavac vam i nije bio dužan omogućiti korištenje godišnjeg jer niste radili 6 mjeseci, već 4 mjeseca, a posebno to nije bio dužan ako to nije odgovaralo potrebama organizacije rada u firmi.

Žao mi je!

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija