Duro objavljeno: 26. svibanj 2008. Dijeli objavljeno: 26. svibanj 2008. Koje razdoblje se smatra razumnim rokom za donošenje presude od strane Upravnog suda? Pod razumnim rokom mislim na rok koji se pisanom odrednicom ili praksom ustalio tako da pokrenuta tužba zbog nedonošenja presude u tom roku sigurno prolazi. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Hogar007 odgovoreno: 2. listopad 2008. Dijeli odgovoreno: 2. listopad 2008. zahtjev za suđenje u razumnom roku se ne primijenjuje na upravni postupak a inaće upravni sud rješava predmete cca. 4 g. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
KronicnaStranka odgovoreno: 3. listopad 2008. Dijeli odgovoreno: 3. listopad 2008. Vrhovni sud u praksi primjenjuje 3 godine kao najduži prihvatljivi rok za suđenje na Upravnom sudu. Pri određivanju stupnja povrede prava na suđenje u razumnom roku, a time i visine odštete, uzima se u obzir i trajanje upravnog postupka od dana podnošenja žalbe na prvostupanjsku odluku, jer se smatra da tim danom počinje spor. No, taj se dio upravnog postupka uzima u obzir samo ako je stranka aktivno pokušala skratiti čekanje na odluku i koristila sredstva protiv šutnje administracije. To vrijeme se ne računa u gore navedene 3 godine, odnosno za uspješno pozivanje na zaštitu prava na suđenje u razumnom roku postupak na Upravnom sudu mora trajati najmanje 3 godine. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Duro odgovoreno: 3. listopad 2008. Autor Dijeli odgovoreno: 3. listopad 2008. OK, hvala na odgovorima, stvar razjašnjena. Pogledati ću praksu VSRH, pa će slika biti kompletna. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Raulisimo odgovoreno: 3. listopad 2008. Dijeli odgovoreno: 3. listopad 2008. Ima sve vise i iznimki od tog pravila o 3 god...a to ovisi i o tome o kojem se pravnom podrucju radi! npr sporovi vezani za pristup informacijama i prava branitelja traju bitno krace, a bogme ima i primjera da sporovi traju i dulje od 4 god...problem je i taj kaj na Vrhov sudu postupak oko procjene razumnog roka traje oko 6 mj - dugo, predugo (posebno kad vidite da samo premecu papire preko ruku - nema saslusanja, nema usm rasprave)... Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
KronicnaStranka odgovoreno: 3. listopad 2008. Dijeli odgovoreno: 3. listopad 2008. Da 6 mjeseci na VS Bude i više od godinu dana da se odlučuje što je razumni rok. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Raulisimo odgovoreno: 5. listopad 2008. Dijeli odgovoreno: 5. listopad 2008. Prošle god su mi na Vrhov sudu takav zahtjev riješili za 6 mj (redovnim putem, bez ikakvih intervencija)...gledao malo i praksu, sred vrijeme im je taman tih 6 mj...medjutim, meni je i to puno! Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
KronicnaStranka odgovoreno: 5. listopad 2008. Dijeli odgovoreno: 5. listopad 2008. Pratim ih Ima slučajeva da se riješi i za manje od 6 mjeseci, čak i za mjesec-dva, ali osobno imam jedan slučaj da je bilo i više od godinu dana. Ne znam otkuda tolike razlike, ali sigurno utječe i brzina odziva prozvanih sudova kao i složenost postupaka za koje se donosi odluka. Imam osjećaj, ali samo osjećaj, da ima tu i još nečega. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Raulisimo odgovoreno: 5. listopad 2008. Dijeli odgovoreno: 5. listopad 2008. Doduše, moram priznati Vrhov sudu da puno postenije i ispravnije racuna relevantno vrijeme trajanja upr spora neg sto je to cinio Ustav sud...al ajde i Ustav sud se popravio otkad u relevantni period pocinje ubrajati i vrijeme od zalbe u uprav postupku (al trebalo im je dok nisu dosli do tog stupnja razvoja - europljani to rade vec dugo vremena)...a kao i sve ostalo kod nas - koliko stisnes, toliko dobijes! Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
KronicnaStranka odgovoreno: 5. listopad 2008. Dijeli odgovoreno: 5. listopad 2008. Tu praksu su počeli primjenjivati silom odluka Evropskog suda. Ima jedna odluka Ustavnog suda u kojoj se kaže izrijekom da Ustavni sud mijenja dosadašnju praksu i usvaja tu novu. To znam zbog toga što mi je Vrhovni sud dva puta odbio zahtjeve za zaštitu prava na suđenje u razumnom roku za jedan te isti postupak, iako je predmet bio samo na Upravnom sudu preko 5 godina, ali u dva navrata - prvo 3 godine, pa nakon ponavljanja još dvije i više, a oni su uzimali u obzir samo te dvije. U međuvremenu je donesena ta odluka Ustavnog suda, i s trećim zahtjevom Vrhovnom sudu smo dobili jednu od najviših odšteta za povredu toga prava na Upravnom sudu do tada. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Raulisimo odgovoreno: 6. listopad 2008. Dijeli odgovoreno: 6. listopad 2008. Neka, drago mi je! jer ak nece milom (snagom argumenata) neka onda plate (argument visine iznosa)! doduše, šteta da sad nema bar 10-tak tisuća takvih zahtjeva - meni naša država fakat liči na slona; kad ga ubode jedan komarac ne makne ni repom, al kad ga napadne roj komaraca, rita se, maše repom i konačno ode tam di treba... Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Duro odgovoreno: 6. listopad 2008. Autor Dijeli odgovoreno: 6. listopad 2008. Je, ali slon je debelokožac ( imah četiri iz biologije, valjda ne promaših...). Naknade, pardon: pravične naknade i njihovo obrazloženje (gospodarske prilike, možda će uračunati infalaciju ...) djeluju otužno, neka prihvate praksu Europskog suda: relativno velik iznos u ojrićima, neoporezivo i u roku trideset dana i još im predlažem da to bude metoda: ne od države već od suda, kao kad HZZO "odreže" bolnici lovu jer pretragu ili pregled nije napravila a pacijnet otišao kod privatnika; pa da vidiš hoće li nešto trajati sedam godina... Možda griješim ali mi djeluje privlačna metoda. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Preporučene objave
Uključi se u diskusiju
Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.