Jump to content

Otkaz na bolovanju


Evy

Preporučene objave

Poštovanje,

prije par dana uručena mi je odluka o otkazu zbog skrivljenog ponašanja radnika. Sam otkaz je pregršt neiistina, za koje sam svjesna da ću ih morati dokazivati na sudu, ali sada me zanima da li je to bilo zakonito pošto sam ja već mjesec i pol na bolovanju zbog težeg zdravstvenog problema. Što učiniti kao slijedeći korak? Odmah tužiti? Od kada teče otkazni rok ( u odluci doslovno stoji da rok teče 1 mjesec od dana uručenja)? Da li se bolovanje ovdje uopće ne uzima u obzir? Napominjem da sam kod tog poslodavca radila na ugovor na neodređeno cca. 2 godine i da je poslodavac poznat po tome da se na nepravedan način rješava "nepoželjnih radnika". Znate li opakog pit-bull odvjetnika koji bi se uhvatio u koštac s jakim, stranim poduzećem i izvukao pravdu i dobru odštetu?

Hvala unaprijed

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Izvanredni otkaz ugovora o radu je otkaz koji se daje radi najtežih oblika skrivljenog ponašanja radnika ili poslodavca (zavisno od toga tko otkaz daje) odnosno kada su počinjene teške povrede obveza iz radnog odnosa.

Ova vrsta otkaza ugovora o radu omogućuje ugovornim stranama da se odmah oslobode obveza iz radnog odnosa bez obveze poštivanja propisanog ili ugovorenog otkaznog roka.

 

 

Što se tiče povezanosti privremene nesposobnosti za rad i otkazivanja ugovora o radu važno je naglasiti da poslodavac ne može radniku otkazati ugovor o radu ako je kod radnika nastupilo privremeno smanjenje radne sposobnosti iz profesionalnih razloga (ozljeda na radu ili profesionalna bolest).

 

To znači da u drugim slučajevima poslodavac može i za vrijeme trajanja bolovanja radniku otkazati ugovor o radu s tim da mu kod redovitog otkazivanja ugovora o radu u kojem postupku se utvrđuje i trajanje otkaznog roka, otkazni rok ne teče.

 

Kako kod izvanrednog otkaza ugovora o radu nema otkaznog roka to radni odnos prestaje s danom uručenja odluke o izvanrednom otkazu ugovora o radu.

 

Ono što je vrlo bitno naglasiti je da u slučaju da smatrate da Vam je poslodavac nezakonito otkazao ugovor o radu (ako se radi o otkazu od strane poslodavca) imate rok od 15 dana da prigovorite odluci jer u protivnom ćete izgubiti pravo da zaštitu tražite sudskim putem.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Jasna, napisala si većinom same gluposti. Ne tako zbunjivati ljude :no-no:

 

Kao prvo, otkaz se za vrijeme bolovanja NE SMIJE DATI. Da je osoba zaposlena na ODREĐENO vrijeme, bolovanje ne sprječava prestanak radnog odnosa istekom ugovora (drugim riječima, ugovor sklopljen na ODREĐENO prestaje danom njegova isteka, pa makar se osoba nalazila na bolovanju).

 

Ti si jasna, pogriješila u više navrata.

 

Prvo, Evy je napisala da je radila na NEODREĐENO. Poslodavac NE SMIJE otkazati ugovor o radu radniku koji se nalazi na bolovanju, inače je takav otkaz NEZAKONIT.

 

Nadalje, poslodavac je naveo otkazni rok u odluci o otkazu, pa prema tome jasna, nema svrhe mljeti o izvanrednom otkazu jer je ovdje u pitanju redoviti otkaz (kod izvanrednog poslodavac ne ostavlja otkazni rok, već otkaz stupa na snagu danom uručenja radniku).

 

Ono što tebi evy savjetujem jest sljedeće:

 

Napiši poslodavcu ZAHTJEV ZA ZAŠTITU PRAVA. U njemu ospori sve navode iz odluke o otkazu i zatraži od poslodavca da otkaz stavi izvan pravne snage, odnosno da ga povuče.

 

Taj zahtjev možeš podnijeti u roku 15 dana od dana od kada ti je uručen otkaz.

Ako ti je otkaz URUČEN primjerice u ponedjeljak, dani se počinju brojati od utorka. Pošalji mu zahtjev za zaštitu prava preporučenom pošiljkom s povratnicom.

 

On od trenutka kad mu je zahtjev za zaštitu prava dostavljen, ima 15 dana da odgovori (može ako hoće, ali ne mora). Ako ne odgovori, tebi 16.dan teče novih 15 dana, i u tom roku MORAŠ podnijeti tužbu ako želiš osporiti odluku o otkazu (a hoćeš, i to vjerujem već na prvom ili drugom ročištu jer ti je poslodavac otkazao za vrijeme bolovanja a on to ne smije).

Ako ne podneseš zahtjev za zaštitu prava, nećeš moći tražiti zaštitu pred sudom.

I još jednom ponavljam: PRVO MORAŠ POSLODAVCU PODNIJETI ZZP, NE MOŽEŠ PRVO TUŽITI, pa pazi na to!

 

I PAZI NA ROKOVE! Ako još kakva pomoć zatreba, obrati se privatnom porukom ili ovdje.

POzdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U svakom radnom sporu gdje se kao tužitelj javlja radnik, a kao tuženik poslodavac, na poslodavcu je teret dokazivanja da je otkaz opravdan. No, u ovom slučaju sud se neće upustiti u materijalnopravno ispitivanje osnovanosti otkaza, odnosno neće ispitivati jesu li razlozi navedeni u odluci o otkazu ugovora o radu opravdani, jer je poslodavac pogriješio u startu - dao je otkaz ne poštivajući kogentnu zakonsku normu, pa je tu već jasno nepostojanje formalnopravne osnovanosti kod otkazivanja. Drugim riječima, Zakon o radu izričito navodi da poslodavac otkaz NE SMIJE dati dok se radnik nalazi na bolovanju (s druge strane, radnik bi poslodavcu mogao dati otkaz dok se sam radnik nalazi na bolovanju). Tvoj poslodavac je prekršio zakonsku odredbu koja je kogentne, prisilne naravi, i sud će već na osnovi toga usvojiti tvoju tužbu i tužbeni zahtjev u cijelosti, ne upuštajući se u materijalnopravnu osnovanost otkaza, odnosno u ispitivanje opravdanosti razloga za otkaz.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 8 godina kasnije...

Trenutno se nalazim na roditeljskom dopustu, a 31.10.2016. mi istice ugovor o radu, kojeg poslodavac nece produziti, iz razloga sto je stvarno smanjen posao, te nema potrebe za tim radnim mjestom. Kakva su u tom slucaju moja prava? Ako se prijavim na HZZ, da li nastavljam koristiti svoj rodiljni dopust do kraja, ili se nesto mijenja. Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija