Jump to content

mobbing


vall

Preporučene objave

poštovanje!

 

molim vas za savjet. naime, osoba koja vec 20 godina radi u privatnoj firmi, unatrag nekih 4-5 godina proživljava tretman koji bih se ja, po svojoj laičkoj procjeni, usudila nazvati mobbingom. točnije, radi se o horizontalnom mobbingu, jer dolazi od strane radnika. naime, radnica je u navedenom vremenu izložena svakodnevnom ismijavanju, diskriminaciji, izoliranosti iz radne skupine i društva, mrsko joj je odlaziti na posao, ima zdravstvenih smetnji, psihicki je rastojena, pod stresom, nesretna i napeta. obračala se nekoliko puta direktoru za razgovor, no on nije imao vremena. otisla je do sindikata, ali posto nije član, ne mogu joj pomoći. molim vas za savjet, koji je sljedeći korak potrebno učiniti da se tome stane na kraj.

 

unaprijed zahvaljujem!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

I ja imam slično pitanje i lijepo molim za informaciju.

Radim u jednoj zaštitarskoj firmi koja ima svoje djelatnike u Mercatoru. Do prije godinu dana radila sam u Mercatoru kao djelatnik svoje zaštitarske firme kao zaštitar sa licencom i svim ovlastima zaštitara. Za Mercator rade dvije osobe šef osiguranja i zamjenik koji su istovremeno i bratići. Oni nemaju licencu, nemaju ovlasti a njihovo ponašanje je ravno mobbingu. Psihološkim maltretiranjem branili su mi da obavljam svoj posao, šef osiguranja mi je drsko zaprijetio kada sam ga upisala da iznosi robu bez dokumenta a u isto vrijeme nisu dozvoljavali komunikaciju sa drugim kolegama iz moje firme, što znači da prestanak komunikacije nije bila samo posljedica mobbinga nego su na prestanak komunikacije oni i inzistirali.

Slične priče i još gore imaju svi drugi kolege dok su neki i dali otkaz zbog toga. Ja sam tražila i dobila premještaj prije godinu dana. Prije par dana zvala sam kolegicu koja još tamo radi i povremeno dođe u banku u kojoj sam sad. Htjela sam joj reći za novi sef za oružje, no ona je samo kratko rekla da ne može razgovarati. Kad je došla u banku, naravno, nije znala otvoriti sef. Ona čak misli da je prisluškuju. Više puta su u našoj firmi pokušali to promijeniti no to ostaje i dalje. Prekid komunikacije nije samo mobbing nego kršenje zakona o tjelesnoj zaštiti što je za mene još i prisiljavanje na sabotažu. Moje je pitanje da li mogu tužiti njih i Mecator za mobbing i kako? Koliki su troškovi tužbe i da lih možemo tužiti nas više kolega ?? Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nalyada:

 

Možete, zbog povrede prava osobnosti (duševna bol). No trebate imati dokaze - najbolje papirnate (medicinsku dokumentaciju) da se liječite zbog uzroka prouzročenih zlostavljanjem na poslu.

 

Tužba ovisi od vrijednosti predmeta spora, tj koliko tražite tužbom. Ako tražite oko 110.000,00 kn, negdje otprilike oko 2.800 vam je tužba. I svaki sljedeći (nužno potrebni) podnesak i zatupanje na ročištu. Na kraju sve troškove (i svoje i protivnika) plaća onaj koji izgubi spor.

Odvjetnicima se obično daje nagrada u visini 20% od ukupno dobivenog iznosa.

 

Može vas biti više tužitelja u istoj parnici.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Evo, iz Zakona o radu. Mislim da je primjereno za opisane slučajeve.

 

Članak 30.

(1) Poslodavac je dužan zaštititi dostojanstvo radnika za vrijeme obavljanja posla tako da im osigura uvjete rada u kojima neće biti izloženi uznemiravanju ili spolnom uznemiravanju. Ova zaštita uključuje i poduzimanje preventivnih mjera.

(2) Dostojanstvo radnika štiti se od uznemiravanja ili spolnog uznemiravanja poslodavca, nadređenih, suradnika i osoba s kojima radnik redovito dolazi u doticaj u obavljanju svojih poslova.

(3) Postupak i mjere zaštite dostojanstva radnika uređuju se kolektivnim ugovorom, sporazumom sklopljenim između radničkog vijeća i poslodavca ili pravilnikom o radu.

(4) Uznemiravanje i spolno uznemiravanje predstavlja povredu obveza iz radnog odnosa.

(5) Poslodavac koji zapošljava više od 20 radnika dužan je imenovati osobu koja je osim njega ovlaštena primati i rješavati pritužbe vezane za zaštitu dostojanstva radnika.

(6) Poslodavac ili osoba iz stavka 5. ovoga članka dužna je, u roku utvrđenom kolektivnim ugovorom, sporazumom sklopljenim između radničkog vijeća i poslodavca ili pravilnikom o radu, a najkasnije u roku od osam dana od dostave pritužbe, ispitati pritužbu i poduzeti sve potrebne mjere primjerene pojedinom slučaju radi sprječavanja nastavka uznemiravanja ili spolnog uznemiravanja ako utvrdi da ono postoji.

(7) Ako poslodavac u roku iz stavka 6. ovoga članka ne poduzme mjere za sprječavanje uznemiravanja ili spolnog uznemiravanja ili ako su mjere koje je poduzeo očito neprimjerene, radnik koji je uznemiravan ili spolno uznemiravan ima pravo prekinuti rad dok mu se ne osigura zaštita, pod uvjetom da je u daljnjem roku od osam dana zatražio zaštitu pred nadležnim sudom.

(8) Ako postoje okolnosti zbog kojih nije opravdano očekivati da će poslodavac zaštititi dostojanstvo radnika, radnik nije dužan dostaviti pritužbu poslodavcu i ima pravo prekinuti rad, pod uvjetom da je zatražio zaštitu pred nadležnim sudom i o tome obavijestiti poslodavca u roku od osam dana od dana prekida rada.

(9) Za vrijeme prekida rada iz stavka 7. i 8. ovoga članka radnik ima pravo na naknadu plaće u visini kao da je radio.

(10) Svi podaci utvrđeni u postupku zaštite dostojanstva radnika su tajni.

(11) Protivljenje radnika ponašanju koje predstavlja uznemiravanje ili spolno uznemiravanje ne smije biti razlog za diskriminaciju radnika.

(12) U slučaju spora teret dokazivanja je na poslodavcu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nalyada je napisao:

Ja sam osoba koju takve stvari još više jačaju i daju snage za borbu. Naučila sam biti jaka jer mi slabost ne odgovara. Zato sam sve zapisivala u knjigu. Pretpostavljam da to ne može biti dokaz.

 

Može. No, kažem, bilo bi dobro kad biste imali i liječničko mišljenje (mišljenja). kroz određeni period.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija