Jump to content

čl. 43. praktično, molim pomoć


poslijesvega

Preporučene objave

Prije nego sam odlučila zamoliti za pomoć, pročitala sam gotovo sve teme na forumu, ali imam nekoliko nejasnoća.

Situacija je slijedeća: suprug i ja ne živimo zajedno tri godine. On je još prijavljen na mojoj adresi, ali živi drugdje. Sporazumni razvod propao, jer on ne pristaje na njega. U međuvremenu od njega prijetnje, policija, Jankomir...

Dvoje djece (jedno punoljetno) žive sa mnom, stan je moj, kupljen od mog nasljedstva, zajedničke imovine nema.

U centru za soc. skrb znaju za situaciju, mada nikada nije pokrenut nikakav zahtjev za mirenje ili posredovanje. Ponekad kupi nešto djeci, ja ih sama uzdržavam svo vrijeme.

Želim podnijeti tužbu za razvod braka, pa obzirom na navedene činjenice, dali je moguće i kako u što kraćem roku raskinuti brak, jer on praktički ne postoji već dugo.

Hvala na strpljenju, čitanju i odgovorima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

poslijesvega je napisao:

Hvala na odgovoru!

Propustila pitati kako da to dokažem i koliko bi uz dokaz trajao cijeli postupak? Dali moram proći mirenje u Centru za socijalnu skrb? Jedno je što ja mislim, drugo je što moram učiniti po zakonu.

 

Moraš, jer imaš maloljetno dijete, pa sud onda treba mišljenje Centra komu dijete povjerii na odgoj i čuvanje. Dijete starije od 12 godina sudac će pitati s kojim roditeljem dijete želi živjeti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sud će u postupku brakorazvodne parnice saslušati stranke na okolnosti koje su relevantne kako bi donio odluku o razvodu.Ukoliko to ne bude dovoljno,moguće je predložiti svjedoke i druge dokaze koji će ukazivati da je određene bračna zajednica prestala postojati prije više od godine dana.

 

Sam razvod braka je najčešće najjednostavniji dio brakorazvodne parnice.

 

Sud treba odlučiti u istoj parnici s kojim će roditeljem djeca nastaviti živjeti nakon razvoda,o načinu i vremenu susreta i druženja s drugim roditeljem,te o iznosu uzdržavanja koji će doprinositi roditelj s kojim djeca neće nastaviti živjeti nakon razvoda, procjenjujući pri tome potrebe djece i mogućnost roditelja koji je dužan mjesečno u novčanom iznosu doprinositi za uzdržavanje.

O brzini i uspješnosti rješavanja svega navedenog ovisi kako dugo će konkretni postupak pred sudom trajati.

 

Postupak na Centru bi trebao biti okončan u roku od tri mjeseca od dana dostavljenja rješenje suda istom, kojim vas se upućuje na posredovanje.

 

Za skraćivanje cjelokupnog postupka potrebana je i volja druge strane,a često zna izostati,što ne znači da će se isto dogoditi u vašem slučaju...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija