Jump to content

Prezime djeteta


agent

Preporučene objave

Znam da ne može jedan roditelj sam promijeniti prezime djetetu bez pristanka onog drugog, ali ja ću se rastaviti od supruga i ostaviti samo svoje prezine, Dijete će živjeti sa mnom i imat će samo njegovo prezime. Dakle moje dijete koje živi sa mnom će imati njegovo prezime a moje ne?! E pa meni je to grozno. I sad ja moram čekati njegovu milost da eventualno pristane da se djetetu doda i majčino prezime uz očevo...ma fuj! :place: Što se može učiniti?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

To prezime djeteta je uvjek kamen spoticanja u odnosima dvoje supružnika u procesu rastave braka! Ja sam pak imao "cvebu" ili foru od bivše, da je htjela naljepiti prezime svog sadašnjeg partnera uz moje prezime na moje dijete.

Ja ovdje ne vidim logike da se djetetu mijenja prezime (to nije moguće bez suglasnosti drugog roditelja), jer je dijete rođenu u braku i vi ste uzeli njegovo prezime! Vaš zahtjev za promjenom prezimena djeteta je u stvari posljedica Vašeg teškog odnosa sa bivšim i takvu stvar MORATE PREVLADATI!

Dijete u tome (vjerujte mi iz vlastitog iskustva) najviše strada, pogotovo ako se djetetu nameče Vaš sadašnji partner za "tatu" vašeg djeteta, što se meni uporno dešava od bivše. Znate koje su to posljedice:

- Usporen psihomotorički razvoj (siguran ulazak djeteta u autizam)

- Gubitak vlastitog identiteta djeteta i njegova nesigurnost u odnosima sa ostalom djecom!

- Usporen i logopedski razvoj djeteta ,jer se sa djetetom malo tko bavi u ovoj situaciji

Probajte to prevladati, pa to je Vaše i njegovo dijete!!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Gospođo vaše dijete ima oca i vas majku i vi ste dužni zajednički skrbiti o djetetu. Dijete nije ničija stvar.

Ako ste se sa vašim bivšim suprugom uspjeli sporazumno dogovoriti oko daleko bitnijih stvari koje su od djetetova interesa, smatram da će te ovo sa prezimenom rješiti također dogovorom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Članak 3. Zakona o osobnom imenu, ukazuje da osobno ime(ime i prezime) djeteta određuju roditelji sporazumno. U odredivanju prezimena djeteta roditelji mogu odrediti da dijete nosi prezime jednog ili oba roditelja. Ako se roditelji nisu sporazumjeli o osobnom imenu djeteta, osobno ime odreduje nadležni organ za poslove starateljstva.Također se kod promjene osobnog imena djeteta (imena i/ili prezimena) traži suglasnost obaju roditelja,uz predviđanje i dugačijih situacija gdje je nemoguće dobiti suglasnost obaju roditelja.

 

Ime i prezime djeteta je dio njegovog osobnog identiteta,socijalnog identiteta,te predstavlja dio njegove osobnosti kao ljudskog bića.

 

Djete,kao ljudsko biće, ima i svoj genetski identitet,koji nije identičan identitetu njegove majke ili oca,njegovih biloških roditelja,nego nešto svojstveno samo tom biću i kao takvo neponovljivo, kako u društvenoj zajednici ,tako i u prirodi (ako izuzmemo jednojajčane blizance).

Postoje i druga obilježja koja ukazuju na identitet neke osobe,ali ona u ovom slučaju nisu bitna.

 

Rastavom braka između roditelja djeta ne prestaju,kako obveze prema djetetu,tako i prava roditelja.Rastava braka ne bi trebala mjenjati odnos roditelja prema djetetu,a niti odnos djeteta prema roditeljima.

Rastava braka je nova situacija u kojoj se dijete nalazi (bolje reći, koja mu je nametnuta zbog poremećenih odnosa njegovih roditelja) i kao takva neizbježno ima utjecaj na njega/nju,ali nikako u smislu mjenjanja temeljnih obilježja jedne osobe.(iako je i to moguće učiniti,sporazumom roditelja,ali tu rastava braka sanma po sebi ne može predstavljati razlog promjene).

 

Stoga vaš rečenica:''Dakle moje dijete koje živi sa mnom će imati njegovo prezime a moje ne?! E pa meni je to grozno''odraz je nerazumjevanja rastve braka u samoj njenoj biti,kao i promjena koje ista donosi.

 

Izraz ''fuj'' koji ste usmjerili najvjerojatnije prema zakonodavcu, koji je propisao način promjene imena i/ili prezimena djeta,te isti traži suglasnosti obaju roditelja pri tome,bez obzira živjeli ili ne u bračnoj zajednici,nažalost je u ovom slučaju ''pao'' na vaše dijete,a da toga vjerojatno niste svjesni.

 

Korekcijom sadašnjeg stava,možete značajno doprinijeti dobrobiti zajedničkog djeteta, vašeg i vašeg ex-supruga...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija