Jump to content

Neprovedena ostavinska rasprava


ivan_p

Preporučene objave

Situacija je slijedeća:

 

Supruga je nasljedila nekakvu zemlju i kućicu u Zagrebu, po papirima ispada da je ona nasljedila 3/4 idealnog djela nekretnine, a 1/4 posjeduje čovjek koji je prije puno godina otišao u Srbiju i tamo umro cca 1986. godine. E sada, njegova pomajka i bivša vlasnica ove 3/4 je još uvijek živa i mi se brinemo o njoj (darovnim ugovorom je svoj dio prenjela na suprugu). Taj čovjek u Srbiji ima suprugu i 2 kćeri koje u zadnjih 20-ak godina nisu bile u ZG i vjerovatno ih nije briga za pomajku svojeg muža i oca. Nakon njegove smrti nikada nije provedena ostavinska rasprava u Hrvatskoj, u Srbiji vjerovatno je.

 

Pitanja su slijedeća:

 

1) Jel postoji ikakva mogućnost da se pokrene ostavinska u Hrvatskoj i da ovu 1/4 naslijedi pomajka?

 

2) Pokušavamo doći do ove 3 žene, ali nema šanse, slali smo pisma, zvali, stvarno smo se trudili, ali jednostavno je do njih nemoguće doći. Što ako se one ne pojave na ostavinskoj?

 

3) Koji papiri su potrebni da se pokrene naknadna ostavinska rasprava s obzirom na to da je čovjek umro u Srbiji i tamo je pokopan?

 

4) Da li državljani Srbije uopće mogu postati vlasnici ekretnine u RH?

 

Puno hvala na eventualnim odgovorima :-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Morate pokrenuti ostavinski postupak pred općinskim sudom u Zagrebu.

S prijedlogom, dostavite dokaz smrti (srpski smrtni list, rješenje o nasljeđivanju nadležnog tijela R. Srbije).

Navedite imovinu u RH, te nasljednike.

Nasljednici su supruga i djeca. Pomajka nije.

Ukoliko nasljednice budu nedostupne, mogu se ostvariti zakonski uvjeti za postavljanje privremenog zastupnika i/ili oglas u NN, koji traje 6 mjeseci. Međutim time, nekretnina postaje ošasna imovina i prelazi u vlasništvo grada Zagreba.

Ako nasljednice uredno prime pozive na ostavinu, ali ne reagiraju, dodijeliti će im se njihovi nasljedni dijelovi po zakonu.

Pretpostavljam da vam ni jedna varijanta ne odgovara najbolje.

Možda je rješenje u tome da ako imate uvjete za stjecanje vlasništva dosjelošću (vi ili pomajka), podignete tužbu protiv nasljednica. O tome detaljnije prosurfajte po Izvanparničnom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Malo se situacija promjenila, uspio sam danas doći do supruge suvlasnika i ona mi je rekla da je spremna odreći se svega u korist pomajke. I kćeri razmišljaju jednako. Jeli to moguće na ostavinskoj ili prvo one trebaju postati vlasnice pa darovnim ugovorom to prenjeti na pomajku ili čak direktno na moju suprugu koja je vlasnica 3/4 ? Nemoram napominjati da je njima izuzetno skupo dolaziti u ZG na ostavinsku pa neznam jel postoji mogućnost da one ovjere nekakav dokument kojim se svega odriču ili nešto slično, a da vrijedi u HR?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija