Jump to content

Otkazni rok


Fleka

Preporučene objave

Pozdrav!

Dvije godine sam zaposlen u firmi, ugovor je na neodređeno.

U ugovoru piše da je otkazni rok 15 dana (rukom napisano) bilo da ja dajem otkaz ili poslodavac.

Zanima me koliki mi je otkazni rok 15 dana ili zakonom mjesec dana? Što je mjerodavnije ugovor ili zakon?

Prilikom otkaza kako poslati otkazno pismo (preporučeno, povratnica,...) i što se dešava ako poslodavac ne želi primiti to pismo nego izbjegava (tipa bio sam na godišnjem, službenom putu, itd.), a ja sam u pismu naveo otkazni rok teče od tada do tada? Da li mogu normalno napustiti posao nakon tog roka koji sam naveo u otkaznom pismu unatoč tome što poslodavac to pismo nije ni primio?

Molim savjet.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Trajanje otkaznog roka ti zavisi koliko imaš radnog staža kod tog poslodavca i o kakvom otkazu se radi. Ako se radi o redovitom otkazu ugovora o radu(pretpostavljam da je o tome riječ, prema postu ), zakon je odredio najmanje trajanje otkaznog roka od mjesec dana (ukoliko si proveo kod tog poslodavca 1. - 2. godine radnog staža ). Ova odredba je donesena radi zaštite radnika, s tim da u slučaju kada radnik otkazuje ugovor o radu, a ima osobito važan razlog, otkazni rok ne može biti duži od mjesec dana (u ovom slučaju, ako imate osobito važan razlog i obrazložite ga, mogla bi se eventualno primijeniti ova odredba).

ali nema razloga da ti i tvoj poslodavac sporazumno ne raskinete ugovor o radu - u tom slučaju nema obveze poštivanja otkaznog roka.

2. Otkazni rok teče od dana dostave otkaza. Ovdje se primijenjuju opća pravila o dostavi, ali ne o obveznoj osobnoj dostavi. dakle, moguće je poslati pismeno na adresu sjedišta poslodavca, gdje će ga netko sigurno preuzeti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija