Jump to content

Otkaz?!


naivna

Preporučene objave

Poštovani,POMOĆ!! Koje su sankcije po zakonu ako ja kao zaposlenik (u državnom poduzeću)odbijem poslodavcu raditi s određenom osobom pod cijenu otkaza? Naime, u mojoj firmi postoji osoba s kojom nitko ne želi raditi a mogla bi pripasti mene jer sam "na redu" da radim s njom. Što mi se može dogoditi ako odbijem te mogu li zato dobiti izvanredni otkaz ako u ugovoru o radu ne postoji klauzula na tu temu. :misli:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru. Mene upravo i zanimaju uvjeti pod kojima ja mogu dobiti i da li mogu dobiti otkaz. Znači, zanima me koje su sankcije ako odbijem rad s dotičnom, pravno gledano da li smijem biti maknuta s radnog mjesta. A što se tiče te osobe, s njom nitko ne želi raditi jer je pred mirovinu, znači ima preko šest banki, izostaje s radnog mjesta gotovo svakodnevno, a pojam suradnje u njenom rječniku je omalovažavanje, vrijeđanje kolega, zapravo glavni zadatak joj je drugima zagorčati život i liječiti vlastite frustracije na mlađima. Što se tiče klauzule, kako se ne kužim u pravne stvari, mislila sam na to da se u ugovoru ne spominje ništa o izvanrednom otkazu pa ne znam da li me taj ugovor o radu štiti na taj način?? :misli:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

eto, ipak sam skuzila sto te muci:-)

 

ne stiti te u tom smislu, jer je izvanredni otkaz dopusten temeljem zakona, pa ne treba odredbu o tome uopce niti unositi u ugovor o radu.

 

izvanredni otkaz ti se zapravo daje u slucaju kada nastavak radnog odnosa nije moguc, znaci poslodavac je na neki nacin izgubio u tebe povjerenje jer je doslo do teske povrede obveze iz radnog odnosa ili je zbog neke osobito vazne cinjenice nastavak radnog odnosa nemoguc, primjerice osoba ode u zatvor pa nije u mogucnosti raditi.

 

"Izvanredni otkaz ugovora o radu

 

Članak 114.

 

(1) Poslodavac i radnik imaju opravdani razlog za otkaz ugovora o radu sklopljenog na neodređeno ili određeno vrijeme, bez obveze poštivanja propisanog ili ugovorenog otkaznoga roka (izvan­redni otkaz), ako zbog osobito teške povrede obveze iz rad­nog odnosa ili zbog neke druge osobito važne činjenice, uz uvažavanje svih okolnosti i interesa obiju ugovornih stranaka, nastavak radnog odnosa nije moguć.

 

(2) Ugovor o radu može se izvanredno otkazati samo u roku petnaest dana od dana saznanja za činjenicu na kojoj se izvanred­ni otkaz temelji.

 

(3) Stranka ugovora o radu koja, u slučaju iz stavka 1. ovoga članka izvanredno otkaže ugovor o radu, ima pravo od stranke koja je kriva za otkaz tražiti naknadu štete zbog neizvršenja ugovorom o radu preuzetih obveza."

 

 

 

ali, imam ideju oko tvoje situacije. naime, zakon o radu ti kaze:

 

"Zaštita dostojanstva radnika

 

Članak 30.

 

(1) Poslodavac je dužan zaštititi dostojanstvo radnika za vrijeme obavljanja posla tako da im osigura uvjete rada u kojima neće biti izloženi uznemiravanju ili spolnom uznemiravanju. Ova zaštita uključuje i poduzimanje preventivnih mjera.

 

(2) Dostojanstvo radnika štiti se od uznemiravanja ili spolnog uznemiravanja poslodavca, nadređenih, suradnika i osoba s ko­jima radnik redovito dolazi u doticaj u obavljanju svojih poslova.

 

(3) Postupak i mjere zaštite dostojanstva radnika uređuju se kolektivnim ugovorom, sporazumom sklopljenim između radnič­kog vijeća i poslodavca ili pravilnikom o radu.

 

(4) Uznemiravanje i spolno uznemiravanje predstavlja povredu obveza iz radnog odnosa.

 

(5) Poslodavac koji zapošljava više od 20 radnika dužan je imenovati osobu koja je osim njega ovlaštena primati i rješavati pritužbe vezane za zaštitu dostojanstva radnika.

 

(6) Poslodavac ili osoba iz stavka 5. ovoga članka dužna je, u roku utvrđenom kolektivnim ugovorom, sporazumom sklopljenim između radničkog vijeća i poslodavca ili pravilnikom o radu, a najkasnije u roku od osam dana od dostave pritužbe, ispitati pritužbu i poduzeti sve potrebne mjere primjerene pojedinom slučaju radi sprječavanja nastavka uznemiravanja ili spolnog uznemiravanja ako utvrdi da ono postoji.

 

(7) Ako poslodavac u roku iz stavka 6. ovoga članka ne poduzme mjere za sprječavanje uznemiravanja ili spolnog uznemiravanja ili ako su mjere koje je poduzeo očito neprimjerene, radnik koji je uznemiravan ili spolno uznemiravan ima pravo pre­ki­nuti rad dok mu se ne osigura zaštita, pod uvjetom da je u dalj­njem roku od osam dana zatražio zaštitu pred nadležnim sudom.

 

(8) Ako postoje okolnosti zbog kojih nije opravdano oče­ki­vati da će poslodavac zaštititi dostojanstvo radnika, radnik nije dužan dostaviti pritužbu poslodavcu i ima pravo prekinuti rad, pod uvjetom da je zatražio zaštitu pred nadležnim sudom i o tome obavijestiti poslodavca u roku od osam dana od dana prekida rada.

 

(9) Za vrijeme prekida rada iz stavka 7. i 8. ovoga članka radnik ima pravo na naknadu plaće u visini kao da je radio.

 

(10) Svi podaci utvrđeni u postupku zaštite dostojanstva rad­nika su tajni.

 

(11) Protivljenje radnika ponašanju koje predstavlja uznemiravanje ili spolno uznemiravanje ne smije biti razlog za diskriminaciju radnika.

 

(12) U slučaju spora teret dokazivanja je na poslodavcu."

 

nemoj odmah odbiti rad s to osobom jer ces tada ti prekrsiti radnu obvezu. no, mozes tu osobu prijaviti nakon sto neko vrijeme budes radila s njom jer njeno ponasanje - uznemiravanje- predstavlja povredu obveza iz radnog odnosa. ovako nemas na temelju cega odbiti, jer ocito je da nitko tu osobu nije prijavio niti se tebi to prije dogadjalo s njom, vec su to nekakve price i tudja isksustva s tom zenom. dakle, raspitaj se ima li u tvojoj firmi osoba koja zaprima takve prituzbe, tj. vidi jel imate pravilnik o zastiti dostojanstva ili kolektivni ugovor u kojem bi to bilo razradjeno. kad te ova pocne uznemiravati, lijepo pisi prituzbe na njen rad i ponasanje prema tebi, tada mozes i odbiti rad s njom. :-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Imali smo mi na faxu jednu dotičnu personu koja je vrijeđala studente, omalovažavala, ono - izađeš iz kabineta nakon usmenog i ne znaš kako se zoveš.. ljudi su doslovce plakali kad su izlazili iz kabineta dotične ženske osobe.. ženska je frustrirana na cijeli svijet i onda se iskaljivala na studentima i studenticama.. strašno nešto.. E onda se posvađala sa šefom katedre koji joj je (na sreću studenata!) suspendirao sve aktivnosti u vezi ispita, doveo novog (predivnog!) čovjeka na katedru, koji je ispitivao 2 godine (dok ova nije smjela prismrdit ispitima).. sada, naravno, ne treba ni spominjati da dotična i dalje predaje na Pravnom fakultetu i da je opet počela "ispitivati".. strašno nešto..

 

tako da te potpuno razumijem, naivna, ali se i slažem sa Sue..poslušaj njezin savjet :namiguje:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

joj, to je najgore, a protiv njih ne mozes nista ako ih dekan ili predstojnik katedre stite. tocno ti preostaju neki drugi nacini rjesavanja toga tipa uzimanje pravde u svoje ruke :smijeh: , al necu tu napisat kak bih ja to najradije rijesila jer je vec netko nesto takvo napisao pa je moderatorica upozorila da se takvi savjeti ne smiju davati:-D

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala Vam na odgovorima i potpori, strašno je to što se događa na radnim mjestima, pogotovo mladim ljudima koji tek grade iskustvo i moraju trpiti od starijih, kako se oni zovu, "iskusnijih" kolegica. Sue, hvala na savjetu puno si mi pomogla. Kako stvari zasad stoje ove godine ću možda izbjeći rad s tom kolegicom, a onda još samo da prođu dvije godine da ode u penziju. No, zahvaljujem na savjetu jer si pomogla kolegici koja će, nažalost morati raditi s njom.

 

 

 

 

Na mladima svijet ostaje! :palac:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija