Jump to content

Kupnja negrađevinskog zemljišta od opunomoćenika


bond2008

Preporučene objave

Pozdrav svima, te unaprijed zahvaljujem na bilokakvim informacijama. :-?

Radi se o kupnji negrađevinskog zemljišta, vlasnik stranac je opunomoćio osobu za prodaju.

Zanima me da li punomoć ima vijek trajanja, znam da je starija od 6 mj a vjerojatno i od 1 g. Ukoliko je rok prošao da li je moguće zaključiti prodaju te da li je takvu prodaju moguće osporiti - ukoliko je punomoć starija.

 

Da li je uobičajena praksa prodaja nekretnina, zemljišta putem opunomoćenika, te da li je takvu prodaju naknadno, nakon zaključenja i isplate moguće osporiti iz bilokojeg razloga te do kojeg roka. Npr vlasnik nije zadovoljan cijenom, ili bilo čim drugim? Da li pravni nasljednici mogu osporiti prodaju, tkđ naknadno?

 

Unaprijed zahvaljujem

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Morate procitati punomoc i vidjeti da li je opunomocenik ovlascen da sklapa ugovor i dogovara cijenu. Ako jeste, ja bih sa opunomocenikom dogovorio uslove prodaje, te sklopio predugovor i predlozio da ugovor o kupoprodaji potpise vlasnik u zemlji u kojoj boravi - ne mora potpisati u HR konzulatu, moze i prema zakonima drzave u kojoj zivi, ali mora ovjetiti apostilom kod ministrartva vanjskih dijela zemlje u kojoj zivi. Kad dobije novac, neka potpise tabularnu izjavu da je novac primio u cijelosti i da vam daje sva prava da uknjizite nekretninu.

 

U svakom slucaju obratite se za pravnu pomoc u mjestu u kojem zivite.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Strucan savjet kvalifikovanog odvjetnika je nemjerljiv u svojoj vrijednosti. Iskustvo, znanje i predanost ce Vam garantovati sigurnost i efikasnost u obavljanju pravnog posla.

 

Salu na stranu, ako Vi znate sastaviti kupoprodajni ugovor, provjeriti u zemlji prodavaca da je ugovor potpisan na legalan nacin koji ta zemlja propisuje, obaviti novcanu transakciju, dobiti potvrdu prodavca da je novac primio i da Vam bezuslovno dopusta uknjizenje i u isto vrijeme uciniti da su sve strane budu zadovoljne i zasticene od neugodnosti - zasto ne, uradite sve sami.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija