Jump to content

Uloge czss-ova?!


newbie

Preporučene objave

Obzirom da se često ponavljaju iste/slične priče tijekom razvoda braka/povjeravanja djece, posredovanja i postupanja se prema izjavljenim iskustvima izvode u vrlo širokom spektru varijanti koji ponekad gotovo ostavljaju dojam lokalnog karaktera obzirom na šarolikost, bilo bi praktično sabrati iskustva po tom pitanju na jednom mjestu koje bi moglo biti informativnog karaktera, te upotrebljivo svima već prisutnima kao i onima koji će se s time tek susresti.

 

1. Kako se odvijalo posredovanje tijekom razvoda braka? Broj razgovora, vremensko trajanje, osobe koje su sudjelovale?

2. Jesmo li uspjeli ostvariti prava djece izvješćujući ustanovu i obraćajući se za pomoć? Tijekom razvoda/povjeravanja djeteta ili/i nakon. Koliko je pomoglo?

3. Susretljivost/ljubaznost u komunikaciji?

4. Što smo sve i u kojim (ne)prilikama čuli da ne možemo nikako ostvariti i do kada? Tko nas je informirao o tome?

5. Što smo sve poduzimali po tom pitanju? Kome smo se obraćali za pomoć i na koji način?

6. Imamo li iskustva sa izricanjem mjere upućivanja u savjetovalište ili pomoć u odgoju? Kako to izgleda iz iskustva?

7a. Koliko nas je do 1.1.'08. primjetilo provjeru provodi li se odluka suda nakon 6 mjeseci ukoliko roditelj nije pristao na administrativnu zabranu? Na koji je to način učinjeno?

7b. Prema Izmj. i dop. ObZ, jesu li oba roditelja pismeno obaviještena o obvezama i dužnostima, te obavezi da se obavijesti czss o neispunjavanju obveze uzdržavanja redovito i u cijelosti? Podnosi li czss kaznenu prijavu u roku od 15 dana po saznanju o neispunjavanju obveze uzdržavanja redovito i u cijelosti?

8. Koliko je trajalo dok smo nešto konačno i ostvarili? Što smo ostvarili?

9. Ako nismo, koliko dugo to već traje?

Možda netko ima specifično iskustvo koje nije pobrojano?

 

Na što smo nailazili i o što se sve spoticali ili spotičemo još uvijek? :misli:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Moje peripetije s razvodom započinju u prošlom tisućljeću, pa će, možda i tehnike i načini CZSS-a biti zastarjeli i neadekvatni novom dobu :)

1.posredovanje, ili mirenje kako se to nekad zvalo, trajalo je maksimalno koliko je zakonski rok dopuštao, znači tri puna mjeseca gotovo svakodnevne komunikacije. Nebrojeno puta smo bili pozivani na razgovore, zajedno i odvojeno, a čak se razgovaralo i s našim obiteljima. Svakom su razgovoru prisustvovale psihologinja, pravnica i socijalna radnica, ponekad bez pravnice, ali nikad nismo razgovarali samo s jednom osobom (osim na psihološkom testiranju, kada je bila prisutna samo psihologinja). Razgovor i testiranje djece obavljeno je kod nas doma (došle su psihologinja i socijalna radnica), a usput su i utvrđeni uvjeti u kojima živimo (kod mene, ali bili su i na drugom kraju grada, gdje je otac namjeravao odvesti djecu).

2.svaki puta kada sam tražila pomoć, pomoć sam i dobila. na samom startu nas su uputili na bračnu terapiju, a djecu u psihotrauma centar, vodeći se logikom da je svaki razvod emocionalno i psihološko zlostavljanje djece. kada su vidjeli da ne surađujemo onako kako su oni smatrali da je za djecu najbolje, hladno su nas prijavili policiji za zlostavljanje djece, ne bi li nas prizvali pameti.

3.izrazito susretljivi i ljubazni (što ne znači da mi nisu očitali bukvu kad su mislili da treba), nikad nisu rekli da nemaju vremena, ukoliko su taj čas bili zauzeti drugim strankama, zamolili bi da nazovem kasnije.

4.NIKAD nisu rekli da nešto ne mogu, osim da mi ne mogu pomoći da izbacim agresivnog muža iz stana (tukli smo se gotovo svakodnevno), ni fizički, ni savjetom, u to se nisu htjeli miješati jer bi prekršili zakon.

5. moj bivši muž nije bio zadovoljan njihovim radom (djecu su dodjelili meni) pa je našavši jednu nedosljednost tražio od ministarstva njihovo izuzeće, u čemu je i uspio. selimo drugom timu, na drugoj općini i započinjemo cijelu priču ispočetka, kao da ovi tri mjeseca nisu radili ništa. slijede ponovna testiranja, ponovni razgovori, ponovno dolaze k meni doma, ali se stvari kompliciraju, ocu se zabranjuju svi kontakti s djecom, on cijeli tim kazneno prijavljuje, žalbom ministarstvu dobiva i njihovo izuzeće, vraćamo se na općinu na kojoj je sve započelo, ali je sad tamo novi tim, koji opet mora ponoviti dio postupka, ponovno razgovaramo, ponovno posjećuju djecu, itd. ne znam više koja od ove dvije posljednje ekipe donosi odluku o nadzoru nad izvršenjem roditeljskih prava i dodjeljuju nam osobu koja nadzire susrete s ocem, ali i nas posjećuje doma i kontrolira što ja radim s djecom, kakav im je uspjeh u školi, itd., te piše mjesečne izvještaje centru. otac s ni jednom osobom na nadzoru nije bio zadovoljan, tako da smo ih izmjenili tri, dok na kraju više nisu prestali slušati i uvažavati njegove prohtjeve.

mi smo s našom tetom s nadzora jako zadovoljni, izuzetno je draga osoba, uvijek na raspolaganju (kao uostalom i sve psihologinje iz svih timova s kojima smo surađivali), spremna pomoći savjetom kad god ga zatražim. prije godinu, dvije djeca su bila pozvana u centar na razgovor vezan uz produženje nadzora da bi ih vidjeli i s njima popričali kako su i kako napreduju. nakon toga je meni ukinut nadzor, a ocu je i dalje ostao.

dakle, da rezimiram, odradili su sve što su trebali, zaradili svaku lipu svoje plaće i doista pomogli da djeca što bezbolnije prebrode izuzetno lošu situaciju u kojoj su se našla.

...a što nikako ne bi mogla reći za sud, jer i nakon deset godina mi nismo službeno razvedeni i nije dosuđena nikakva alimentacija, mada ne mogu reći da otac ne plaća ništa...ali to je tema za neki drugi topic :)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Moja osobna iskustva su sljedeća:

 

1.&4. Na "prvi loptu" doslovno glasni smijeh da sa posredovanjem neće ni započeti za 6 mjeseci, bez obira na situaciju, jer imaju puno posla. Na upozorenje kako postoji neka odredba u ObZ ista stvar.

2.&5. Pismenom intervencijom prema nadležnima najednom nisu više bili toliko prezaposleni, odradili sve prema pravilima, višekratni razgovori, prisutne sve 3 czss-tete, sve sudjelovale u razgovorima i gotovo svakoj izgovorenoj rečenici, psihotestiranja, pojedinačni i skupni razgovori djece sa psihologom na samo. Zapisnici na uvid i potpis i jednom i drugom. Mišljenje i nalaz po dovršetku u roku- sutra.

3. Prije intervencije prema nadležnima u stilu "skini mi se s telefona", nakon intervencije angažman svakog od članova teama oko svakog člana obitelji. Dovršeno u zakonskom roku, jasno.

7a. Nikad ništa. Nakon 2g koincidencijom poziva na informativni razgovor glede tuđeg djeteta postupkom pokrenutom od strane škole, a po kojem ključu sam odabrana za sudjelovanje ne bih znala, soc. radnica uzima iskaz i o realizaciji odluke suda uzdržavanje/susreti. Dio pod "susreti i druženje" očevo kvantitativno drastično smanjenje istih komentira: bitno da plaća.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ja sam imao uglavnom pozitivna iskustva sa svojim CZSS-om iz Trešnjevke! U okviru svojih ovlaštenja i mogućnosti, uradili su sve ono što je bilo u njihovoj moći! Ako se ne uvriježi mišljenje da je Centar policijska institucija koja ima ovlasti policijske prirode, onda se sa njima može ipak lijepo surađivati. Centar ima savjetodavnu ulogu i daje samo svoje mišljenje izvršnim organima (tako sam ja došao do zaključka i posreduje u razno-raznim socijalnim procesima)! Meni su dosta pomogli u ostvarenju djetetovih prava da viđa svoga oca! Ni oni nisu svemočni!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

newbie je napisao:

fikus je napisao:

Meni su dosta pomogli u ostvarenju djetetovih prava da viđa svoga oca!

Iznimno lijepo iskustvo (sudeći po objavama, nakon zastoja i višekratnih zahtjeva za intervencijom, pravobraniteljice)...

 

Sve je to točno, htio bih u svojoj kalvariji ipak apostrofirati jednu gospođu profesoricu psihologije koja je radila u timu za brak u Centru Trešnjevka, a koja mi je jako puno pomogla za vrijeme dok sam bio u pravnom vakuumu bez Pravomoćnog sudskog Rješenja! Sada je u penziji, ali ako se je ipak prepoznala, HVALA JOJ po stoti puta! Dobila je jednu vrijednu umjetničku sliku od mene i od sina za sječanje i bilo je dirljivo, jer je dijete zahvaljujući njoj dobilo svoga oca koji ga voli neizmjerno i neda ga nikome.

Sada, kada imam pravomoćno Rješenje, ipak promtno reagiraju na svaku opstrukciju u pogledu susreta sa svojim djetetom! Moje zamjerke bi išle u savjetodavnom odnosu "tima za brak" Centra i roditelja i tu vidim neprofesionalizam u obavljanju toga posla! Ne mogu shvatiti da nitko ne savjetuje majci ili ocu, kolike bi mogle biti štete po samo dijete ovakve opstrukcije i kakve su posljedice po njegovu psihu djeteta! Zar ja to kao laik moram to znati????

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ono što je cijenjena persevera nazvala "tjeralicom", tj. pismeni zahtjevi ponekad natjeraju ljude da odrade. Mora da je tajna u par crtica ObZ o pravima djece i koga se obavijesti o njihovom eventualnom kršenju, a i u člančiću koji kaže da moraju evidenciju i dokumentaciju o korisnicima koji su pobrojani i o svojoj djelatnosti u tom smislu voditi te o tome dostavljati izvješća ministarstvu nadležnom za poslove socijalne skrbi. A ima i neka adresa koja nadzire rad...

Izgleda da se i u okviru istog teama nalijeće na ljude koji nam znaju reći suprotno i srećom se nađe netko tko ima volje se angažirati :)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Meni primjerice proces mirenja i posredovanja pri razvodu braka je trajao ukupno, jednokratno, maksimalno 60 minuta. Od tima bila je prisutna samo socijalna radnica. Koja je izgleda uspjela napraviti i psihološku i pravnu procjenu situacije i ujedno je vjerovatno u tih istih 6o minuta uspjela napraviti terenski uvid u stambene uvjete kod oca i majke odvojeno na dvije adrese. Isto tako kao da smo ostavljeni da "koljemo" jedno drugo (što naravno nisam napravio po savjetu odvjetnice koja mi je rekla da svi očevi na centru spadaju u grupu koja želi napakostiti bivšoj, jer ga je ostavila), jer nakon izjave supruge da je bila u vezi tijekom braka (više mjeseci) nije postavila niti jedno pitanje vezano za to (valjda sam ja to trebao raditi) kao npr. u koje vrijeme se to događalo i gdje i koliko je to trajalo. Kao i je li dijete tome prisustvovalo možda.

Ali je zato ušlo u zapisnik kad je dijete bilo dojenče da je otac previše radio i bio manje prisutan kod djeteta, a slijedeće godine nisu ušle u zapisnik. Slučajno je ušla u zapisnik konstatacija da otac dimi, ali ne i izrečena ista konstatacija za mamu. Prema obiteljskom zakonu trebalo je pokušati otkloniti bračne razmirice i upoznati nas sa pravnim i psihosocijalnim posljedicama razvoda braka što naravno nije učinjeno, već je samo konstatirano da su razlike u braku nepomirljive u ime pravnika i psihologa kojih nije bilo. Na mišljenja naravno nema prava žalbe, a niti načina da neka od stranaka uvede nešto u zapisnik što ne odgovara istini. I takav po meni važan papir odlazi na sud temeljem kojeg će sudac odlučivati što je za dijete bolje, a prema procjenama roditeljskih sposobnosti.

Ili nešto tu ne valja ili bih ja volio raditi na takvom radnom mjestu da me netko plaća bez da snosim bilo kakve odgovornosti niti da se držim zakona.

Možda je ovo razlog da pored žive majke, koja nije evidentirana narkomanka, kronični evidentirani alkoholičar i prostitutka nisam zatražio povjeravnje djeteta sebi.

S obzirom na koji se Czss sve odnosi mogu biti sretan što sam u prilici redovito viđati dijete, jer drugi to ne uspijevaju godinama niti nakon odluke Suda koja uključuje i nadzor. Što ne znači kad premila buduća bivša dobije pečat pravomoćnosti situacija neće izmaći kontroli.

Tako sada brojim sekunde do neke djetetove godine kada će netko možda i upitati dijete s kime i gdje želi živjeti. Pa ako to onda ne budem ja, znat ću da je to u nekoj mjeri do mene, barem u onoj u kojoj sam mogao utjecati u nekoliko sati tjedno provedenih sa svojim djetetom.

Usrećeni Tata.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

posredovanje obavljeno u tri posjeta czss-soc.radnica,psiholog,pravnik u donjoj stubici prema zadnjem prebivalištu.-zamjerka,sve tri tete sjede u istoj prostoriji ali naruče te po tri tjedns razmaka.mišljenje na ruke nakon tri mjeseca.pohvala komunikaciji.

obračala sam se za pomoć czss u čakovec,svome ob.timu i uvijek puno ugodnog razgovora uz čudne poglede ali nikad nikakve koristi.-pohvala gđi renati sever-uputila me u razvod,povjeravanje,susrete,dolazila na sud,pisala prijave za nasilništvo.

zamjerka-susreti su određeni pod nadzorom pa se teta koja je za to određena nakon nekog vremena pobunila jer njoj ne paše dolaziti subotom(plačeno) psa predložila da "pustim djecu neka idu suprugu",iako zna za nalaz njegovog psihijatrijskog vještačenja i bila je prisutna njegovim ekscesima.

mišljenja na povjeravanje-czss d.stubica je svoje mišljenje napisao iz razgovora s mojom svekrvom.

svi razgovori o uzdržavanju-neuspjeli,puno šetanja od ureda do ureda,i pusta obećanja.

pomoć u odgoju-sama sam se obratila ravno psihologu u czss odmah kako su stvari s razvodom krenule jer se rtadi o troje djece,i svaka pohvala za suradnju!

uzdržavanje-sud je donio odluku nakon godinu i pol o visini uzdržavanja i zaostacima,jer suprug nikad nije uplatio ni kune,i to na inzistiranje czss d.stubica(oni su dali prijedlog na sud),i dalje ne dobivam ništa.

dobila sam famoznu obavijest czss o uzdržavanju,i obavijestila ih o neplačanji ali ovi iz stubice prebacuju na čakovec a tu opet od vrata do vrata...i dalje ništa.stvar rješavam s odvjetnicom-ovrha.

ostvarila-hm,hm došlo je do razvoda, povjeravanja djece meni i određivanja susreta pod nadzorom no na njegovu žalbu susreti su vraćeni na ponovno odlučivanje.ništa još nije pravomoćno.

jedino što je gotova stvar je ime tj.prezime i otac mog 4.djeteta koje je automatizmom upisano kao dijete ex muža.ž

ali kao i sve ostalo što sam postigla to mogu zahvaliti samo legalisu, dobroj volji,puno neprospavanih noći i prolivenih suza, a najviše newbie!!!hvala,legendo :palac:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U postu br. 2 pahuljicazg analizira rad czss i istice izuzetno kvalitetan pristup u dugom vremenskom razdoblju. S druge strane u jednom trenutku, kako kaze, nisu reagirali glede nasilja jer nisu imali zakonsko uporiste. Da li je to bilo prije ovih novih izmjena u pogledu obiteljskog nasilja? Pretostavljam da jest, no bilo bi zanimljivo, ako je moguce, saznati da li se u dugom vremenskom razdoblju nesto bitnije mijenjalo u radu czss (iz iskustva pahuljicazg) glede njihovog nacina rada, sastava timova, i ako je moguce moze li se znati da je to uvijek bio isti czss?

Iako ni na koji nacin nemam razloga pratiti rad czss u mom privatnom zivotu, izuzetno cijenim ova iskustava i mislim da oni dragocjena svim onima koji su u situaciji direktne zavisnosti od rada czss. Kada bi se paznja sireg kruga gradjana usmjerila na rad czss, uvjerenja sam da bi to preslo okvire odnosa cczs - obitelji - sud - strucne sluzbe.

Na taj bi nacin procjenjivanje njihovog rada od strane obitelji, dalo mogucnost trazenog direktnog uvida u kvalitetu bilo cijeg rada, u ovom primjeru czss, i poboljsanja zastite obitelji i djece.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

nisam imala namjeru nikoga uvrijediti,ali bože moj,istina boli. mislim da je i svrha ove teme reći istinu.stoga,zašto ne imenovati osobe zaslužne za nešto?možda se jednom netko nađe baš u prostorijama navedenih centara...iako mislim da ne bi bilo loše navesti i negativce,samo ako nije predugi popis...

ja bi prva voljela da sam znala tko od djelatnika czss prvo pita kako ste,kako su djeca, jel vam mogu kako pomoći,te takve riječi provede u djelo. a da sam bar znala na koga se ne isplati gubiti vrijeme...kao na tetu iz mog nadzora...zovem već tri tjedna za jedno izvješće i danas kad sam otišla osobno saznam da je ona otišla na godišnji i zaboravila napisati...a sud drugi tjedan...pa da poludiš!!!bang,bang,bang....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kako kazu neke sluzbe, kada nazovete broj pa prije ukljucenja operatera cujete:

"U cilju poboljsanja kvalitete nasih usluga, skrecemo vasu pozornost da slijedeci razgovor moze biti sniman;"

i smatra se da je to dobar pristup.

Zasto tako ne bi bilo i u drugim djelatnostima pa i javnim sluzbama? Namjerno ne govorim o pravnoj odgovornosti jer nju treba tek utvrditi a onda i dokazati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Što reći da današnji primjer, za koji odgovorno tvrdim da je istinit: posredovanje, ogroman grad, na dostavljenu odluku suda o posredovatelju u czss-u odgovore kako je psiholog već par mjeseci na bolovanju, team nemaju, već 150 predmeta čeka, nek stanu u red i čekaju da se vrati zaposlenik privremeno nesposoban za rad, što prema bolesti o kojoj se radi (čak je rečeno i kojoj) neće biti tako skoro? Piše li negdje da je zakonski rok 3 mjeseca ako netko nije na bolovanju, ako nije gužva, ako je bioprognoza povoljna ili što?

:kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Persevera je napisao:

U postu br. 2 pahuljicazg analizira rad czss i istice izuzetno kvalitetan pristup u dugom vremenskom razdoblju. S druge strane u jednom trenutku, kako kaze, nisu reagirali glede nasilja jer nisu imali zakonsko uporiste. Da li je to bilo prije ovih novih izmjena u pogledu obiteljskog nasilja? Pretostavljam da jest, no bilo bi zanimljivo, ako je moguce, saznati da li se u dugom vremenskom razdoblju nesto bitnije mijenjalo u radu czss (iz iskustva pahuljicazg) glede njihovog nacina rada, sastava timova, i ako je moguce moze li se znati da je to uvijek bio isti czss?

Iako ni na koji nacin nemam razloga pratiti rad czss u mom privatnom zivotu, izuzetno cijenim ova iskustava i mislim da oni dragocjena svim onima koji su u situaciji direktne zavisnosti od rada czss. Kada bi se paznja sireg kruga gradjana usmjerila na rad czss, uvjerenja sam da bi to preslo okvire odnosa cczs - obitelji - sud - strucne sluzbe.

Na taj bi nacin procjenjivanje njihovog rada od strane obitelji, dalo mogucnost trazenog direktnog uvida u kvalitetu bilo cijeg rada, u ovom primjeru czss, i poboljsanja zastite obitelji i djece.

 

Kao što sam napisala, korijeni moje suradnje sa CZSS-om sežu u prošlo tisućljeće, kada se nasilje u obitelji nije ni na koji način sankcioniralo, a događalo se i da mi policajci pozvani na intervenciju održe predavanje na temu kogihvragauopćezovemkadmievidentnonevirisjekiraizglave; od onda do danas puno se toga izmjenilo.

Radilo se konkretno o dva ureda centra, uredu črnomerec i uredu susedgrad. Koliko mi je poznato, niti jedan od tih timova više ne postoji u onom sastavu u kojem su bili kad smo se intenzivno družili s njima: prva psihologinja koja se bavila našim slučajem otišla je u ured novi zagreb, socijalna radnica u ured maksimir, dvije psihologinje više i ne rade na centru (jedna je u uredu pravobraniteljice, druga se bavi djecom sa smetnjama u razvoju), a za ostale članove timova ne znam. Službeno kontaktiram jedino još s pravnicom i socijalnom radnicom (više s pravnicom) ureda črnomerec (također nisu članice onog prvog tima koji se najviše potrudio oko nas), i naravno, s tetom s nadzora, koja nam nakon silnih godina još malo dođe skoro kao član obitelji, koja nikad i nije bila djelatnica centra, nego vanjska suradnica, također psihologinja, s dugogodišnjim radnim iskustvom (uglavnom se bavila maloljetnim delikventima).

Moje iskustvo uljeva nadu...

 

Ali, moje je iskustvo, izgleda, rezultat puke sreće, jer:

 

nedavno sam čula priču iz druge ruke kako su jednog oca koji je došao tražiti pomoć u ured susedgrad zbog psihičkog zlostavljanja djece od strane njihove majke otprašili uz izgovor da oni ništa ne mogu i da to nije njihov posao

čula sam i priču kako su uredi zatrpani predmetima koje odrađuju kao na traci, jer im se ne daje dovoljno vremena da ih kvalitetno obrade, niti im se dopušta da zaposle još ljudi

čula sam i da ima toliko slučajeva pedofilije, da za one "normalne" slučajeve, gdje se supružnici "samo" svađaju i lagano prepucavaju preko djece na centrima nemaju niti vremena, niti ljudi, a niti volje za bavljenje njima.

 

pa mi se nameće nekoliko zaključaka:

1. kvaliteta odrađenog posla na centru rezultat je jedino dobre volje i profesionalnosti pojedinaca, a nikako sustavne politike rada i dobre organizacije ureda centara; kome ćete dopasti u ruke, ovisi samo o tome koliko je sretna zvijezda ispod koje se nalazi općina u kojoj stanujete

da situacija bude gora, izuzeće pojedinog ureda centra u današnje vrijeme praktički je nemoguće dobiti, što nikako ne može biti u redu: ako možemo promijeniti liječnika s kojim nismo zadovoljni, pa i ispisati dijete iz škole s čijim nastavnicima nismo zadovoljni, ne vidim zašto su nam ovdje uskraćena ista prava, ili nam je njihovo ostvarivanje toliko komplicirano, da radije odustajemo od njih

2. izgleda da dobri i kvalitetni pojedinci uglavnom izgore na tom poslu i pobjegnu glavom bez obzira; preostali ili nisu dorasli svom poslu, ili su u njega zalutali, ili su s vremenom odustali, ili se niti uz najbolju volju ne mogu kvalitetno nositi s velikim brojem predmeta

3. i nije sve do centra, ima nešto trulo i u ministarstvu

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dok se s jedne strane svi zaklinju u dobrobit djece, a sa druge strane imamo učestale pojave kakve su opisane na ovom portalu/temi stvari će jako sporo ići na bolje.

Koliko je zaposlenih izgubilo svoj posao zbog neodgovarajućeg obavljanja i zanemarivanja istog ili kršenja zakona/prava djece?

Zar treba da se roditelji međusobno tužakaju i zatrpavaju sudove i međusobno stvaraju loše odnose (što sigurno nije najbolje za djecu) kada se dosta, ako ne i sve može riješiti ispravnim i pravovremenim postupanjem centra, suda, pravobraniteljstva i policije?

Sve to iscrpljuje i državu i roditelje, a što je najgore i djecu.

Zar ne bi bilo stvarno bolje da se i obavi postupak mirenja i/ili bračnog savjetovanja, možda bi se tu i tamo smirile strasti u pokojoj obitelji. Tamo gdje ne bi, možda bi bilo jednostavnije nastaviti poslijebračni život na dobrobit djece.

U pojedinim stavkama ne samo što zakon nije odgovarajući, nego je možda još veći problem što se ne provodi.

Kao što je netko već napisao treba imati sreće da se naiđe na entuzijaste u centrima, sudovima i policiji.

A čini mi se da to nije stvar koja bi trebala ovisiti o sreći nego o ispravnim i pravovremenim procjenama i odlukama stručnjaka!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Najcrnja socijalna situacija u R. Hrvatskoj iznosi ovakva:

- Svaki treći brak se u R Hrvatskoj raspada, a brojka svaki drugi već dostiže u Zagrebačkoj županiji. Najveći broj raspadnutih brakova je Katoličke vjeroispovjesti!

- 80-90 posto obitelji ne dobivaju uredno sredstva za uzdržavanje djeteta.

- Nasilja i intervencije policije po pitanju obiteljskih razmirica smo najviši u Europi!

- Broj samoubojstava u R. Hrvatskoj, bilo zbog nerješenih ekonoskih, statusnih, socijalnih, inih... problema je skoro najveći u Europi. Prednjači Litva i Mađarska.

- Broj evidentirano napuštene djece u razvedenim brakovima u R. Hrvatskoj je alarmantan, te EU ne želi razgovarati sa R. Hrvatskom po pitanju prijema u EU, dok se ne riješi pravosuđe i korupcija u pravosuđu.

- Socijalna i ekonomska situacija u obitelji je sve teža i prijeti kolaps financijske strukture u obitelji koji su se duboko zadužili deviznom klauzulom putem banaka (prema rječima Rohatinskog - Guvernera HNB-a).

- Broj evidentiranih djece alkoholičara, narkomana i ovisnika od razno-raznih opijata je zastrašujući. (Ovdje prednjači Split na prvom mjestu)!

- Nasilje u školama su učestali, a razbojstva i maloljetničke delikvencije u drastičnom je porastu.

 

Ima li ovdje posla za CZSS??? :propovjeda:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ako dopustite još malo kritike na rad czss.

u mom opisanom slučaju u kojem več pomalo imam utopljeničku ulogu žalba na odluku suda u privremenoj mjeri o kontaktzima s ocem je uvažena te se stvar vrača na ponovno razmatranje. ok, oni smatraju unatoč psihijatrijskom nalazu,svjedočenju, da nema potrebe za nadzorom nad susretima pa ni u početku.pa ni činjenica da ih otac nije došao vidjeti punih godinu dana možda ne ukaže na potrebu za nadzorom ali ja sam htjela unaprijed prikupiti sve potrebno za sud.i tako sam se obratila našoj teti i czss,koja je btw voditelj nadzor nad roditeljskom skrebi radi ostvarivanja prava djeteta na kontakte s ocem(djece). lijepo sam je zamolila d ami složi izvješće o njegovim dolascima tj.nediolascima te o ponašanju za vrijeme nekadašnjih susreta kojima je ona bila prisutna(više fizički nego psihički).

gđa se složila sa mnom i obećala traženo te sam ja mirno spavajući dočekala i taj sud...

no dan prije kad sam došla na czss, nje nema jer je na godišnjem a nikakve papire nije ostavila na moje ime.koma.ok,znači ona je zaboravila,njoj nije bitno. a da ja zaboravim dovesti djecu...?mislim...

but,never mind..jer kako to kod mene uvijek biva rasprava je odgođena i to brzojavom jutro uoči dogovorenog termina...šok z ašokom. a teta iz nadzora se nikako ne može javiti na telefon kad je zovem...nekome je neugodno???

samo me zanima-ja sam medicinska sestra, pa da me pacijent zamoli kakv lijek a ja zaboravim...i on u to vrijeme padne u fibrilaciju jer eto trebao je nešto za srčani ritam... ak mi bude neugodno da ne ulazim u sobu???i tako bi došli po njega,samo s kolicima...za mrtvačnicu...

nije fer,samo to kažem.nije fer

za nikog ih nije briga mi smo samo brojevi...i to ako nas ne zagube negdje...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Čisto kao zanimljivost, light verzija štiva nalik spomenutim predhodnim pričama, izvješće za 2007. godinu- što bi značilo podaci o zbroju onih kojima je u nekom trenu "voda došla do grla" linkom ovdje.

 

Uz par naznaka, nasumce citiranih iz linkanog dokumenta:

 

"...Prema prijavama stranaka, centri za socijalnu skrb, tumačeći kako je zbog isključive nadležnosti sudova u donošenju odluka rješavanje spornih situacija izvan njihove nadležnosti, upućuju roditelje na sudove, ne pokušavajući metodama stručnog savjetodavnog rada i mjerama obiteljsko-pravne zaštite, koje su im ostavljene u nadležnosti, pomoći u razrješenju nastale situacije..."

 

"...Kao što je bilo istaknuto i u ranijim izvješćima, i nadalje je velik broj problema u radu centara za socijalnu skrb vezan uz nedovoljan broj stručnih djelatnika, nedovoljnu edukaciju i stručnu podršku nadležnog tijela, a što u određenom broju slučajeva dovodi do nedovoljnog angažmana te površnih i pogrešnih procjena. Kako ovakva situacija traje već niz godina, bez izgleda za njezino rješavanje, stranke osjećaju izuzetan otpor kad ih se upućuje na centar kao mjesto gdje bi trebali naći odgovore na svoja pitanja i mjesto na kojem će dobiti pomoć u rješavanju problema..."

 

"...Navedene su preporuke u velikom broju slučajeva bile prihvaćene, no nije zanemariv niti broj preporuka koje su bile ignorirane..."

 

"...Iz prijava stranaka često je razvidno nepostupanje u skladu s navedenim člankom, tj. nepoštovanje prava djece koja proizlaze iz članka 12. Konvencije o pravima djeteta..."

 

"...Sva su nadležna tijela (osim Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi od kojeg do pisanja ovog izvješća nismo primili povratnu informaciju) poduprla ovu inicijativu Ureda..."

 

itd...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

ovo će biti malo poduži topic ali vjerujem mnogima nada da će rješiti svoje probleme.

pa da počnem... oni koji prate forum možda me znaju od prije ali ovo je ukratko ono što se meni događalo.

moj bijeg s djecom od kuće.

javljanje na czss, policiju.

sudovi oji traju u beskonačnost, silni obilasci czss i mnogobrojni kontakti s djelatnicima istog.

mom su suprugu određeni kontakti pod nadzorom u czss i isprva je funkcioniralo, ali su se nakon nekog vremena gđe pobunile da nema tko raditi svaku drugu subotu po dva sata plačeno, pa su predložile sudu da bi se djeca ipak dala na kontakte vikendom k suprugu u kuću. cijenjeni inače ima dijagnozu psihajtra,sudskog vještaka i par dana iza tog izvješća czss koje je predano sudu u brakorazvodnoj parnici, bio je njegov zadnji dolazak na centar i zadnji kontakt s djecom. tome će uskoro godina dana.

ne moram napominjati da isti za djecu ni ne pita, ne da njihove osobne stvari ali se uporno žali na odluke pa tako i na razvod,povjeravanje, susrete, i naravno uzdržavanje koje nikad nije ni lipe uplatio.

kad sam se već dotakla uzdržavanja, ono nije dosuđeno nego tek godinu dana iza početka razvoda, na posljednjoj raspravi razvoda, privremenom mjerom, zaostaci i obaveza uzdržavanja.

moja odvjetniaca je malo zaštekala pa se ovrha nije odmah predala i djeca još uvijek nemaju ništa od toga.

obraćala sam se centru na svakom koraku i surađivlal daleko više nego što sam trebala. bili su informirani o svakom mom koraku, raspravi, promjenama, čak sam radi djece tražila i njihovog psihologa.

nedavno sam se našla u vrlo neugodnoj situaciji. kako sam sad na porodiljnom dopustu i primam nakandu, šokirala sam se kad sam shvatila da sam ostala bez trećine svojeg porodiljnog, što je meni sa četvero djece i kreditom za kuću jako puno.

radi se o ovrhi za neplačeni kredit.kredit sam podigla ja,uz hipoteku na kuću,iz braka, u kojoj je on ostao živjeti. i ne želi plačai.i opet sam se prestrašeno obratila czss-u ali nitko nije reagirao, svi se čude ali nitko ne može pomoće. kako sam se stvarno prepala za opstanak djece i obitelji počela sam tražiti sama izlaz.

već mi je bilo dosta czss-ovih neopravdanih odluka, čudnih pitanja, zaboravljivosti kad su u pitanju djeca, prešućivanja informacija i bespomoćnosti u njihovom krugu djelovanja. i obratila sam se ravno na ministarstvo!

gđa dorica nikolić.

mail poslan u nedj oko 23 h. u 8 ujutro odgovor da je primljen i da razmatraju,

u 15 h poziv s centra i zbunjene tete se čude mojem potezu jer ONE NISU ZNALE ŠTO SE DOGAĐA, NISAM TRAŽILA POMOĆ...

izbrojala sam svoje, sve dolaske, i pitanja te njihove odgovore tipa nas nije briga ko vam uzme s plače jer imate dohodak. nemate pravo ništa tražiti....

i lijepo sam pozvana na razgovor jer kako kažu, po nalogu ministarstva mi trebaju pomoć-zar im to netko treba naložiti?

navodno će mi odmah početi isplačivati privremeno uzdržavanje, a možda i isplatiti jednokratnu pomoć...

eto, nekom je zagorjelo pod petama...očito se sve može kad se hoće. a ja vam sutra javim što je bilo...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

eh prerano sam se ponadala da je czss-u prosvjetljena pamet. došla sam naime danas tamo jer su me zvale ali kad su trebale odobriti njima sugeriranu pomoć, odjednom zastoj.sad bi one to napismeno i gle čuda,nitko se ne sjeća kako se gđa koja ih je iz ministarstva zvala, zove...

i mene šalju doma s popisom papira koji im moram dostaviti ako hoću uopće probat idobiti jednokratnu pomoć, a ovaj dio staje. čak mi je rečeno da se strpim do pravomočnosti...!

rekle su nek saznam tko ih je zvao(JA) i ja sam si dala truda i nakon 2 sata i 50 brojeva pronašla tu osobu. javila sam u czss...ali ovo je već apsurd!

sutra moram ponovno zvati da vidim jesu li možda shvatile što se uopće događa?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 mjeseci kasnije...

evo me natrag na czss...

kako su mojem suprugu određeni susreti s djecom pod nadzorom u prostorima czss, određen je i nadzor nad roditeljskom skrbi u svrhu nadzora nad omogučavanjem susreta -meni. suprug ne dolazi na susrete već više od godinu dana, te se uporno oglušuje na pozive czss-a na ragovor. u jednom je telefonskom razgovoru izjavio da nema nmjeru dolaziti jer mu se ne radi toliki put za djecu, pa ako mu plate troškove-moda i dođe.

sve navedeno, pa i činjenice kako se uopće ne informira o stanju i potrebama djece, ne sudjeluje u iodgoju i uzdržavanju,kao i da uvelike zavlači s postupcima, danas je czss naveo pred sudom u postupku privremene mjere određeivanja susreta i sruženja,koja se eto odužila na godinu i pol...

isti czss na sve daje svoje mišljenje kako bi možda, unatoč svemu trebaloi dati da djecu odvede na vikend. ne smatraju nesuradnju i prijetnje tužbama naspram institucija nekim lošim pokazateljem i ne vide razlog da bi djeca trebala adaptacijski rok nakon tolikog vremena odvojenosti od oca. upoznati su i s maltretiranjem djece od istog, njegovim neodgovornim ponašanjem te nesređenim stambenim uvjetima ali eto- popuštaju i sami sebi pobijaju mišljenje...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija