Jump to content

molim hitno pomoć


diksi

Preporučene objave

Molim pomoć za prijatelja koji ima sljedeći problem(nema internet i materijalne mogućnosti da se savjetuje sa odvetnicima):

1992.za vrijeme rata u BIH,došla je kao izbjeglica u RH njegova sadašnja nevječana supruga.Živjeli su zajedno do neki dan 24.06.2008.g.kada je po nju došla Policija i odvela je u Ježevo,jer nema riješen pravni status u RH.U međuvremenu rodila je dijete koje sad ima 13g.Sad je ostao muž bez žene ,a djete bez majke ,zbog tih ne riješenih papira.Moj prijatelj i ona nisu se službeno vjenčali nego su samo živjeli skupa sve to vrijeme i djete se vodi na prezimenu prijatelja (domovnica i sve ostalo),a rodni list na materinjom prezimenu.

Problem je u tome što je ona u BH bila službeno vjenčana,i kad je napustila BH i kasnije nije kontaktirila sa tim suprugom jer je dobila informaciju da je isti poginuo.Tako da je onda počela živjeti sa spomenutim prijateljem u RH,gdje ima stalno prebivalište upisano u rješenje od policije(spominje neki rok od 6 mj).Imala je u RH izbjeglički karton koji je redovito potvrđivan.Kasnije se utvrdilo da je živ i da živi sa drugom ženom u BIH.

Ona ima svoj rodni list.

 

Pitanje što se može poduzeti i kome da se obrati da se ova situacija što prije riješi, jer je njegov sin odvojen sad od majke i porodica oštećena jer je spomenuta gospođa redovno privređivala u obitelji na način da je radila u poljoprivredi i pridonosila za život.

Djete jako pati i ne izvjesno je kada će se situacija riješiti.Prijatelj želi se sa njom vjenča ako bi to ubrzalo rješavanje problema,ako je to moguće.

Da li postoji mogućnost da dobije hrvatsko državljanstvo poslije toliko godina preživljenih u Hrvatskoj.

 

Unaprijed zahvaljujem.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sklapanje braka bi ubrzalo stvar, ali prije toga se ona mora razvesti. Najbolje bi bilo kad bi ona i taj njeni zakoniti suprug sklopili sporazumni razvod, odnosno sporazumni zahtjev za razvod predali u BIH (tamo su sad oboje, ići će brže) i sporazumno uredili svoje imovinskopravne odnose. E sad, vjerojatno postoji i druga mogućnost, ovo je samo jedna od njih. No za to bi trebalo pročitati Zakon o strancima (izašao je novi, ali je njegova nevjenčana supruga, napisali ste dobila prebivalište, prema starom?). Trebalo bi sad to malo pročačkati, evo ja ću pokušati malo prošvrljati danas u toku dana, no ukoliko ima netko tko je bolji u upravnom pravu od mene, neka slobodno odgovori.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ona je za sad još uvjek u Ježevu ,što će biti sa njom nitko ne zna .Pretpostavlam da će biti deportirana u BiH.

Mislim nije mi jasno da nema "ljudi" u ovoj državi kojima je život važniji od propisa.Odvojiti majku od djeteta ,to je za mene ravno zločinu.Podsjeća me drugi svjetski rat i poznate deportacije ljudi.

Djete je doma ,danaima ništa ne jede,muž je sav izgubljen (tko zna što može napravit sve radi tih hebenih papira...pa zar nisu tu ženu mogli ostaviti doma i da se hrani (sebe i svoju obitelj)kod kuće nego je sad država hrani u Ježevu ,a za to vrijeme svi pate.Da li postoji neki Vladin ured ili nešto tko bi mogao tu pomoći dok se pravna procedura ne sprovede...to može trajati godinama.Jer njen suprug ne mora dati sporazuman raskid braka..i što onda što će sve to vrijeme biti sa djetetom koje je jako vezano za majku.Da li itko od ove silne birokracije imalo o tome razmišlja što će se desiti i tko će snositi odgovornost ako se tome djetetu što desi....Onda će biti na televiziji i svi će prati ruke.Molim sve koji mogu na bilo koji način pomoći da pomognu.Nek mi daju brojeve telefona ili bilo što kome se možemo obratiti.Žao mi je ovog čovjeka ,a najprije djeteta.Učinit ću sve da im se pomogne.

Svjestan sam toga da postoji pravna proedura i da se sve to treba riješiti , da su i sami djelomično krivi što su se doveli u takvu situaciju,ali da li postoji ikakva mogućnost da ona bude doma i to rješava..da joj se da neki razuman rok da to rješi.Uglavnom da bude s djetetom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Evo da Vas sve, koji ste ovo čitali ili Vas ovo pitanje zanteresiralo obavjestim da je slučaj pozitivno riješen.Potrebna je bio samo odlazak oca i sina na pravu adresu...tj kod moćnog političara.... i sve je rješeno u roku 48 sati.Majka je vraćena doma..i sve rješava od kuće..što više dolaze službenici koji trebju rješiti potrebne papire njoj doma.Djetetu je pružena u međuvremenu psihološka pomoć u obiteljskom centru.

Žena je sad ponovo u obitelji ,radi i skrbi za istu..a birokrati rješavaju papire.

Sve je sretno završilo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija