Jump to content

radnik želi dati otkaz, kako mu pomoći?


daraI

Preporučene objave

radnik koji radi na neodređeno vrijeme želi dati otkaz zbog obiteljskih prilika.

Pitanje:

1. kako otkazati negov ugovor a da dobije naknadu s zavoda za zapošljavanje.

2. kako odrediti negovu otpremninu.

3. kako što povoljnije za radnika sve to odraditi, uključujući i otkazni rok.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

1. poslovno ili osobno uvjetovani redovni otkaz ugovora o radu od strane poslodavca. U slučaju poslovno uvjetovanog otkaza za poslodavca postoji ograničenje o roku 6 mjeseci zabrane zaposlenja na istom r. mjestu, ali je to, prema osobnom saznanju, najčešća praksa kada se želi radniku omogućiti naknada za vrijeme nezaposlenosti. Moguće je ostvariti pravo na naknadu i u sl. sporazumnog prekida ugovora o radu, ako je radni odnos prestao zbog premještaja bračnog druga u drugo mjesto prebivališta ili spajanja obitelji nakon zaključenja braka, ukoliko su to obiteljske prilike o koje navodite ( sumnjam?).

2. Ukoliko mu odlučite otkazati, a ima više od 2 godine r. staža, otpremnina po ZR - u je određena u visini ne manjoj od 1/3 prosječne mj. plaće u prethodne tri mejseca prije prestanka r. odnosa, s tim da ukupan iznos ne može biti veći od iznosa šest prosječnih mj. plaća ( prosjek određen prema plaći koju je primao u posljednja tri mjeseca rada). Kolektivnim ugovorom, samim ugovorom o radu ili pravilnikom o radu otpremnina može biti određena i drugačije tako da svakako provjerite ove akte, ukoliko ih imate.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

severus, riječ je o radniku koji želid ati otkaz.

 

ako se ne možete dogovoriti s poslodavcem da vam da redoviti otkaz - gdje je razlog otkaza tehnološki višak, morat ćete vi njemu dati izvanredan otkaz, ali on mora biti debelo obrazložen (morate navesti sve loše mane poslodavca zbog kojeg mu dajete otkaz ako želite naknadu s burze). i on se mora dati u roku od 15 dana od saznanja za činjenicu zbog koje nastavak radnog odnosa više nije moguć.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija