Jump to content

Molim Vas za hitnu pomoč


irenatomo

Preporučene objave

Poštovani,

 

primljena sam u radni odnos kao administrator i trgovac 17.03.2008.godine, u početku je sve bilo super, nije mi smetalo ni što šef ima 66 godina i šefica 62, ali mislila sam, nema veze, preživjet ću ja i to, mlada sam, želim učiti….

Na razgovoru je bio usmeni dogovor da mi je plača 3.000,00 kn neto, i s tim sam se s oduševljenjem složila, no prvi mjesec moram biti na 2.000,00kn, tj.prvi mjesec mi je „probni rok“… nakon prve plače dok sam sastavljala ponovno ugovor o radu, upitala sam šeficu jel da stavim na neodređeno vrijeme, na što mi je ona rekla da ne jer nezna da li će prodati poduzeće, pitala sam za plaču, a za nju mi je bilo obrazloženje da neće biti 3.000,00 jer neznam napamet cijene od 200-tinjak artikala u prodavaonici.

Prešla sam i preko toga, no onda je došao rok za završni račun, nije ga imao tko napraviti, a ja (glupača) sam ponudila mamu (koja radi u knjigovodstvu već 25 godina) da ga napravi, to su s oduševljenjem prihvatili, iako je to bilo na crno, naravno napravila je obračun i za prva 3 mjeseca ove godine, i za to nije dobila ni lipe.

No, ne pišem Vam zbog toga, moj je problem što već gubim živce na poslu, šef je imao na sebi poduzeće koje je zatvorio prošle godine, i tada je otvorio novo (u kojem sam ja zaposlena), ali njega još muči kako su njegovi bivši zaposlenici upropastili poduzeće (navodno je inspekcijom utvrđeno 400 tona robe manjka), te se zbog toga iživljava na svojoj ženi (mojoj šefici i meni), nedavno je u napadu bijesa razvalio vrata od ureda, pobacao sve s stola…dalje da ni ne pričam. Jučer se je počeo i na mene derati kako sam nesposobna da sam glupa, itd., i počela sam razmišljati o izvanrednom otkazu, no neznam na koji način da ga dam jer je moja prethodnica to učinila i zaradila nekoliko šamarčina od njega!?!?

Samo da još spomenem, zvala sam svoju savjetodavku na birou, rekla joj sve spomenuto i kaže da je on na listi crnih zaposlenika!!

Što da radim, želim otići od tamo jer me je strah biti u njegovom prisustvu!!

 

Imam li pravo na naknadu s biroa (imam 7 mjeseci radnog staža u godini dana)??

 

 

Unaprijeh hvala, Irena

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uvjeti za ostvarenje prava na novčanu naknadu za nezaposlenost propisani su odredbama čl. 30. do 51. zakona. Mnogi su detalji uvjetovani rokovima, pa treba pozorno čitati svaki dio zakona i paziti da se zbog nekog propusta ne ostvari ili izgubi to pravo. Navest ćemo najbitnije odredbe ili u zagradi dati dopunsko objašnjenje, i to kako slijedi:

 

Članak 30: (1) Pravo na novčanu naknadu stječe nezaposlena osoba koja u trenutku prestanka radnog odnosa ima najmanje 9 mjeseci rada u posljednja 24 mjeseca. (Objašnjenje: Dakle zaposlenje ne mora biti neprekidno pa se taj uvjet može ispuniti kao i svi prekida zaposlenja.)

 

(2) Kod utvrđivanja prava na novčanu naknadu godina rada smatra se vrijeme od 12 mjeseci, a rad kraći od punog radnog vremena preračunava se na puno radno vrijeme. (Objašnjenje: To znači da ako netko radi npr. samo pola radnog vremena od 4 sata dnevno, tada se kao godina rada računa tek vrijeme provedeno na radu 24 mjeseca.)

 

(3) Iznimno od odredbe stavka 1. ovoga članka, pravo na novčanu naknadu stječe žena koja u trenutku prestanka radnog odnosa ima dijete koje nije navršilo godinu dana života. (Objašnjenje: U slučaju da majka djeteta mlađeg od godinu dana ostane bez posla, ostvaruje pravo na novčanu naknadu iako ima manje od 9 mjeseci rad.)

 

(4) Osoba iz stavka 3. ovoga članka pravo na novčanu naknadu može ostvariti ako ispunjava sve druge uvjete utvrđene ovim zakonom i ako pravo na novčanu naknadu ne ostvaruje prema drugim propisima.

 

(5) Kao vrijeme provedeno na radu iz stavka 1. ovoga članka, smatra se vrijeme obveznog osiguranja po propisima o mirovinskom osiguranju ostvareno na temelju radnog odnosa u Republici Hrvatskoj i vrijeme koje je radnik proveo na bolovanju, odnosno porodnom dopustu nakon prestanka radnog odnosa, odnosno službe, ako je za to vrijeme primao naknadu plaće prema propisima o zdravstvenom osiguranju. (Objašnjenje: Ako je netko bio osiguran temeljem ugovora o djelu, ne može temeljem toga rada ispunjavati uvjete prethodnog staža potrebnog za priznavanje novčane naknade.)

 

Članak 31: (1) Pravo na novčanu naknadu stječe nezaposlena osoba ako se prijavi zavodu i podnese zahtjev u roku od 30 dana od dana prestanka radnog odnosa, prestanka bolovanja, odnosno porodnog dopusta nakon prestanka radnog odnosa.

 

(2) Nezaposlena osoba koja iz opravdanog razloga propusti rok za prijavu iz stavka 1. ovoga članka, može se prijaviti i podnijeti zahtjev zavodu u roku od 8 dana od dana prestanka razloga koji je prouzročio propuštanje roka, a najkasnije 60 dana od propuštanja roka iz stavka 1. ovoga članka.

 

Članak 32: Pravo na novčanu naknadu nema nezaposlena osoba kojoj je radni odnos prestao: (1) zbog toga što je otkazala radni odnos, osim u slučaju izvanrednog otkaza ugovora o radu uzrokovanog ponašanjem poslodavca, (Objašnjenje: Ako je radnik kriv za takav otkaz, tada nema pravo na naknadu.)

 

(2) pisanim sporazumom o prestanku radnog odnosa, (Objašnjenje: Radnici koji prihvate sporazumni prekid radnog odnosa nemaju pravo na naknadu.)

 

(3) zbog toga što nije zadovoljila na probnom radu ili nije zadovoljila tijekom pripravničkog, odnosno vježbeničkog staža, odnosno nije u propisanom roku položila stručni ispit,

 

(4) zbog povrede obveza iz radnog odnosa (otkaz uvjetovan skrivljenim ponašanjem radnika) kao i zbog teške povrede radne obveze (izvanredni otkaz), odnosno službene dužnosti, (Zato kada radnik dobije izvanredni otkaz zbog njegove navodne krivnje, a smatra da je takav otkaz neopravdan, treba odmah uložiti prigovor poslodavcu i kasnije nastaviti sudski postupak za zaštitu svojeg prava.)

 

(5) zbog izdržavanja kazne zatvora duže od 6 mjeseci, izrečene mjere sigurnosti ili zaštitne mjere u trajanju dužem od 6 mjeseci.

 

Članak 33: Nezaposlenoj osobi kojoj je prestao radni odnos pisanim sporazumom, iznimno pripada pravo na novčanu naknadu ako je radni odnos prestao zbog: 1) premještaja bračnog druga u drugo mjesto prebivališta u skladu s posebnim propisima, 2) spajanja obitelji nakon zaključenog braka i time uvjetovane promjene mjesta prebivališta, 3) promjene mjesta prebivališta iz zdravstvenih razloga, a na temelju mišljenja zdravstvene ustanove koju određuje ministar nadležan za zdravstvo.

 

Članak 36: (1) Novčana naknada pripada nezaposlenoj osobi u trajanju od: 1) 78 dana ako je provela na radu od 9 mjeseci do 2 godine, 2) 104 dana ako je provela na radu više od 2 godine, 3) 130 dana ako je provela na radu više od 3 godine, 4) 156 dana ako je provela na radu više od 4 godine, 5) 182 dana ako je provela na radu više od 5 godina, 6) 208 dana ako je provela na radu više od 6 godina, 7) 234 dana ako je provela na radu više od 7 godina, 8) 260 dana ako je provela na radu više od 8 godina, 9) 286 dana ako je provela na radu više od 9 godina, 10) 338 dana ako je provela na radu više od 10 godina, 11) 364 dana ako je provela na radu više od 15 godina, 12) 390 dana ako je provela na radu više od 20 godina.

 

(2) Nedjelje se ne računaju u broj dana za koje nezaposlenoj osobi pripada novčana naknada.

 

(3) Nezaposlena osoba (muškarac) koja je provela na radu 35 godina, odnosno nezaposlena osoba (žena) koja je provela na radu 30 godina, ima pravo na novčanu naknadu sve do ponovnog zaposlenja, odnosno nastupanja okolnosti iz članka 41. ovoga zakona.

 

(4) Nezaposlenoj ženi iz članka 30. stavka 3. ovoga zakona novčana naknada se utvrđuje najduže do godine dana života djeteta.

 

(5) Za utvrđivanje trajanja prava na novčanu naknadu iz stavka 1. i 3. ovoga članka u vrijeme provedeno na radu uračunava se vrijeme obveznog osiguranja po propisima o mirovinskom osiguranju ostvareno na temelju radnog odnosa u Republici Hrvatskoj i vrijeme koje je radnik proveo na bolovanju, odnosno porodnom dopustu nakon prestanka radnog odnosa. ako je za to vrijeme primao naknadu plaće prema propisima o zdravstvenom osiguranju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hm................

kao prvo nemate pravo na naknadu sa biroa...jer u kontinuitetu morate imati 9 mjeseci.. Nisam skužila koliko ukupno imate radnog staža, jer i o tome ovisi naknada, pa molim za odgovor.

 

Za izvanredno otkazivanje vam je rok 15 dana, a ukoliko sami otkazujete ugovor o radu onda sigurno nećete dobiti naknadu na birou.

 

Izvanredni otkaz možete dati,.....a šamrčinu neka gospodin da sam sebi.... Imate li ikoga iza sebe, prijatelja, muža ili nekog da bude s vama kad budete predavali otkaz...jer tada se dotični poslodavac neće sigurno usuditi dati vam šamar...

 

S pravne strane, ne znam koliko vam baš mogu pomoći, osim da odete s takvog posla, jer smatram da za plaću koju dobivate ima još milion poslova u kojim sigurno nećete biti poslodavac nad vama koji će vam prijetiti udarcima i od kojeg nećete imati straha. Poslodavac kod kojeg ste sada je oćito sam sebi najveći problem i zato otiđite.....

sretno :palac:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija