Jump to content

susjedovi prozori


mivanam

Preporučene objave

živim u ulici u kojoj prevladavaju dvorišni stanovi. mi smo rijetki koji imam kuću i veliko dvorište. ta naša kuća je 20.-ak godina u našem vlasništvu, međutim mi smo kad smo je kupili živjeli u stanu. taj stan smo prodali, i sad već jedno 4 godine živimo u kući. problem je taj što niz cijeli vrt susjedi imaju pogled na nas. dakle, nije u pitanju susjed, već množina. 5 prozora od 5 obitelji. bezbroj puta se dogodilo da nam naprimjer,dođu prijatelji, a oni se ni dva metra od nas nasade na prozor i bez imalo stida bulje u nas. a da ne pričam o svađama, glasnoj glazbi....zvali smo policiju, svi kažu da smo nemoćni jer su ti prozori već tu 10-ak godina...pa zar je moguće da ne mogu imati nimalo privatnosti u vlastitom dvorištu i ne slušati svako veče kako netko ima obiteljske razmirnice? molim vas, pomozite....hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pogledajte u Prostorni plan uređenja vašeg mjesta, pa pošto su prostorni planovi većinom slični, evo prostornog plana mog mjesta koji govori o susjedovim prozorima.

 

Detalje vidite ovdje:

 

St. 2.2.1 MJEŠOVITE ZONE NAMIJENJENE PRETEŽNO STANOVANJU

 

Članak 20. SMJEŠTAJ GRAĐEVINE NA PARCELI

 

Slobodnostojeće građevine se grade na udaljenosti od 3,0m od bliže susjedne (dvorišne) međe.

 

Jednom svojom stranom slobodnostojeća građevina se može smjestiti i na manju udaljenost od 3,0 m od međe, ali ne na manju od 1,0 m, i to u slučaju da smještaj građevine na susjednoj parceli omogućava postizanje propisanog razmaka od 4,0 m između građevina.

.

 

Iznimno od stavka 1. i 2 ovog članka, udaljenost građevine od međe može biti i manja od 1,0 m, ali samo u slučaju zamjenske izgradnje, dogradnje i nadogradnje postojećih građevina koje su već izgrađene na udaljenosti manjoj od 1,0 m, pod uvjetom da se poštuju ostali uvjeti iz Plana, a osobito u pogledu međusobnog razmaka susjednih građevina.

 

 

Na dijelu građevine koja je izgrađena na udaljenosti manjoj od 3,0 m od susjedne međe, ne mogu se projektirati niti izvoditi otvori, osim u slučaju kad je susjedna parcela javna zelena ili prometna površina.

 

 

Otvorima u smislu stavaka 4. ovog članka ne smatraju se fiksna i otklopna ustakljenja neprozirnim staklom maksimalnih dimenzija 60x60 cm, dijelovi zida od staklenih opeka, ventilacijski otvori maksimalnog promjera 15 cm, a kroz koji se ventilacija odvija prirodnim putem

 

 

Btw, policija i susjedovi prozori nejdu skupa, jer gledanje prozora i susjeda na njima me predstavlja narušavanje zakona o JRM.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

imamo i mi jedno pitanje vezano uz ovu temu.

kupili smo kuću. parcela je dio nekadašnje parcele koju su podjelile sestre nakon smrti roditelja. dakle, naša je kuća starija, sagrađena prije 30 tak godina, a drugi, susjedni dio parcele je od sestre naše prodavateljice. oni su na toj parceli širine 10 m(pola od nekadašnje) sagradili 95 kuću kojom su se odmakli od treće njima susjedne parcele za pola m. s naše pak strane imaju od kuće do ograde 3 m.taman za prolaz auta. i na tu stranu tri prozora. sve je bilo ok dok nismo doselili i oni su pozvali mjernike, već kad su napola zagradili svoj dio. mjernik jepozvao nas, i rekao da s ogradom idu po našem. nismo radili buku. dakle, ograda je sad polukružno na našem djelu, s time da zaobilazi njihovu septičku jamu, što je očito i bio razlog njihovog posvajanja teritorija. sepštička je sad na rubu ograde, koja je za 1,5 m na našem. a uz sve se pojavljuju scene iz prethodnog posta- čim netko dođe oni su na prozoru. imamo i četvero djece i čim djeca izađu u vrt, a dolsze u 4 h iz vrtića, susjedi " ne mogu spavati" i djeca se ne mogu igrati.

na sve, oni nemaju kućni broj, a mislim da su i prijavljeni na našu adresu( to je nekad bila susjedina adresa).što se uopće može poduzeti i kako. gdje provjeriti jesu li gradili bespravno?

i još nešto kad sam se ovako raspisala. prijete nam da će pozvati inspekciju ako budemo išta gradili, jer mi namjeravamo dograditi kuču radi djece. a njihova ?

hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija