Jump to content

Redovito plačanje alimetacije?!


Taga

Preporučene objave

Izvinjavam se unaprijed ako ću postaviti pitanje koje je već obrađeno na forumu, ali brzinskim pregledavanjem nisam naišla na zadovoljavajući odgovor.

Kako prisiliti bivšeg supruga na redovito plačanje alimentacije?

Plača je naime kako se sjeti,premda ima redovite i pristojne prihode, obično u zakašnjenju po 2 mjeseca, a kada dođe vrijeme za ovrhu brzinski plati preostale ratu,dvije,tri. Kako ja, pretpostavljam i ostali, imam tu cifru ukalkulianu u mjesečni proračun,često se dešava da krajem mjeseca ostajemo "kratki" za hranu i sl. potrebe. Prisiljena sam tako raditi i prekovremeno i biti sretna dok postoji ta mogučnost, te sve manje biti s djecom, da ne pričam o podjeli nekretnina do kojih ne mogu doći jer on odugovlači i spriječava na sve načine da dođem do mojeg djela stečenog u braku.

Da ne kukam i očajavam dalje unaprijed zahvaljujem na odgovoru.

Pozdrav

Taga

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pa ja bih otišao u CZSS sa izvodom iz matične knige rođenih Vašeg djeteta, te sa kopijom dosadašnjih uplata alimentacije i konzultirao se sa pravnom službom Centra. Za neredovito plačanje alimentacije možete podići tužbu, a i nerješeno imovinsko-pravni odnosi se rješavaju tužbom na Sudu! Taj naputak bi trebali dobiti od pravne službe Centra, gdje bi Vam oni čak trebali besplatno napisati tužbu za neredovito plačanje alimentacije za Vaše maloljetno dijete.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

slažem se s Fikusom, jer prema čl.235. st.1 :

 

Centar za socijalnu skrb dužan je voditi očevidnik odluka o uzdržavanju djece

koje mu dostavlja sud prema članku 300. stavku 2. i nagodba sklopljenih u centru za

socijalnu skrb prema članku 230. ovoga Zakona.

 

Što bi značilo da CzSS nakon 6 mjeseci od primitka sudske odluke tj. sklapanja nagodbe dužan je provjeriti ispunjava li osoba svoju obvezu redovito i u cjelosti te poduzeti potrebne mjere za zaštitu djetetovih interesa.

CzSS može tražiti ovrhu o uzdržavanju djeteta (čl.234, st.2) i MORA OSIGURATI sredstva za privremeno uzdržavanje djeteta kad njegov roditelj ne ispunjava tu obvezu dulje od 3 mjeseca (čl.352. ObZ)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Obzirom da ste razvedeni imate presudu kojom je određena obveza uzdržavanja vašeg supruga, prema tome imate ovršnu ispravu temeljem koje možete pokrenuti ovršni postupak, primjere ovršnih prijedloga možete naći na internetu.

Slažem se da se trebate obratiti centru za socijalnu skrb budući je centar dužan u ovakvom slučaju poduzeti potrebne mjere za zaštitu djetetovog interesa.

 

Pokušajte razgovarati s bivšim suprugom da se uzdržavanje isplaćuje putem administrativne zabrane.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

seven je napisao:

Obzirom da ste razvedeni imate presudu kojom je određena obveza uzdržavanja vašeg supruga, prema tome imate ovršnu ispravu temeljem koje možete pokrenuti ovršni postupak, primjere ovršnih prijedloga možete naći na internetu.

Slažem se da se trebate obratiti centru za socijalnu skrb budući je centar dužan u ovakvom slučaju poduzeti potrebne mjere za zaštitu djetetovog interesa.

 

Pokušajte razgovarati s bivšim suprugom da se uzdržavanje isplaćuje putem administrativne zabrane.

 

Napisala je da obično plati pred ovrhu... :-)

 

Ova ideja sa administrativnom zabranom mi mogla funkcionirati... treba probati... opet, ovisi u kakvim ste odnosima sa suprugom.... :misli:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

plawusha je napisao:

... i MORA OSIGURATI sredstva za privremeno uzdržavanje djeteta kad njegov roditelj ne ispunjava tu obvezu dulje od 3 mjeseca (čl.352. ObZ)

Zakon*

Članak 352.

Ako roditelj koji je na temelju pravomoćne sudske odluke ili nagodbe sklopljene pred centrom za socijalnu skrb dužan pridonositi za uzdržavanje djeteta, ne udovoljava svojoj obvezi duže od tri mjeseca, centar za socijalnu skrb dužan je na prijedlog drugog roditelja ili po službenoj dužnosti, ako ocijeni da bi zbog toga bilo ugroženo uzdržavanje djeteta, poduzeti mjere da se osiguraju sredstva za privremeno uzdržavanje sve dok roditelj – obveznik uzdržavanja ne počne ponovno udovoljavati svojoj obvezi.

 

*Zakon o izmjenama i dopunama

Članak 352. mijenja se i glasi:

»(1) Ako roditelj koji je na temelju pravomoćne sudske odluke, privremene mjere radi uzdržavanja ili nagodbe sklopljene pred sudom ili centrom za socijalnu skrb dužan pridonositi za uzdržavanje djeteta, ne udovoljava svojoj obvezi duže od šest mjeseci neprekidno ili ako nije platio za šest mjeseci s prekidima ukupno unutar razdoblja od sedam mjeseci, centar za socijalnu skrb dužan je na prijedlog drugog roditelja ili po službenoj dužnosti, donijeti odluku o privremenom uzdržavanju i u skladu s njom isplaćivati uzdržavanje sve dok roditelj – obveznik uzdržavanja ne počne ponovno udovoljavati svojoj obvezi, u ukupnom trajanju od najdulje tri godine.

(2) Pravo na privremeno uzdržavanje priznaje se s danom podnošenja zahtjeva, odnosno od dana pokretanja postupka po službenoj dužnosti.

 

Članak 61.

(1) Ako je prije dana stupanja na snagu ovoga Zakona donesena prvostupanjska odluka suda ili centra za socijalnu skrb u vezi s postupcima uzdržavanja, tijekom daljnjeg postupka primjenjuje se Obiteljski zakon (»Narodne novine«, br. 116/03., 17/04., 136/04.).

(2) Ako poslije stupanja na snagu ovoga Zakona bude poništena ili ukinuta prvostupanjska odluka iz stavka 1. ovoga članka, tijekom daljnjeg postupka primjenjuju se odredbe ovoga Zakona.

 

Slijedom navedenog, od kad je pravomoćna odluka?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Problem je u tome što on oteže plaćanje alimentacije unutar ta 3 mjeseca jer dobro zna da mu poslije ne gine ovrha. Dogovorit se ne možemo ništa jer da smo mogli ne bi se rastavljali, a što se tiče uzdržavanja sa strane centra to su mi tamo rekli odmah da neću dobiti jer imamo predobre prihode (nisu gledali i sve kredite).

On mi je i sam rekao da ću se još naraditi puno i dugo, što znam i sama, jer mi se gospon pokušava na sve mile i nemile načine osvetiti za pokretanje razvoda.

Rješenje o razvodu je pravomočno od 3.07.2007.godine i u tih godinu dana nakupilo se godinu dana kašnjenja plaćanja alimentacije. On i njegova odvjetnica mi poručiše nek ih tužim za kamate, a meni se neda započinjati još jedan maratonski proces sudovanja(pored inih kojih već imamo po sudovima).

Uostalom djeca trebaju jest svaki dan, a ne za 2 i pol mjeseca.

Postoji li neki legalni mehanizam da se njemu skida s dobiti, direktno od poslodavca alimentacija, prije podmirenja svih obaveza(jer čovjek, recimo, kupuje sad novi auto pošto mu je stari prešao preko XY km), a bez sudovanja?

 

Na CZSS sam bila milion puta, ali ne još zbog ovoga, te oni čine sve što je u njihovoj moći i ingerenciji, ali zbog (i po njima) čudnih okolnolnosti sudovanja koji još nisu viđena u sudskoj praksi uglavom su nemoćni protiv njegove odvjetnice(vrlo štovane građanke našeg malenog gradića).

Pozdrav

Taga

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako se u CzSS ne obaziru na Vas i Vaše zamolbe i vapaje za pomoć, zaprijetite im idući put da ćete se za svoja prava tj. prava svoje djece obratiti Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi. Ako im ni to ništa ne znači, mailom se obratite Ministrici socijalne skrbi i državnoj tajnici za pravne poslove (Dorici Nikolić i gospođi Jadro) te im objasnite svoju situaciju. Sigurna sam da će Vas tada netko saslušati, a Ministarstvo će se obratiti tom CzSS jer njihova je dužnost da Vam pomognu na bilo koji način propisan zakonom jer MORAJU štititi interese djece i brinuti da imaju odgovarajuću skrb i doprinose za uzdržavanje. Vi ste u pravu jer štitite svoju djecu i njihove interese i pokušavate im omogućiti normalan život.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala svima na odgovorima.

Molim pojašnjenje pojma administrativna zabrana, te da li CZSS ima ingerenciju naložiti da se ocu djece direktno s plaće uzima iznos za alimentaciju? Koja je procedura? Najkraća, pliiiiz?

Sve ovo što navodite znam ponešto i sama, ali za sve to treba vremena i novaca...a ja ga nemam.

Pozdrav

Taga

P.S. Interesantno je i ovo u KZ o ovakvom izivljavanju bivšeg,pa ako može više o tome?

Hvala unaprijed svima koji sudjeluju u odgovorima, nema dovoljno jake riječi da zahvalim ljudima koji sudjeluju savjetima, a naročito jednoj prepametnoj duši koja nas čupa iz naših problema. Zna ona koja je.....jelte, newbie?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dakle i mene zanima kako doći do redovitog plaćanja alimentacije. Je li potrebno rješenje o ovrsi da se nekome sjedne na plaću? Mogu li sama podnjeti zahtjev za ovrhu na temelju rješenja o visini alimentacije, sa dokazom o uplatama koje su bile i potraživati one koje duguje? To se podnosi u nadležnom općinskom sudu? Postoji li zastara kad je alimentacija u pitanju, jer imamo duga od prije 7 godina?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dakle, do redovitog primanja novca za uzdržavanje djeteta se može doći samo sudskom tužbom i ovršnim Rješenjem na njegovu plaču, imovinu, pa čak člankom 213 OZ-a na imovinu njegovih roditelja! Opet kažem da bi prvi korak napravio u CZSS-u i slijedio upute pravne službe iz Centra. Mislim da se može Pravomočnim Rješenjem Suda otići i do njegovog poduzeća tražeći bankovni trajni nalog za isplatu alimentacije od njegove plače, ali to treba provjeriti-nisam siguran! Zastare na Sudsku tužbu za uzdržavanje dijeteta NE POSTOJI! Pa ako ga vi ne tužite, može ga tužiti i Vaše dijete za neispunjavanje zakonske obaveze i tražiti cjelokupni iznos uzdržavanja uvećane za kamate propisane HNB-om. Pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

fikus je napisao:

Dakle, do redovitog primanja novca za uzdržavanje djeteta se može doći samo sudskom tužbom i ovršnim Rješenjem na njegovu plaču, imovinu, pa čak člankom 213 OZ-a na imovinu njegovih roditelja!

 

Fukus, bi li mi bio ljubazan objasniti kako bi se ti primjenom članka 213. Ovršnog zakona (OZ) u ovršnom postupku se naplatio za iznos uzdržavanja imovinom roditelja, zapravo uopće imovinom roditelja ovršenika? Temeljem čega bi roditelj ovršenika bio dužan plaćati uzdržavanje umjesto svog sina?

 

:no-no:

 

 

Redoslijed namirenja s pojedinih računa pravne osobe Članak 213.

Ovrhovoditelj određuje redoslijed namirenja s pojedinih računa dužnika, ako zakonom nije drukčije određeno.

 

inače, taj je članak brisan..

 

Nadalje, rješenje o ovrsi se može donijeti samo ukoliko je tuženiku pravomoćnom sudskom presudom naloženo plaćati određeni iznos za uzdržavanje tužitelja, a tuženik to ne ispoštuje, pa u ovršnom postupku tužitelj postaje ovrhovoditelj a tuženik ovršenik. Tada se ide na prisilno ostvarenje tražbine, jer je ovršni postupak upravo postupak za prisilno ostvarenje.

 

Treba voditi i računa da se u parničnom postupku može donijeti rješenje o određivanju privremene mjere kojim će se tuženiku naložiti plaćanje iznosa uzdržavanja a protiv kojeg rješenja žalba ne odgađa ispunjenje naloženog.

 

fikus je napisao:

Mislim da se može Pravomočnim Rješenjem Suda otići i do njegovog poduzeća tražeći bankovni trajni nalog za isplatu alimentacije od njegove plače, ali to treba provjeriti-nisam siguran!

 

:no-no:

 

Poslodavac nije ovlašten sam vršiti prijeboj, Zakonom o radu izričito mu je zabranjeno da sam raspolaže s plaćom radnika.

Tek kada mu pravomoćna odluka suda kojom se poslodavcu nalaže ustezanje s plaće radnika u korist primatelja uzdržavanja bude dostavljena, tek onda je poslodavac ovlašten i dužan postupiti po istoj.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Otac je obavezan plačati alimentaciju za svoje maloljetno dijete (da li se u tome slažemo??)! Ako ne ispunjava svoju obavezu, predstoji tužba i ovršno Rješenje na njegovu plaču (da li se i u tome slažemo??) Ako ne postoji drugi način naplate u članku 213 OZ-a lijepo stoji da će se naplatiti neizmirena novčana sredstva za uzdržavanje maloljetnog djeteta od njegovih roditelja! Znaći baka ili djed preuzimaju plačanje alimentacije za svoga unuka. Kako će se to uraditi, vjerojatno opet ovršnim putem na imovinu bake i djeda (njihova penzija ili imovina)!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Evo sad sam dokučio na što misliš. No, svejedno nisi u pravu. :no-no:

 

Da razjasnimo misteriju, članak koji ti smatraš relevantnim je članak 216. Obiteljskog zakona (Obiteljski se zakon inače običajno označava ObZ, a Ovršni OZ.)

 

Članak 216.

(1) Ako roditelj ne uzdržava dijete, baka i djed po tom roditelju dužni su ga uzdržavati prema odredbama članka 209.-211. ovoga Zakona.

 

E sad, kao što sam rekao, sredstva ovšnog postupka mogu se primijeniti samo prema ovršeniku. Dakle, ukoliko se oca ne može ovršnim postupkom prisiliti da plaća alimentaciju, to ne znači da su to umjesto njega dužni činiti baka i djed djeteta. Nisu. Jer je svaki pravni postupak imenovani - točno su poznate stranke. Ne znači da ako se nešto ne može ostvariti od jedne stranke, da to automatski prelazi na nekog drugog. Jer ne prelazi. U tom smislu sam ti rekao da nije točno što pišeš.

 

No, možda si se samo nehotice krivo izrazio. Ja sam reagirao na ono što sam pročitao i morao sam te ispraviti jer to naprosto nije točno (mada si ti jedno mislio a drugo napisao.).

 

Dakle, kada će baka i djed sa strane neplatiše postati obveznici uzdržavanja djeteta?

 

Ostvarenje ove obveze može se tražiti tužbom, ukoliko to baka i djed ne čine dobrovoljno.

Ne može se pokrenuti ovršni postupak dok se sudskom odlukom ne utvrdi obveza nekog na činjenje.

Dakle, dijete će (u ovom slučaju zastupano po majci kao zakonskom zastupniku) tužiti baku i djeda na uzdržavanje - kada uzdržavanje ne plaća otac.

 

Nije relevantan razlog zašto roditelj ne uzdržava dijete: jer izbjegava plaćanje, nemaran je ili objektivno spriječen - prije svega štiti se djetetova materijalna sigurnost.

 

E sad, baka i djed bit će dužni uzdržavati unuka ako:

 

1. roditelj po kojemu su oni baka odnosno djed ne uzdržava dijete,

2. ako baka odnosno djed imaju mogućnosti za uzdržavanje

3. kad su ispunjenje posebne pretpostavke koje zahtijeva ObZ (maloljetnost, odnosno pravo na uzdržavanje punoljetnog djeteta pod posebnim uvjetima).

 

Sve navedene pretpostavke moraju biti ispunjenje KUMULATIVNO - dakle sve 3. Nedostaje li jedna, ne postoji obveza bake i djeda.

 

Ovdje bih napomenuo još da se uzdržavanje određuje uvijek prema mogućnostima bake i djeda, dok su roditelji dužni uzdržavati maloljetno dijete u svakom slučaju kad su radno sposobni.

 

No, ponavljam - da bi se uspostavila dužnost bake i djeda, potrebno je njihovu obvezu utvrditi u sudskom postupku..

Tek po tome se (eventualno) mogu poduzimati prisilne (ovršne) radnje.

 

I još jedna stvar: Ne stoji tvoja tvrdnja:

 

fikus je napisao:

da će se naplatiti neizmirena novčana sredstva za uzdržavanje maloljetnog djeteta od njegovih roditelja! Znaći baka ili djed preuzimaju plačanje alimentacije za svoga unuka.

 

 

Naime, dužnost bake i djeda ne postoji od trenutka kada je za oca nastala obveza uzdržavanja, dakle ne može se od bake i djeda tražiti retroaktivno uzdržavanje, već samo od trenutka podnošenja tužbe pa nadalje, dok za to postoje zakonom propisani uvjeti.

 

 

Nadam se da je sad malo jasnije :namiguje:

 

Pozdrav! :mase2:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da fakat je članak 216, neznam kako sam dokučio članak 213?!

 

Članak 216.

 

Ako roditelj ne uzdržava dijete, baka i djed po tom roditelju dužni su ga uzdržavati prema odredbama članka 210. i 211. ovoga Zakona.

 

Ipak postoji mogućnost naplate novca sa naslova uzdržavanja malodobnog djeteta od strane očevih roditelja, ukoliko otac ne doprinosi uzdržavanju svog malodobnog djeteta, zar ne?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne pod uvjetima koje si ti navodio. Uzdržavanje će se moći odrediti samo ukoliko su baka i djed u mogućnosti plaćati uzdržavanje. Dakle, u slučaju tzv. "nemoguće ovrhe" neće se ovršni postupak automatski prebaciti na baku i djeda (kako si ti pogrešno implicirao), nego će se i njih morati tužiti u parnici. Dakle, nova tužba, nova parnica, nove stranke, (eventualno) novi ovršni postupak..

Usto, ukoliko nađe da baka i djed nisu u mogućnosti pridonositi za uzdržavanje djeteta bez štete za svoje uzdržavanje, sud će odbiti maloljetnog tužitelja s njegovim tužbenim zahtjevom.

Ukoliko udovolji maloljetnom tužitelju i prihvati njegov tužbeni zahtjev, uzdržavanje se može odrediti samo od trenutka podnošenja tužbe sudu pa dok traju pretpostavke za uzdržavanje od strane bake i djeda, odnosno neće baka i djed odgovrati za sveukupne iznose uzdržavanja koje otac duguje (kako ti to navodiš).

 

Prema tome, jako je važno znati kada se i pod kojim uvjetima može tražiti uzdržavanje od bake i djeda.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

E sad me dalje zanima onaj članak 209. KZ o zanemarivanju djece i povrede dužnosti uzdržavanja. Čini mi se da ću možda(i to samo možda) na taj način uspjeti postići redovito plaćanje alimentacije s njegove strane, jer me očito čeka opetovano potezanje po sudovima i CZSS i njegovo vješto odgađanje i ismijavanje državnim institucija(o sebi da ne govorim).

Tako me zanima koji je podatak relevantan da bi se proglasio krivim po tom članku? Koliko je dugo potrebno ne platiti alimentaciju?

Dali je dovoljan dokaz da u posljednjih godinu dana niti jednom nije platio alimentaciju na vrijeme, premda uredno istog datuma u mjesecu dobiva veliki priljev novaca, od kojega namiruje svoje hedonističke obaveze, pa mu za djecu, naravno ne ostaje ništa?

Evidentno je iz izlista primki tekućeg računa da se stalno kasni s plaćanjem, premda se lukavo podmire obaveze pred kraj isteka roka za pokretanje ovrhe.

Ima tovarica koja će podmiriti sve dječje potrebe,dok se on poigrava i smišlja iznova nove načine kako mi nauditi. Došlo je do toga da laganjem pokreće postupke na državnom odvjetništvu i u mojoj radnoj organizaciji kako bi me financijski uništio i kazneno gonio. Do djece mu ionako nije stalo, osim da mu služe kao sredstvo maltretiranja mene i njegove osobne odmazde.

Znam, i ne želim uvrijediti ovom izjavom poštene očeve na ovom forumu koji mi još usput i odgovaraju na moja pitanja, ali vjerujte, radi se o rjetkoj endemskoj vrsti muškog narcisa koja je i meni bila nepoznata dok nisam definitivno krenula u ralaz te se svom silinom svog povrijeđenog narcisoidnog ega te maestralnom glumom,nevjerojatnim izmišljotinama, izrugivanjem i omalovažavanjem svih državnih institucija sručio na moja leđa.

Sada se čupam kako znam i umijem premda nemam vremena jer isključivo ja brinem o svojoj prekrasnoj djeci te ne želim dozvoliti da ih neprepoznati kriminalac vještim manipuliranjem zakona uništi. Pravda je spora ali dostižna, ali dok ona stigne djeca su već uništena.

Hvala na odgovorima unaprijed!

Taga

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija