Jump to content

uvjeti za polaganje pravosudnog ispita


Joanne

Preporučene objave

Nakon što sam pročitala novi zakon o vježbenicima u pravosudnim tijelima pošteno me streslo. Naime, nigdje se ne spominje polaganje po skraćenom programu.

Dvije godine i dva mjeseca sam radila u Hrvatskom Zavodu za mirovinsko osiguranje kao samostalni upravni referent te sam položila državni stručni ispit. Sada radim već 6 mjeseci kao vježbenica na Prekršajnom sudu.

Da li mi se može uračunati vrijeme provedeno u upravi za polaganje pravosudnog ispita? Naravno ne mislim na cijeli staž, barem da mi se prizna koji mjesec...

(Ako mi se ne uračuna niti jedan mjesec uvjete ispunjavam 01. 08. 2009.god. i moram polagati po novom zakonu, znači bez skračenog programa...)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Koliko sam ja upućen u problematiku polaganja pravosudnog ispita, ne uračunava se vrijeme koje je provedeno izvan pravosudnog tijela. Dakle mogla si raditi 3 godine 11 mjeseci i 30 dana, a fali ti 1 dan za polaganje, nemaš pravo.

Btw pozdravi kolegu plave kose koji je s tobom pripravnik na sudu i često pijete kavu na Kalelargi :palac:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Bok,

 

mislim da bi ti bilo dobro da nazoves Ministarstvo pravosuda, jer novi zakon o drzavnom suti, a stari je regulirao..tko ce to vise znat, a obvezni su donijet i Pravilnik.

Sto se staza od prije tice, za tebe vrijedi stari zakon,sto se tice stjecanja uvjeta za pravosudni- procitaj si clanak 33 st 1.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ekipa,nitko sretniji od mene!

Zvala sam Ministarstvo i doznala da mi se 26 mjeseci rada u upravi na poslovima dipl. pravnika priznaju kao 9 mjeseci za polaganje pravosudnog. Tako da mi treba još 3 mjeseca...

Savršeno...dsi mi se onda priznaje...

Još "samo" da položim pravosudni!

Ele, hvala na korisnoj uputi...i najviše na davanju nade!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Relrale je napisao:

Hvala Floki, sad sam miran!

 

Nema frke!

 

S tim da dodajem, oni koji budu počeli volontirati nakon 1.1.2009., uvjete za izlazak na pravosudni stječu po novom zakonu, a ti uvjeti su puno stroži nego oni po starom.. zato savjetujem svima koji još misle ići na volontiranje, neka svakako počnu volontirati još ove kalendarske godine..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zakon o vježbenicima u pravosudnim tijelima - novi (dalje Novi zakon) kaže u prijelaznim i završnim odredbama, članak 33:

 

Članak 33.

(1) Sve osobe iz članka 13. Zakona o pripravnicima u pravosudnim organima i pravosudnom ispitu (»Narodne novine«, br. 54/74., 29/78. i 13/90.), kao i javnobilježnički vježbenici, koji su započeli s radom prije stupanja na snagu ovoga Zakona stječu uvjete za polaganje pravosudnog ispita prema Zakonu o pripravnicima u pravosudnim organima i pravosudnom ispitu.

 

članak 13 Zakona o pripravicima u pravosudnim organima i pravosudnom ispitu (dalje: Stari Zakon)

 

III. PRAVOSUDNI ISPIT

 

Član 13.

 

Uvjete za polaganje pravosudnog ispita stječu osobe koje su nakon diplomiranja na pravnom fakultetu radile na pravnim poslovima i to:

 

- 18 mjeseci u sudu ili odvjetničkoj kancelariji.

 

- 18 mjeseci u javnom tužilaštvu, javnom pravobranilaštvu ili kod suca za prekršaje, a od toga najmanje devet mjeseci u sudu

 

- dvije godine na pravnim poslovima u državnim organima, osnovnim i drugim organizacijama udruženog rada, samoupravnim interesnim zajednicama, društveno-političkim organizacijama i drugim samoupravnim i društvenim organizacijama,, a od toga najmanje jednu godinu u sudu,

 

- četini godine na pravnim poslovima u državnim organima, osnovnim i drugim organizacijama udruženog rada, samoupravnim interesnim zajednicama, društveno-političkim organizacijama i drugim samoupravnim i društvenim organizacijama.

 

 

Novi zakon kaže dakle sve ove osobe, kao i javnobilježnički vježbenici (kojih nema u Starom zakonu - niti je bilo javnobilježničke službe) a koji su počeli raditi prije 01.01.2009.godine stječu uvjete za polaganje pravosudnog po starom zakonu. Dakle, svi koji do ovog datuma počnu raditi stječu uvjete za polaganje po starom zakonu. Druga je stvar kakvi će tim osobama biti ispiti, jer prema zakonskim odredbama kad bi imali uvjete za polaganje pravosudnog ispita do nove godine odnosno do stupanja na snagu novog zakona, ispite bismo polagali prema starim odredbama odnosno po starom zakonu, šta god to značilo. (članak 33. stavak 2 novog zakona):

Sve osobe koje su do stupanja na snagu ovoga Zakona stekle uvjete za polaganje ispita po Zakonu iz stavka 1. ovoga članka polažu pravosudni ispit prema tom zakonu do 31. kolovoza 2009.

 

Malo me osobno zbunjuje ovaj stavak 3 članka 33 Novog zakona koji kaže da od 1. rujna 2009. svi kandidati pravosudni ispit polažu prema odredbama ovoga Zakona, bez obzira po kojem su zakonu stekli uvjete za polaganje pravosudnog ispita.

 

Nisam siguran, odnosno zakon ne regulira izričito šta je sa onima koji uvjete za polaganje stječu po starom zakonu (kao mi koji u vrijeme supanja na snagu novog zakona već radimo), a koji će steći te uvjete prije 31. kolovoza 2009? Dvije su opcije: ili ćemo polagati ispite prema novome - što proizlazi iz prijelaznih odredbi novog zakona, ili ćemo i mi ipak moći polagati i po starom zakonu, jer će se novi ispiti organizirati tek iza 31. 08. 2009. godine. Meni je logičnije ovo zadnje.

 

lp svima

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija