Jump to content

razvod braka


Plava

Preporučene objave

Molila bih pomoć svih koji imaju iskustva ili znanja/savjeta/mišljenja o slijedećem:

 

1. želim se razvesti od muža koji se 3 godine nalazi u zatvoru u drugoj državi(SLO - ima dvojno državljanstvo); na koji način to učiniti? gdje se prvo obratiti, koji sud je nadležan u tom slučaju (brak je sklopljen u RH)

 

2. obzirom da imamo maloljetno dijete (11 godina), kako je moguće provesti fazu mirenja?

 

3. SLO ima rigorozne zakone kod neplaćanja alimentacije, imaju velike dječje doplatke i sl. U slučaju razvoda braka, a u vremenu dok je muž još u zatvoru, ima li država kakvu obvezu plaćanja nekakve naknade? (vjerovali ili ne, muž je tražio da mu potpišem neke papire da ON uzima dječji doplatak namijenjen mojem sinu - jer je njemu u zatvoru teško!!! naravno da to nisam učinila) što je sa obvezama njegovih roditelja (bake i djeda) u slučaju da on ne plaća alimentaciju?

 

4. kolika je mogućnost da dobijem status samohranog roditelja (što i jesam već godinama), željela bih isključivo JA odlučivati o djetetu jer njegov otac nije prava osoba za to

 

5. što se događa u slučaju da sud odluči da otac ima pravo viđati dijete, a nalazi se u zatvoru u SLO, - hoću li imati obvezu voziti dijete tamo?!? Napominjem da muž neće dolaziti u RH ni kad izađe iz slovenskog zatvora i to iz razloga što ga i tu čeka zatvor ako se pojavi...

 

6. i najbitnije pitanje: sin mi je odličan učenik, trenira nogomet, uči strane jezike, trudim mu se "kompenzirati" nedostatak oca. U školi ne znaju da mu je otac u zatvoru, a ne želim niti da se to sazna! Do koje, dakle, mjere ide czss što se tiče eventualnih odlazaka ljudi iz Centra u školu, ili kamo već idu?? Mora li se to saznati u školi?

 

Isprike zbog dužine posta. Unaprijed hvala na pomoći! :namiguje:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

1.Brak se razvodi tužbom koju podnosi jedan od supružnika ili sporazumnim zahtjevom obaju supružnika, koji se podnose nadležnom općinskom sudu prema mjestu prebivališta.U vašem slučaju nadležan je sud u RH.

 

2.Postupak posredovanja se ne provodi ako sud tako odluči s obzirom na okolnosti slučaja.

Članak 45.ObZ-a

(1) Postupak posredovanja ne provodi se ako su jedan ili oba bračna druga lišeni poslovne sposobnosti, osim ako sud utvrdi da su sposobni shvatiti značenje braka i obveza koje iz njega proizlaze.

(2) Postupak posredovanja ne provodi se ako je jednom ili oba bračna druga nepoznato boravište najmanje šest mjeseci.

(3) Postupak posredovanja ne provodi se ako jedan ili oba bračna druga žive u inozemstvu.

(4) Iznimno od stavka 3. ovoga članka, postupak posredovanja će se provesti ako bračni drugovi imaju maloljetnu zajedničku ili posvojenu djecu ili djecu nad kojom ostvaruju roditeljsku skrb nakon punoljetnosti ako sud ocijeni da nema većih teškoća da bračni drugovi sudjeluju u postupku posredovanja.

 

3.Dok nemate pravomoćnu presudu o razvodu braka u kojoj je odlučeno i o uzdržavanju koje će snositi roditelj s kojim djete neće živjeti nakon razvoda,po Obiteljskom zakonu RH CZSS nije obvezan isplaćivati novčani iznos koji bi bio dužan snositi roditelj obveznik davanja uzdržavanja.Tek po pravomoćnosti presude o razvodu i nakon proteka određenog vremena od kada obveznik uzdržavanja ne ispunjava svoju obvezu moguće je zatražiti da CZSS preuzme uzdržavanje djeteta u tom djelu i na način kako je određeno ObZ-om.

Članak 352.

(1) Ako roditelj koji je na temelju pravomoćne sudske odluke, privremene mjere radi uzdržavanja ili nagodbe sklopljene pred sudom ili centrom za socijalnu skrb dužan pridonositi za uzdržavanje djeteta, ne udovoljava svojoj obvezi duže od šest mjeseci neprekidno ili ako nije platio za šest mjeseci s prekidima ukupno unutar razdoblja od sedam mjeseci, centar za socijalnu skrb dužan je na prijedlog drugog roditelja ili po službenoj dužnosti, donijeti odluku o privremenom uzdržavanju i u skladu s njom isplaćivati uzdržavanje sve dok roditelj – obveznik uzdržavanja ne počne ponovno udovoljavati svojoj obvezi, u ukupnom trajanju od najdulje tri godine.

Ukoliko roditelj ne bi doprinosio za uzdržavanje djeteta,moguće je od bake i/ili djeda u posebnom sudskom postupku tražiti da oni snose uzdržavanje temeljem čl. 216.st.1.ObZ-a.

 

4. Članak 99.ObZ-a

(1) Roditelji bez obzira žive li zajedno ili odvojeno ravnopravno, zajednički i sporazumno skrbe o djetetu, osim ako je ovim Zakonom drukčije određeno.

(2) Samo jedan roditelj skrbi o djetetu ako je drugi umro, proglašen umrlim, lišen roditeljske skrbi, lišen potpuno poslovne sposobnosti, djelomice lišen poslovne sposobnosti u odnosu na roditeljsku skrb ili je spriječen.

Dakle,dok je vaš sadašnji suprug u zatvoru,vi vršite isključivu roditeljski skrb nad djetom, jer je on spriječen.Njegovim izlaskom iz zatvora trebate zajedničiki,ravnopravno i sporazumno izvršavati skrb nad malodobnim djetetom ,bez obzira hoćete li živjeti zajedno ili odvojeno,biti razvedeni ili u braku.

U slučaju kad bi roditeljska skrb vašem suprugu bila oduzeta pravomoćnom sudskom odlukom onda bi vi bili isključivo skrbnik djeteta.

 

5.Pravo djeteta je da ima kontakte s roditeljem s kojim ne živi.Sud će se pri odluci o načinu susreta i druženja voditi najboljim interesom djeteta s obzitom na konkretne okolnosti.

 

6.CZSS mora uvijek u sklopu obiteljsko – pravne zaštite postupati na način da štiti dobrobit,zakonska prava i interes malodobnog djeteta, a posebno da ih i sam u toku svojih postupaka ne krši.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija