Jump to content

Darovni ugovor, vl.list, prijenos vlasništva


hhasperg

Preporučene objave

Prije par godina darovnim ugovorom dobio sam stan i bio sam u gruntovnici da prebacim na mene. Nakon cca 2 godine dobijam odbijenicu jer mi u darovnom ugovoru nije isto napisano (javni bilježnik nije pojma imao što treba) kao i u vl. listu. Sada moram ponoviti postupak ali nemam više original vl. lista. Na vlasničkom listu je vlasnik mama. Da li mogu pokrenuti ponovo postupak u gruntovnici sa kopijom vl. lista ili mama mora ići u gruntovnicu te tražiti original vl.lista. Također moram li pokrenuti postupak sa novim darovnim ugovorom ili nakakvim ispravkom staroga.

Hvala, Hrvoje

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vjerojatno nije taj ugovor sadržavao clauzulu intabulandi (dozvolu da se uknjižite kao vlasnik),ili je možda imao neke druge nedostatke, pa možete sklopiti aneks tog ugovora.

 

a taj postupak je trajao 2 godine??? pa to se izvrši za 1 dan! A oni 2 godine nisu razmatrali predmet?!

 

p.s. ako vam nije problem, prepišite taj ugovor ovdje pa ćemo vidjeti što fali.

 

i usput, odbijenica vam je trebala biti obrazložena pa mi nije jasno kako ne znate zbog čega vam je odbijen upis vlasništva.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru ali znam zašto je dana odbijenica.

Zato jer u darovnom ugovoru ono što se daruje nije isto (kat)napisano kako pise u vl. listu. Iz odbijenice pojednostavljeno:

Prijedlogu se nije moglo udovoljiti jer je uvidom u dostavljenu ispravu (darovni ugovor) predmet darivanja nekretnine upisane u čes zk... koja se u naravi sastoji iz stana s dvije sobe, kuhinjom,wc, izbe, hodnika..... u Zgb na adresi ...

Uvidom u z.k poduložak... utvrđeno je da je na listu A1 upisana...... a u A2 stan u IV (četvrtom)katu desno, koji se sastojiod dviju sobe i ostalih prostorija ukupne površine xy.

Upisi u zemlj. knjigu dospustivi su samo na temelju isprava sastavljanih u obliku propisanom za njihovu valjanost, a to izmeđuostalog znaći da nekretnine moraju biti opisane istovjetno opisu u zemljišnjoj kljizi, odnosno knjizi položenih ugovora na način koji ne dopušta dvojbu predmetu pravnog posla. Dostavljena isprava u opisu nekratnine ne sadrži položaj stana u zgradi (kat) pa sud prilikom odlučivanja sa sigurnošću nije mogao utvrditi o kojim se nekratninama radi. Kraj citata.

Pitanje bi bilo što dalje?

Ako napravim novi darovni ugovor, kao da idem ispočetka, (ćini mi se bolja varijanta) koji je istovjetan podacima u vl.listu moram ponovo ici u Min finacija da dobijem potvrdu da sam oslobođen plačanja poreza? Ili je bolje napraviti aneks te kako ga napraviti i kako dalje s njim.

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

aneks bi trebalo predati u poreznu upravu (suprotno navodu iz prethodnog posta) jer je i porezna jedno od tijela kojemu se dostavljaju važeći i ispravni ugovori kojima se vrši prijenos prava vlasništva, pa čak i kada se radi o ugovoru o darovanju, a sve u svrhu vođenja pravilne evidencije, da ne biste kasnije imali nekih eventualnih problema.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 mjeseci kasnije...

Danas gledam na webu status moga zahtjeva kojeg sam sa aneksom predao krajem 9 mjeseca i piše mi da je udovoljeno zahtijevu. E sad još nisam dobio ništa poštom jer nema datum otpreme ali da li je moguće da odem u grutovnicu te da na osnovu toga tražim vlasnički list. Također što mi sada sve treba da ga dobijem, takse i sl.

Hvala svima na pomoći.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija