Jump to content

Krađa fotografije


darmodej

Preporučene objave

Dobra fotografija.

 

Takvi slučajevi su, nažalost, u nas ne baš rijetki. Kako bi bila riječ o razmjerno maloj vriednosti spora, sasvim sigurno bi bilo najbolje nagoditi se (naravno, ako druga strana na to pristane).

 

U tim slučajevima se uvijek prvo postupa na način da drugu stranu upozorite da je objavom navedene fotografije bez vaše dozvole protupravno iskoristila vaše autorsko djelo te time prekršila vaša autorska prava (pošaljete pismo, najbolje putem odvjetnika, no ako to niste u mogućnosti možete i sami) te da tražite da vam za to isplati pravičnu naknadu. Pismu priložite stranicu novina u kojoj je povreda učinjena te original vaše fotografije. Na sve to im date rok od 14 do 30 dana da se očituju jer ćete inače biti prisiljeni poduzeti pravne korake protiv njih. Pričekajte, pa vidite da li će vam odgovoriti i kako. U svakom slučaju, time ste im priprijetili, upozorili ih da krše zakon te zahtjevali kompenzaciju za to.

 

Neki cjenik baš ne postoji, i vrijednost fotografije može vrlo značajno varirati u zavisnosti od brojnih faktora. Nekoć je Hrvatska autorska agencija bila sastavljala i objavljivala cjenik fotografskih djela, no nisam baš siguran da li to i u kojoj mjeri još uvijek radi. Možete njih probati kontaktirati za više informacija o tome. Web stranicu nemaju, a adresa je Preradovićeva 25, Zagreb.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Cjenik koji je objavila Hrvatska autorska agencija sudovi i dan danas primjenjuju. Uglavnom, cijene u bodovima koji su nekada predstavljali njemačku marku, danas predstavljaju eure. Međutim taj cjenik je tako loše napravljen i neprilagođen današnjim potrebama (digitalna fotografija onda nije postojala), a isto tako sudovi nisu u obvezi pridržavati se tih kriterija.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija