Jump to content

Prijevoz na posao


mire

Preporučene objave

Imam pitanje koje se tiče troškova prijevoza na posao.Moje prebivalište je u Zagorju,a živim u Zagrebu.Znači svi moji papiri (osobna, putovnica idr) glase na adresu u Zagorju,dok u Zagrebu nisam prijavljena.Zanima me da li mi firma zakonski može ukinuti troškove prijevoza od mjesta prebivališta koje mi sad trenutno isplaćuju i dati mi za kartu koliko iznosi u gradu Zagrebu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Niti Zakon o radu niti jedan drugi propis ne propisuju pravo radnika na naknadu prijevoza na posao i s posla. Dakle, da bi radnici imali takvo pravo, to mora biti ugovoreno ugovorom o radu ili kolektivnim ugovorom ili to poslodavac treba sam propisati pravilnikom o radu. Inače, to pravo je vrlo često te je uneseno praktički u sve kolektivne ugovore. Budući da je to već toliko uobičajeno da je postalo jedna vrsta običaja, mnogi poslodavci, koji nemaju takvu obvezu, ipak radnicima naknadu za prijevoz isplaćuju. Međutim, ponavljam, ako to nije određeno na unaprijed navedeni način, radnik ne bi imao to pravo, što znači, u slučaju spora ne bi ga mogao sudski ostvariti.

 

S obzirom na vaš upit, ne može vam se dati konkretan odgovor jer način obračuna troškova za prijevoz ovisi o kolektivnom ugovoru ili nekom drugom aktu gore navedenom, kojim je riješeno to pitanje, a budući nam također nisu poznate odredbe kolektivnog ugovora niti nekog drugog akta kojim je to pitanje regulirano, kao ni naziv vašeg poslodavca (je li to državna ili javna ustanova,ili neka druga pa bismo vam sukladno tom saznanju mogli izvršiti uvid u Temeljni kolektivni ugovor za navedeno), bez više detalja nije vam moguće odgovoriti na upit.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija