Jump to content

Help! Kako da dokažem da nisam pobjegla sa lica nezgode


nisam_kriva

Preporučene objave

Jučer sam primila prekršajni nalog od Prekršajnog suda po kojem sa kriva:

 

1. što sam kretanjem vožnjom unatrag prilaznim kolnikom parkirališnom prostoru, ne vodeći računa o položaju vozila, smjeru i brzini kretanja, udarila stražnjim lijevim dijelom vozila u stražnji lijevi dio vozila parkiranog na tom dijelu kolnika, dakle postupila sam protivno odredbi čl.43. st. 1. i 2. ZSPC-a, čime je počinjen prekršaj kažnjiv po čl. 43.st.3. u svezi sa čl.294.st. 1. ZSPC-a

 

2. što sam nakon prometne nezgode napustila mjesto događaja iako prethodno vlasniku oštećenog vozila nisam ostavila podatke te sam postupila protivno odredbi čl. 177. st.3. ZSCP-a i počinila prekršaj kažnjiv po čl. U svezi sa čl. 177.st.5. ZSPC-a

 

te mi je izrečena novčana kazna za prekršaj iz točke 1. 1.000 kn i prekršaj iz točke 2. 1.000 kn i zabrana upravljanjem motornim vozilom u trajanju od 3 mjeseca i 3 kaznena boda, da je postupak proveden po prijavi PU, priložen zapisnik o očevidu, skica mjesta prometne nezgode, zapisnik o alkotestiranju i troškovnik, te da je iz tih priloga utvrđeno da sam počinila prekršaj, da su ispunjeni svi uvjeti iz odredaba čl.162.st. 1 ZOP-a pa je prekršajni nalog donesen bez saslušanja okrivljenog tj. mene.

 

I sada iz sveg srca molim za pomoć oko pisanja žalbe i tražim savjet kako da dokažem da nisam kriva za bijeg sa lica nezgode jer to ni u ludilu ne bih napravila, a sud mi nije dao ni mogućnost da se izjasnim o činjenicama i okolnostima koje su dovele do toga. Prava istina je to da sam po mrklom mraku, sa zamagljenim bočnim staklima radi vlažnog vremena i upaljenim radijem, izlazila sa parkirališta kretajući se vožnjom unatrag po prilaznom kolniku ispred zgrade. Vidljivost je bila apsolutno nikakva te sam pokušala prvo okrenuti vozilo u desno, misleći da se radi o slobodnom parkirališnom mjestu ali sam udarila u rubnik. Zatim sam izravnala vozilo malo previše u lijevo i pritom udarila u nešto misleći da je to rubnik sa druge strane jer nisam imala predodžbe o kolikoj se širini prilaznog kolnika radi. Nakon toga sam ponovno izravnala vozilo i gledajući u srednji retrovizor i pogledavanjem preko desnog ramena kroz stražnje staklo vožnjom unatrag izašla na cestu, ne vidjevši iz tog kuta gledanja nikakav auto parkiran sa lijeve strane. I mirne duše otišla na rekreaciju koja je trajala sat vremena, da bih nakon toga vidjela na mobitelu hrpu poziva, što prikrivenih, što od kuće, nazvala muža da vidim o čemu se radi i da bi mi on saopćio da me traži policija jer sam udarila u neki auto. Izbezumljena sam izišla van pogledati svoj auto i vidjela da mi je stražnji lijevi dio branika udubljen, što je moglo značiti samo jedno, a to je da sam u onom manevru izravnavanja, kada sam mislila da sam pogodila u rubnik, zapravo pogodila u nečiji auto. A udarac je bio toliko slab da ga skoro nisam niti osjetila niti mi je bilo na kraj pameti da sam udarila u nešto drugo, a ne u rubnik nogostupa. Netko je to izvana vidio i po broju tablice me prijavio policiji, dok ja za sve to nisam niti znala. Dok sam bila na rekreaciji, oni su izvršili uviđaj na licu mjesta, a ja sam čim mi je suprug rekao što se dogodilo, sjela u auto i otišla pravo u policijsku postaju da vidim o čemu se radi, te sam još tamo čekala da se ekipa za uviđaj vrati. Sva moja saznanja o počinjenom proizlaze iz onoga što sam čula od njih, dakle da sam udarila u parkirani automobil, a da bi stvar bila bolja, taj automobil je bio parkiran iza znaka zabrane parkiranja, dakle vlasnik je bio u prekršaju. Poslikali su moj auto na parkiralištu ispred policijske postaje, na licu mjesta događaja nisam naknadno bila, alkotest je pokazao 0 promila, a na zapisnik sam izjavila da nisam svjesna da sam udarila u auto, već da sam mislila da sam udarila u rubnik. Moje osiguranje je platilo štetu oštećenom ( policajac mi je rekao da je veća šteta na mojem autu, nego na tom drugom), ja sam svoju štetu namirila preko kaska i nakon 8 mjeseci sam primila prekršajni nalog sa svim gore navedenim i sad sam potpuno izbezumljena.

 

Ne mogu osporiti da nisam napravila tu štetu ali kako da osporim to što me terete za odlazak sa lica nezgode, za koju nisam bila niti svjesna da sam je počinila? Ne postoji niti jedan razlog da bih tako nešto napravila, nikada nisam imala niti jedan prekršaj u vožnji, nisam bila pod utjecajem alkohola, auto je bio ispravan i osiguran, a vozilo koje sam oštetila je bilo nedozvoljeno parkirano i materijalna šteta nije bila velika. Da bi stvar sad bila gora, na bolovanju sam već 2 mjeseca i bit ću do daljnjeg, primanja su mi se smanjila, nemam od kuda platiti te kazne, a auto tj.vozačka dozvola mi je neophodno potrebna radi odlazaka liječniku i na terapije. Ima li tko kakav pametan savjet i može li me uputiti kako da sastavim žalbu i što sve da naveden kao olakotne okolnosti i da li uopće imam ikakve šanse da pobijem presudu ili da barem osporim to da sam napustila mjesto nezgode.

 

Unaprijed zahvalna svima!

 

 

 

:-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

kako da osporim to što me terete za odlazak sa lica nezgode

 

Ne možete to osporiti kad ste napustili mjesto događaja iako vjerojatno nenamjerno.

 

Morate biti svjesni i da ste na taj način mogli udariti nekog pješaka ili pregaziti (ne daj Bože) dijete i isto tako nenamjerno napustiti mjesto događaja. A što bi onda tek bilo?

:kavica:

 

Prava istina je to da sam po mrklom mraku, sa zamagljenim bočnim staklima radi vlažnog vremena i upaljenim radijem, izlazila sa parkirališta kretajući se vožnjom unatrag

 

To Vam i nije baš olakotna okolnost.

Smanjena vidljivost i još k tome upaljena glazba u vozilu koje se kreće unazad?

 

Opasna vožnja. :mrki:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zahvaljujem na odgovoru prije svega! Mislite da mi onda nema niti svrhe da se uopće žalim? Ne osporavam da sam napravila štetu na drugom vozilu i da sam neoprezno vozila pa sam za to kriva po čl.43 ZSPC-a, ali mogu li uopće ikako osporiti krivnju po čl.177. jer nisam uopće niti svjesno niti namjerno otišla sa lica nezgode?

 

Ako se ne žalim, oduzet će mi se vozačka dozvola nakon 8 dana od pravomoćnosti rješenja i neću moći tražiti plaćanje kazne na rate. Ako se pak žalim, vjerojatno ću ishoditi plaćanje na rate i samo prolongirati oduzimanje vozačke dozvole. Nisam dosta pametna šta da radim... :-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Bok

 

Neznam za dokazivanje ali znam da budući da je to bilo prije novog zakona imate 2 godine zastare.SVAKAKO SE ŽALITI NA VRIJEME - U ROKU ZA ŽALBE odnesite slučaj odvjetniku, on će vam uzet 500 kn da to ode u zastaru, iz iskustva govorim:)-SVE OVO VRIJEDi SAMO AKO ODNESTE TO RJEŠENJE ODVJETNIKU NA VRIJEME DA SE ON MOŽE ŽALITI ZA VAS

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Žalbu sam htjela napisati sama, uz pomoć dobrih ljudi ovdje jer nemam novaca još i za odvjetnika. Ne teče li rok za zastaru 2 godine od dana donošenja prekršajnog naloga? Kako da uopće razvučem postupak na još 2 godine? Ako se sada žalim Prekršajnom sudu, kakav je dalje postupak ako odbiju žalbu? Viši prekršajni sud? Imam tisuću pitanja i nisam dosta pametna što mi je za raditi...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

bok

 

Ovak, ak ne žalite platiti te 2000-3000 kolko ste već rekli i izgubiti vozačku, ja sam isto po rješenju razmišljao kako napisat žalbu i otišao odvjetniku koji je rekao da mu dam 500 kn i on sve preuzima na sebe. Po njegovim rječima zastara teće od dana događaja a vi ste već prošli 8 mjeseci.

 

U svakom slučaju bolje vam je dat njemu 500 kn nego 2000-3000 i izgubit vozačku sa tim da ako ode u zastaru vaše osiguranje nije dužno isplatiti štetu(osim ako ste potpisali)pa vam neće ni nabiti veću cijenu tijekom drugog osiguranja.

 

Da skratim, odite do nekog odvjetnika i vidite što će vam reći:)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na savjetu za odvjetnika. Razmislit ću još ali nisam sigurna da bi se isplatilo igrati na kartu zastare. Čitala sam u Prekršajnom zakonu da se zastara prekida svakom radnjom koju poduzima sud pa više neznam što je točno. Radije bih da mi ovu kaznu umanje i oslobode me onog dijela koji se tiče odlaska sa mjesta nezgode ali neznam kako dokazati da nisam znala da sam udarila u rub nepropisno parkiranog auta. Zar tu zaista nemam nikakvih olakotnih okolnosti ni što je bio mrak i loše vrijeme? Da li mi financijska situacija i bolovanje može biti bar nekakva i za nešto olakotna okolnost? Mogu li tražiti rekonstrukciju događaja, budući da ja nisam niti bila na uviđaju, nego su moj autoposlikali ispred policijske stanice, a policiji sam izjavila da sam mislila da sam udarila u rubnik? Može li mi netko konkretno odgovoriti kako da napišem žalbu i što da navedem?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

kao što rekoh sud vam sigurno neće smanjiti kaznu ako vas proglase krivim pravomočno, jedino možete dobiti plačanje na rate!

 

što se žalbe tiće da bi upalila morate imati nekakav argument osim vaše rijeći, ili vidite ako neki podatak u rješenju nije točan - to se često dešava - obično vrijeme događaja, postoji i suočenje sa policajcem koji vam je napisao kaznu(oni obično nikad ne dođu na sud) ali to vam povečava sudske troškove ako ispadnete krivi

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nažalost, osim moje riječi i svih olakotnih okolnosti zbog kojih nisam bila svjesna da sam udarila u auto, nemam drugih argumenata. Sve mi se više čini da bi pisanje žalbe bio samo pucanj u prazno i odgađanje neizbježnog i da je možda bolje da se pomirim sa sudbinom.

 

Zanima me da li za plaćanje na rate mogu napisati molbu, a ne žalbu na prekršajni nalog! Time ne bih odgodila izvršenje sankcija, odnosno predala bih vozačku dozvolu, a kaznu gutala na rate. Neznam ni da li ću od Policijske uprave dobiti neki poziv da vratim vozačku ili moram sama tamo otići nakon isteka 8 dana od primitka prekršajnog naloga.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

jeste li kontaktirali naknadno vlanika oštećenog vozila? u ovakvim se slučajevima uzima kao olakotna okolnost ako kontaktirate oštećenika naknadno i naknadite štetu u dogovoru s njim. nećete moći dokazati da niste namjerno napustili mjesto nesreće kao što vam otežana vidljivost nije olakotna okolnost (morate vožnju prilagoditi uvjetima). predlažem da se ne prepucavate sa sudom glede činjenica, već da zamolite sud za ublažavanje kazne ili da vam ne uzme vozačku. ako ste podmirili štetu i nemate drugih prekršaja unazad tri godine imate šanse za ublažavanje kazne.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zahvaljujem na odgovoru! Vlasniku oštećenog vozila je štetu nadoknadilo moje osiguranje. Nisam nikada imala niti jednu kaznu niti prekršaj u prometu. Aspolutno mi nije niti namjera da se prepucavam sa sudom, nego jednostavno neznam da li da uopće napišem prigovor i ima li on svrhe ako mi ne uzmu u obzir to da nisam namjerno napustila mjesto nezgode.

Na koji način da ih zamolim da mi ublaže kaznu i koje argumente da upotrijebim, a koje bi uzeli u obzir? Trenutno sam na bolovanju koje će vjerojatno potrajati još koji mjesec. Po tome bi mi bilo pametnije sada vratiti vozačku, nego da odgađam postupak pa da mi je uzmu kada počnem raditi jer mi je auto neophodan za posao. Ako ne uložim prigovor, mogu li napisati samo molbu da mi odobre plaćanje kazne na rate jer radi smanjenih primanja to ne mogu platiti odjednom?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija