Jump to content

Pregled prometnog sredstva - nejasnoća


Sizif

Preporučene objave

Nije mi jasna odredba čl. 69. st. 3. Pravilnika o načinu policijskog postupanja (NN 81/03), a koja se odnosi na pregled prometnog sredstva.

 

Odredba glasi: "Policijski službenik će pri nasilnom otvaranju zatvorenog predmeta odnosno prometnog sredstva nastojati prouzročiti što manju štetu, a nakon otvaranja, u slučaju nastanka štete, dužan je poduzeti mjere da se nastala oštećenja fiksiraju fotografijom ili na drugi pogodan način."

 

Iz ovoga proizlazi da policijski službenik pri pregledu ima pravo nasilno otvoriti zatvoreni predmet, što ne bi smjelo biti točno.

 

Može li mi netko pojasniti o čemu se radi?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Eh, da... :-D

Pravilnik o načinu policijskog postupanja... :misli:

....i ne samo on.. :-D:vrti:

 

To Vam se nadovezuje na st. 2. istog čl. kojim se dopušta policijskom službeniku samostalno provjeravanje sadržaja predmeta odnosno prometnog sredstva u slučaju ako osoba odbije omogućiti uvid.

 

Znam da ne bi trebalo biti točno da policijski službenik ima pravo nasilno otvoriti zatvoreni predmet, ali odredba pravilnika je takva kakva jest. I bilo bi lijepo kad bi takva bila samo odredba pravilnika. Međutim, i u Zakonu o policiji postoji takva identična odredba (čl. 49.)

Slažem se s Vama u potpunosti.

To je nešto što prelazi granicu pregleda i zadire u područje pretrage.

Mislim da je ovdje bitno napomenuti da unatoč činjenici da se i pregled i pretraga mogu provesti prisilnim putem, treba ipak imati na umu načelo razmjernosti. To načelo se zapravo interpretira kao zahtjev da je za manje posizanje u prava i slobode građana potreban niži stupanj vjerojatnosti da je počinjeno kazneno djelo. Znači mora postojati visoki stupanj sumnje da je počinjeno konkretno kazneno djelo, pa da bi policijski službenik mogao primijeniti ovu ovlast u navedenom opsegu (naravno, neću ni spominjati da ta sumnja mora postojati prije poduzimanja radnje). A opet, s druge strane, visoki stupanj sumnje na počinjenje kaznenog djela, povlači za sobom i potrebu pribavljanja sudskog naloga.

Hm…meni osobno je to isto vrlo nejasno (ali i zanimljivo) područje. :-D

E sad…

Kako to konkretno funkcionira u praksi, ja osobno ne znam.

Mogu Vas jedino uputiti na neke presude VSRH ili možda na neki članak koji se bavi tom tematikom, ali se nadam da će netko od kolega „praktičara“ ponuditi adekvatan odgovor. :namiguje:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija