Jump to content

zahtjev za privremeni boravak


Sonjaa

Preporučene objave

Možete li mi molim vas pomoći, radi se o sljedećem, moj dečko je strani državljanin. Odlučili smo se živjeti u RH. Koliko sam saznala, možemo zatražiti dozvolu za privremeni boravak u svrhu spajanja obitelji ( izvanbračna zajednica ). Koliko su uobičajeni pozitivni odgovori na takve zahtjeve (izvanbračna zajednica), pošto sam na nekim forumuma pročitala da je to moguće samo u teoriji, a da se u praksi zahtjevi da privremeni boravak u svrhu spajanja obitelji putem izvanbračne zajdnice ne odobravaju.

Zanima me da li on može podnjeti zahtjev za prvi privremeni boravak i u RH ili isključivo u hrvatskoj ambasadi u svojoj zemlji.

Kako se dokazuje izvanbračna zajednica i koliko se otprilike čeka na vizu i da li se na kraju sa tom vizom moze raditi (kao sto pise na mupovoj stranici )

Unaprijed hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

U sličnoj situaciji sam i ja bila.Skoro sam predala papire za privremeni boravak na temelju izvanbračne zajednice pa su mi prijateljski savjetovali ( u MUP-u) da se ne nadam pozitivnom riješenju.Tako da je istina to što ste čuli.

Zahtjev za prvi privremeni boravak se isključivo predaje u hrvatskom konzulatu u zemlji iz koje stranac dolazi, to je novina od ove godine.

Nadalje, izvanbračna zajednica se dokazuje ovjerenom izjavom kod javnog bilježnika da se ta zajednica neće zloupotrijebiti, da pod materijalnom i krivičnom odgovornošću jamčite da ste u zajednici i da zajednica traje minumalno tri godine.Na izjavi moraju biti potpisi dva svjedoka.

Kad se dobije privremeni boravak na temelju spajanja obitelji stranac može raditi bez radne dozvole.Mislim da mu u naljepnici to i piše, ali nisam sigurna.

Imam i ja pitanja;

Mene pak zanima koliko se čeka odgovor u praksi? I dali su svi pozitivno riješeni ako se radi o spajanju obitelji na temelju braka, ako ne ,koji su glavni razlozi odbijanja?

Evo ja i moj suprug čekamo mjesec dana na riješenje što još nije alarmantno, ali nadam se da neće potrajati predugo.

Sretno!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Točno je da stranac na privremenom boravku u svrhu spajanja obitelji (tu spada i izvanbračna zajednica), može raditi bez radne ili poslovne dozvole. Dovoljna mu je nalijepnica u putovnici iz koje će biti vidljivo da se radi o spajanju obitelji sa hrvatskim državljaninom ili sa strancem na stalnom boravku.

 

Ukoliko stranka priloži sve potrebne dokaze i ukoliko ne postoje zapreke utvrđene Zakonom, privremeni boravak u svrhu spajanja obitelji sa bračnim ili vanbračnim supružnikom će se svakako odobriti.Postupak obično traje 1 mj.Ukoliko je zahtjev nepotpun pa se traže dopune, postupak traje duže.

 

Da bi se dokazala izvanbračna zajednica potrebno je da supružnici na neki način dokažu da ta zajednica faktički traje 3 g. ili da imaju maloljetno dijete. Obično je to ovjerena izjava supružnika.Također, oba supružnika moraju priložiti potvrdu o slobodnom bračnom stanju, jer bi postojanje braka jednog od njih bila zapreka.

 

Zahtjev je moguće odbiti ako nisu priloženi dokazi, odnosno ako stranka ne ispunjava neki od uvjeta predviđenih Zakonom ili Pravilnikom kao npr:

- ako nema sredstva za uzdržavanje

- ako nema osigurano stanovanje

- ako nema zdravstveno osiguranje ili ako nije priložila dokaz o podmirenim obvezama po toj osnovi

- ako nije priloženo uvjerenje o nekažnjavanju iz države koje je državljanin ili ako je iz uvjerenja vidljivo da je osoba kažnjavana

 

Zahtjev za prvi privremeni boravak se podnosi u nadležnom diplomatskom predstavništvu u inozemstvu.

 

Svako rješenje kojim se strancu odbija privremeni boravak mora biti obrazloženo sa navedenim razlogom neodobravanja. Nitko se ne može odbiti proizvoljno ili na temelju nekakve diskrecione ocjene, tako da ne postoji razlog za odbijanje spajanja izvanbračnih ili bračnih supružnika, osim razloga koji su navedeni u Zakonu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija